tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φαλάφελ

Φαλάφελ λοιπόν ή ρεβιθοκεφτέδες αν θέλουμε να ελληνικοποιήσουμε την ονομασία αυτού του έξοχου φαγητού. Ωστόσο εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ την αυθεντική του ονομασία αφού το φαλάφελ προέρχεται από τη Μ. Ανατολή και πιο συγκεκριμένα από την Αίγυπτο έχοντας ιστορία πολλών πολλών χρόνων. Αποτελείται από πολτοποπιημένα ρεβίθια ή κουκιά και πολλά μυρωδικά ενώ καταναλωνόταν ως επί τω πλείστω σε περιόδους νηστείας όπου απείχαν από το κρέας. Φαλάφελ στην αραβική γλώσσα , απλουστευμένα θα λέγαμε ότι σημαίνει "μικρά μπαλάκια”. Πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες συνοδεύουν τα αρωματικά αυτά μπαλάκια αλλά σήμερα θα μείνουμε στο έντονο γευστικό ενδιαφέρον που προκαλούν , θα τα φτιάξουμε , θα τα απολαύσουμε και μάλιστα θα τα σερβίρουμε με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού και θα τα απογειώσουμε.

falafel1

Υλικά για 15 φαλάφελ: 

300 γρ. ρεβίθια

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

100 ml λάδι

2 κ.γλ. κύμινο

Ξύσμα και χυμό ενός λεμονιού

(προαιρετικά τριμμένο τζίντζερ)

1 χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι και πιπέρι 

1/4 κούπας αλεύρι

Λίγο αλεύρι ακόμα και μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα

Υλικά για το ντιπ γιαουρτιού:

100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

1 κ.σ.ξύδι+ 1κ.γλ. καστανή ζάχαρη

Αλάτι , πιπέρι και πάπρικα καπντιστή

Λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

Ξύσμα από μισό λεμόνι και λίγες σταγόνες χυμό

4 κ.σ. λάδι

falafel2falafel3falafel4falafel5falafel6falafel7falafel8falafel9falafel10falafel11falafel12falafel13falafel14falafel15falafel16falafel17falafel18falafel19

Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια σε μια λεκάνη με νερό όπου έχουμε διαλύσει 1 κ.σ. χοντρό αλάτι. 

Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε , τα ξεπλένουμε ελαφρώς από το αλατόνερο και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό μέχρι να “γίνουν” (περίπου 1 ώρα) . Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Τα ρίχνουμε τότε στο μπλέντερ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το μαϊντανό. Τα χτυπάμε καλά ώσπου να πετύχουμε ένα παχύ μίγμα και τότε το αδειάζουμε σε ένα μπωλ κι εκεί προσθέτουμε το μαϊντανό και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι κι αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες ώστε να σφίξει και να πλάθεται εύκολα. 

Βάζουμε τότε το τηγάνι με μπόλικο λάδι στη φωτιά ενώ παράλληλα παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μίγμα (όσο ένα βερύκοκο) το πλάθουμε σε μπαλάκι , το περνάμε από το αλεύρι ώστε να αλευρωθεί ελαφρά γύρω γυρω, το πιέζουμε λίγο με τις παλάμες μας και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το τέλος. 

Ετοιμάζουμε το ντιπ γιαουρτιού:ανακατεύουμε  σε ένα μπωλ πρώτα το ξύδι με τη ζάχαρη ώστε να διαλυθεί και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα  υλικά μαζί . Ανακατεύουμε άλλο λίγο και σεβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Σημ. : Εαν θέλουμε , βάζουμε και τα κρεμμύδια στο νερό από το βράδυ ώστε να φύγει η αψάδα τους και να πετύχουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...