- Details
- Hits: 399
Ας ξεκινήσουμε πρώτα με τη σημασία της φράσης αυτής κι η φράση αυτή στα τουρκικά σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση: “ο σουλτάνος ενέκρινε” γιατί κατά πως φαίνεται ο σουλτάνος ήταν δύστροπος και απαιτητικός. Αυτό που είναι άξιο να σημειωθεί και που με γοητεύει είναι το πάντρεμα της αγαπημένης μου τουρκικής κουζίνας με την εξίσου αγαπημένη μου γαλλική κουζίνα, αφού ο πουρές μελιτζάνας έχει σαν βάση τη γαλλική σάλτσα μπεσαμέλ. Το αποτέλεσμα; Επικό! Η γεύση; συγκλονιστική! Το πιάτο; σήμα κατατεθέν της πολίτικης κουζίνας κι εδώ το ετοιμάζουμε με θαυμασμό και απόλυτο σεβασμό στις γαστρονομικές συνήθειες της γειτονικής χώρας.
Υλικά για το κρέας:
- Details
- Hits: 244
Τις επιρροές από την Ανατολή τις αγαπώ πολύ στην κουζίνα μου κι όταν έπεσα πάνω σ’ αυτή την υπέροχη Τούρκικη συνταγή ξετρελάθηκα. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τη δοκιμάσω και να μην την κάνω δική μου. Παρακολούθησα το βίντεο με μεγάλη προσοχή και προχώρησα άμεσα στην εκτέλεσή της. Το αποτέλεσμα ήταν εξόχως καλύτερο από αυτό που φαντάστηκα και μας ενθουσίασε όλους. Στο επόμενο τραπέζι που θα κάνω, αποκλείεται να μην υπάρχει ο συγκεκριμένος, εκλεκτός μεζές που με τα αρώματά του , τις γεύσεις του αλλά και την εμφάνισή του, θα κλέψει σίγουρα την παράσταση…
Υλικά:
- Details
- Hits: 287
Όλοι το γνωρίζουμε πια πως για να φας καλά και να απολαύσεις ένα πιάτο φαγητό δε χρειάζεται κόπος αλλά…τρόπος! Με απλά υλικά, με καλή διάθεση με μικρά μυστικά και σωστή τακτική μετατρέπεις ένα απλό φιλέτο κοτόπουλου σε πραγματική απόλαυση κι αυτό είναι το ζητούμενο: να γευτείς ένα ωραίο φαγητό και να μετατρέψεις ένα συνηθισμένο αδιάφορο μεσημέρι σε μια όμορφη, ξεχωριστή στιγμή…
Υλικά:
- Details
- Hits: 577
Αυτό το θρυλικό πιάτο δεν είναι τόσο ξεκάθαρα ανατολίτικο όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι καθώς έχει υποστεί ένα σωρό παραλλαγές και το έχουν οικειοποιηθεί πολλές χώρες. Στην Ανατολή, η μελιτζάνα κομμένη στα δύο, ψητή ή τηγανιτή θα υποδεχτεί έναν αρνίσιο κιμά μαγειρεμένο με μπόλικα μπαχαρικά, σκόρδο και ρύζι με σαφράν και θα “σκεπαστεί” με σάλτσα γιαουρτιού…Στην πορεία θα εξελιχθεί σε παρόμοια βάση με τον πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ μπεγιεντί) όπου περιέχει μπεσαμέλ αφού οι ανατολίτες μάγειρες δέχτηκαν επιρροή από τους Γάλλους της εποχής… Εμείς από την άλλη πλευρά, ελληνοποιώντας τα παπουτσάκια, τα συντονίσαμε με τον μουσακά και τα σκεπάσαμε με μπεσαμέλ, ενώ άλλες δικές μας παραλλαγές θέλουν τα παπουτσάκια σκεπασμένα με ελληνικά τυριά και ντομάτες κομμένες σε ροδέλες. Σήμερα θα φτιάξουμε τα παπουτσάκια της “ μαμάς” μόνο που δε θα τηγανίσουμε αποβραδίς τις μελιτζάνες αλλά θα τις ψήσουμε για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα!
Υλικά: