tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Το τέλειο τυρόψωμο

Σύχνα-πυκνά ζυμώνω ψωμάκι! Έχει άλλη γεύση το σπιτικό ψωμί , έχει άλλο νόημα η θέση του πάνω στο μεσημεριανό τραπέζι και άλλη αξία.  Ένα μικρό μέρος της ζύμης πάντα το ζυμώνω με τυρί φέτα , ελιές , ρίγανη , λιαστή ντομάτα και με μπόλικο λαδάκι και το κάνω ένα λιγουρευτό , μικρό τυρόψωμο για το οποίο γίνεται “μάχη”. Κάποια στιγμή , έλεγα , θα ζυμώσω ένα μεγάλο τυρόψωμο , θα μετρήσω τις αναλογίες του και θα το καταγράψω οπότε να μην το φτιάχνω τυχαία , με το μάτι αλλά να γίνεται μεγάλο , χορταστικό πληθωρικό , για  να μη μαλώνουμε κι όλας…Και το έκανα! Δεν έτυχε λοιπόν , όπως συνήθως , αλλά πέτυχε…μόνο που και πάλι μαλώσαμε για το τελευταίο κομμάτι , για εκείνη την επίμαχη γωνίτσα που είναι ψημένη μες στο λαδάκι και “βάζει κάτω” το πιο δελεαστικό έδεσμα…..

tyropsomo1

Υλικά:

600 γρ. αλεύρι

200 ml χλιαρό γάλα

200 ml χλιαρό νερό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ. γλ. καστανή ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

100ml λάδι

400 γρ. τυρί φέτα

Μπόλικη ρίγανη

(Προαιρετικά όπως προανέφερα ελιές σε ροδέλες , λιαστές ντομάτες , κάππαρη , σχοινόπρασο κ.λ.π.)

tyropsomo2tyropsomo3tyropsomo4tyropsomo5tyropsomo6tyropsomo7tyropsomo8tyropsomo9tyropsomo10tyropsomo11tyropsomo12tyropsomo13tyropsomo14tyropsomo15tyropsomo16tyropsomo17tyropsomo18tyropsomo20

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι (αν θέλουμε χρησιμοποιούμε σκληρό , μαλακό , γ.ο.χ. και ολικής με τις αναλογίες που εμείς προτιμάμε). Προσθέτουμε τη μαγιά , τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το γάλα και το νερό. Ζυμώνουμε απαλά με το χέρι μας μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη κολλάει λίγο στα χέρια αλλά δεν πειράζει , δεν πρέπει να προσθέσουμε άλλο αλεύρι. Σχηματίζουμε μια μπάλα και σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα. Την αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο για λίγες ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε προσθέτουμε την φέτα χοντροτριμμένη  , το λάδι και τη ρίγανη (ή όποια άλλα υλικά επιθυμούμε) και ζυμώνουμε με το χέρι κάνοντας για αρκετή ώρα όσο πιο πολλά διπλώματα μπορούμε. Αδειάζουμε τότε το μίγμα σε ένα στρογγυλό , αλουμίνιο ταψί (Νο30-32 ανάλογα με το πόσο παχύ το θέλουμε) στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Όπως είναι λαδωμένο το χέρι μας απλώνουμε τη ζύμη ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού και βυθίζουμε τα δάχτυλά μας σε όλη την επιφάνεια κάνοντας λακουβίτσες ώστε να αποκτήσει μια ρουστίκ όψη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην τελευταία σχάρα ή στον πάτο του φούρνου όπου έχουμε ακουμπήσει τη σχάρα , ανάλογα με τη δύναμη που έχουν οι αντιστάσεις του φούρνου μας , μέχρι να ροδοψηθεί για 45 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο , το ξεφορμάρουμε , αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αφηνουμε αναποδογυρισμένο σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει ελαφρά. Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...