tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πανσέτα χοιρινή με φλούδες πορτοκαλιού και ολόκληρο πιπέρι.

Αυτό το φαγητό θα μπορούσε να είναι ένα συνηθισμένο , απλό ψητό με πατάτες στο φούρνο. Έχει όμως κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει και να γίνεται ένα απολαυστικό  φαγητό που άνετα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα γιορτινά , Χριστουγεννιάτικα εδέσματα. Είναι οι φλούδες πορτοκαλιού που του δίνουν έξοχο άρωμα και τα ολόκληρα πιπέρια που το απογειώνουν . Τα αρώματα αυτά  έχουν τις ρίζες τους στη Λακωνία όπου το πορτοκάλι είναι μέρος της παραγωγής τους και το παντρεύουν με το χοιρινό και στο παστό και στα λουκάνικά τους κι εμένα τουλάχιστον με ξετρελλαίνει… Ακολουθείστε τις οδηγίες ψησίματος  και θα έχετε ένα απολαυστικό πιάτο :

panseta psiti1
Υλικά :


1 κομμάτι χοιρινή πανσέτα μέχρι 1800 γρ.
6-8 πατάτες κομμένες σε μεγάλα , μακρόστενα κομμάτια
Τη φλούδα ενός πορτοκαλιού κομμένη σε μικρές φετίτσες
Χυμό από 2 μεγάλα , ζουμερά λεμόνια
1 χούφτα ολόκληρα πιπέρια
1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
Αλάτι

{webgallery}

panseta psiti2kotopoulo gastra6panseta psiti3panseta psiti4

{/webgallery}
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε όλα μας τα υλικά . Δε βάζουμε πολλές πατάτες στο φαγητό γιατί θα "βράσουν και θα χυλώσουν" και δε θα μπορέσει το φαγητό να αποκτήσει το ρόδονο και ωραίο χρώμα που πρέπει. Εξάλλου τις πατάτες δεν τις βάζουμε στο φαγητό για να χορτάσουμε μ' αυτές αλλά για να συνοδεύσουν το κρέας .
Τοποθετούμε λοιπόν σε ταψί ανοξείδωτο με σκέπασμα το κρέας και τις πατάτες αλατισμένα πολύ καλά και σκορπίζουμε εδώ κι εκεί τα πιπέρια και τις φλούδες. Φροντίζουμε να τις κάνουμε να "τρυπώσουν" παντού. Περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό λεμονιού και το λάδι , γυροφέρνουμε το ταψί δυο-τρεις φορές κάνοντας κυλικές κινήσεις με τα χέρια μας για να ενωθούν καλά τα υλικά , το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο , στους 250ο για 20 λεπτά περίπου ώστε να δούμε να πάρει δυνατή βράση . Κατεβάζουμε τότε τη φωτιά στους 180ο και το....ξεχνάμε για 2 ώρες περίπου. Νερό δε χρειάζεται γιατί έχει το χυμό λεμονιού αλλά και τα δικά του υγρά. Όταν είμαστε σίγουροι ότι το κρέας έχει γίνει , το ξεσκεπάζουμε και βάζουμε το γκριλ δυναμώνοντας και πάλι τη φωτιά ώστε να πάρει ωραίο , ρόδινο χρώμα και να κάνει η πέτσα του τραγανή κρούστα αλλά να ξεροψηθούν και οι πατάτες. Αν ωστόσο οι πατάτες είναι σκεπασμένες από το κρέας και δεν μπορούν να πάρουν χρώμα κάνουμε το εξής : Όταν το κρέας μας είναι τελείως έτοιμο για σερβίρισμα το αφαιρούμε με προσοχή από το ταψί , το τοποθετούμε στην πιατέλα και το "φασκιώνουμε" με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο φροντίζοντας να διατηρηθεί ζεστό και να μη στεγνώσει. Αφήνουμε λοιπόν τις πατάτες μόνες τους στο ταψί με το λάδι να ψηθούν για ένα δεκάλεπτο και θα γίνουν σωστό "λουκούμι"…Τις προσθέτουμε κι αυτές στην πιατέλα και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη και καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...