tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πίτα με πράσινα κολοκύθια και ανθότυρο!

Τη συγκεκριμένη πίτα την ανακάλυψα μέσω μιας καλής , αγαπημένης "ηλεκτρονικής φίλης" η οποία με παρέπεμψε στο blog "Κρητικά τραπεζώματα".
Δελεάστηκα αμέσως , με το περιεγχόμενο της πιτούλας , τα απλά υλικά της  αλλά κυρίως με το χειροποίητο και πολύ εύκολο φύλλο της. Είναι αυτό το φύλλο που δε χωράει αμφιβολίες ούτε δικαιολογίες αφού είναι τόσο έυκολο , τόσο απλό , ετοιμάζεται γρήγορα και δεν παρουσιάζει καμιά δυσκολία στην παρασκευή του. Η δοκιμή έγινε πάραυτα και το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθειά μου. Εξ' άλλου...κολοκαίρι έχουμε  και τα κολοκυθάκια "δίνουν και παίρνουν" . Δεν ξέρω για σας , πάντως εγώ στην κουζίνα μου , πάντα έχω ένα καλάθι γεμάτο "κολυκιθαάκια-φιλέματα" Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να μην τα αξιοποιήσω;

kolokythopita fyllo1

Υλικά: (για ταψάκι Νο 32)


Για τη γέμιση:
800 γρ. κολοκύθια
1/3 κούπα λάδι
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1 χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο
300 γρ. ανθότυρο χοντροτριμμένο
Αλάτι και πιπέρι

Για το φύλλο:
2 1/2 - 3 κούπες αλεύρι (σκληρό +γ.ο.χ.)
1/3 κούπα λάδι
1 κ.σ. ξύδι
100 ml. σόδα (αυτή που πίνουμε)
100 ml. νερό
Λίγο αλάτι

Και λίγο σουσάμι για το "τελείωμα" του φύλλου

kolokythopita fyllo2kolokythopita fyllo3kolokythopita fyllo4kolokythopita fyllo5kolokythopita fyllo6kolokythopita fyllo7kolokythopita fyllo8kolokythopita fyllo9kolokythopita fyllo10kolokythopita fyllo11

Εκτέλεση:
Πρώτα -πρώτα ετοιμάζουμε τη γέμιση: Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκύθια μας , τα τρίβουμε με τον τρίφτη του κρεμμυδιού και τα αλατίζουμε λίγο , ώστε να αφυδατωθούν πολύ καλά. Τα στίβουμε και με τα χέρια ώστε να στραγγίσουν τελείως. Τα βάζουμε τότε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά . Το ανθότυρο το προσθέτουμε στο τέλος γιατί δε θέλουμε να λιώσει και να εξαφανιστεί ανάμεσα στα υλικά μας.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το φύλλο: Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση. Εκεί προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι. Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε να λαδωθεί καλά το αλεύρι. Προσθέτουμε μετά αλάτι , τη σόδα και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Χωρίζουμε τότε τη ζύμη στα δύο , ένα μεγαλύτερο κι ένα πιο μικρό κομμάτι. Απλώνουμε με τον πλάστη πρώτα τη μεγάλη μπάλα σε φύλλο πασπαλίζοντας με αλεύρι  την επιφάνεια εργασίας  και το τοποθετούμε με τη βοήθεια του πλάστη μας στο ταψί , το οποίο έχουμε λαδώσει πολύ καλά. Θέλουμε το φύλλο μας να περισσεύει γύρω-γύρω. Αδειάζουμε τότε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί. Ανοίγουμε στη συνέχεια και το μικρότερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο και το τοποθετούμε από πάνω ώστε να σκεπάσουμε τη γέμιση.  Γυρίζουμε , στρίβοντας τα τοιχώματα του φύλλου έτσι ώστε να "σφραγίσουμε " μέσα τη γέμιση. Χαράζουμε την πίτα μας , τη λαδώνουμε , την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για μία περίπου ώρα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...