tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης

Θα  μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα απλό ψωμάκι , με ξηρή μαγιά , λίγο αλεύρι και νερό , λίγο λαδάκι και αλατάκι , διπλοζυμωμένο…κι αυτό είναι όλο. Όμως δεν είναι έτσι! Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια απολαυστική διαδικασία που χαρίζει μοναδική ικανοποίηση που αγγίζει τα όρια της ιερής τελετουργίας. Άλλο είναι το ψωμί που αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα πολυκαταστήματα κι άλλο είναι το ευλογημένο ψωμάκι που ζυμώσαμε με τα ίδια μας τα χέρια , που το ψήσαμε με φροντίδα και μοσχοβόλησε το σπίτι και τελικά το γευτήκαμε με ικανοποίηση σχεδόν ευλαβική! Επιπλέον το αλεύρι ολικής άλεσης με τη γνωστή πλέον ευργετική του ιδιότητα κάνει το ψωμάκι αυτό ακόμα πιο γοητευτικό...

psomi olikhs1

Υλικά:


400 ml. χλιαρό νερό
300 γρ. σκληρό αλεύρι
350 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κ.γλ. καστανή ζάχαρη
4-5 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. (κοφτή) αλάτι
Λίγο ακόμα λάδι  για τις φόρμες
Σουσάμι για την επιφάνεια

psomi olikhs2psomi olikhs3psomi olikhs4psomi olikhs5psomi olikhs6psomi olikhs7psomi olikhs8psomi olikhs9psomi olikhs10psomi olikhs11psomi olikhs12psomi olikhs13psomi olikhs14psomi olikhs15psomi olikhs16psomi olikhs19psomi olikhs20psomi olikhs21psomi olikhs23psomi olikhs24psomi olikhs25psomi olikhs26


Εκτέλεση:
Βάζουμε στο μίξερ το νερό , το λάδι , τη μαγιά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε χαμηλή σκάλα για 1-2 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά . Παράλληλα θα αρχίσει να ενεργοποιείται. Σταματάμε το μίξερ και περιμένουμε 5-8 λεπτά. Τότε βάζουμε τον γάντζο (ειδικό εξάρτημα για ζυμώματα) και προσθέτουμε τα αλεύρια και το αλάτι. Δουλεύουμε τη ζύμη για 5 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακλωσει και να γίνει μια σχεδόν ομοιόμορφη μάζα. Τότε λαδώνουμε μια λεκάνη , αδειάζουμε μέσα τη ζύμη , τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο (να μην ακουμπάει σε καλοριφέρ ή σε άλλη ζεστή επιφάνεια γιατί θα καεί η μαγιά) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε τότε την επιφάνεια εργασίας μας και αδειάζουμε πάνω το ζυμάρι. Το δουλέυουμε με τα χέρια μας κάνοντας διπλώματα (αν κολλάει στα χέρια , το πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι) και τέλος χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Λαδώνουμε καλά δυο μακρόστενες φόρμες για κέικ και αφού δουλέψουμε το κάθε ζυμάρι και του δώσουμε μακρόστενο σχήμα , τα τοποθετούμε στις φόρμες με τις διπλώσεις προς τα κάτω , τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιάσουν τον όγκο τους ξανά. Τότε λαδώνουμε την επιφάνειά τους , πασπαλίζουμε με σουσάμι το οποίο έχουμε καταβρέξει με νερό για να κολλάει και ψήνουμε ακουμπώντας τις φόρμες κάτω , στον πάτο του φούρνου , στους 200ο για 35-40 λεπτά. Όταν τα ψωμιά μας έιναι έτοιμα , τα ξαφορμάρουμε αμέσως , τα αναποδογυρίζουμε και τα ανασηκώνουμε μέχρι να κρυώσουν.
Καλή επιτυχία!
Σημ. Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε ένα καρβέλι αντί για δυό φρατζολάκια , οπότε θα ζυμώσουμε το ζύμη ολόκληρη και θα τη βάλουμε σε ταψάκι στρογγυλό (24 εκ.) . Προσέχουμε όμως το χρόνο ψησίματος , αφού λογικά θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο παραπάνω.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...αλατι! Bασικές συνταγές Ψωμί με αλεύρι ολικής άλεσης