tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φασολάδα , σούπα παραδοσιακή (πικάντικη με καυτερη πιπερίτσα)

Όπως όλοι ξέρουμε, δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην τιμάει μια αχνιστή φασολάδα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τη στιγμή που θα αρχίσουν τα πρώτα κρύα και καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα….Είναι ενα φαγητό-θρύλος ταυτισμένο με την παράδοση και την ελληνική οικογένεια γεμάτο πρωτεΐνες και βιταμίνες , που συνδυάζει βασικά προϊόντα της ελληνικής γης και μπορούμε να το απολαύσουμε με φρέσκο ψωμί, ελιές , καπνιστή ρέγγα  και όλα τα συναφή αλλά και με ένα-δυο ποτηράκια κρασί παραπάνω! Σήμερα λοιπόν  θα φτιάξουμε την αγαπημένη μας φασολάδα ελαφρώς πικάντικη με λίγη (ή πολλή) καυτερή πιπερίτσα που θα κάνει και τους πιο δύσκολους να δουν το πιάτο αυτό με άλλο μάτι…Η αλήθεια είναι πως ενώ όλοι τη θεωρούμε ένα καθημερινό,  σχεδόν συνηθισμένο πιάτο , το φαγητό αυτό έχει κάτι σαν το ψωμί που όσο κι αν το τρώμε δεν το βαριόμαστε ποτέ...

Δείτε το :

fasolada6

Υλικά :


250 γρ. φασόλια ξερά , της προτίμησής μας
4 μεγάλα ποτήρια νερό
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι
1 χούφτα σέλινο ψιλοκομμένο
2 μέτρια καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες
3/4 φλ. λάδι
3/4 ποτηράκι του κρασιού χυμό ντομάτας

1 κ.σ. (κοφτή) μπούκοβο
2-4 καυτερές πιπερίτσες (κατά βούληση)
Αλάτι

fasolada2fasolada3fasolada5fasolada4fasolada7fasolada1

Εκτέλεση :

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια στο νερό , να μουσκέψουν καλά. Την επόμενη τα στραγγίζουμε , τα βράζουμε σε μπόλικο νερό για 8-10 λεπτά να ζεματιστούν και να μαλακώσουν και τα σουρώνουμε. Βάζουμε στη συνέχεια το μετρημένο νερό στην κατσαρόλα με τα φασόλια , το κρεμμύδι τριμμένο , τα καρότα , το σέλινο , το μπούκοβο και τις πιπερίτσες  και το μισό από το λάδι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν καλά.
Στο τέλος , προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι , το χυμό ντομάτας και αλάτι και βράζουμε δυνατά , ανακατεύοντας τόσο ώστε να χιλώσει η φασολάδα (δε χρειάζεται πολύ , 5-10 λεπτά μόνο).
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με καψαλισμένο , χωριάτικο ψωμάκι , ελιές , καπνιστή ρέγγα ή παστό γαύρο  ή λακέρδα και φυσικά το κρασάκι μας ή λίγο τσίπουρο.
Καλή όρεξη!

Σημ. : Εννοείται πως αν θέλουμε παραλείπουμε την προσθήκη καυτερής πιπεριάς.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...