tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Taste of Life by Betty

Ταχίνι ολικής άλεσης!

Ας πάρω τα πράγματα από την αρχή: το ταχίνι αποτελεί εδώ και χρόνια το αγαπημένο μου υλικό στο πρωινό μου αλειμένο πάνω σε καψαλισμένο ψωμί ολικής άλεσης με λίγο μέλι. Το έχω επιλέξει γιατί αγαπώ τη γεύση του αλλά και γιατί αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεινών , υδατανθράκων ,  σιδήρου , φωσφόρου και πολλών άλλων θρεπτικών ουσιών. Κάποια στιγμή αφυπνίστηκα και αναζήτησα ταχίνι ολικής άλεσης αφού στο φλοιό του σουσαμιού υπάρχει η μεγαλύτερη ωφέλεια με κορυφαία την ύπαρξη βιταμινών συμπλέγματος Β και όχι μόνο. Έψαξα στα ράφια των μεγάλων καταστημάτων , έψαξα σε επιλεγμένα μαγαζιά τροφίμων μα δεν ικανοποιήθηκα αφού η τιμή του είναι αρκετά υψηλή και η ποιότητα του αμφίβολη καθώς αναμιγνύεται με κορεσμένα λιπαρά (σπορέλαια). Μετά από λίγο ψάξιμο και λίγο πειραματισμό κατέληξα στη δική μου συνταγή με αγνή , φυσική σύσταση , με αγνό ελαιόλαδο και αξεπέραστη γεύση που με έκανε να διαπιστώσω πως τόσα χρόνια “νόμιζα” πως έτρωγα ταχίνι….

taxini1

Υλικά:

500 γρ. σουσάμι

120-130 ml ελαιόλαδο

Προαιρετικά:

λίγο μέλι

ξύσμα πορτοκαλιού

taxini2taxini3taxini4taxini5taxini6taxini7taxini8taxini9taxini10taxini11taxini12taxini13

Εκτέλεση:

Στρώνουμε μια λαδόκολλα στη μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου και απλώνουμε εκεί το σουσάμι . Ψήνουμε το σουσάμι σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 5-7 λέπτά μέχρι να ροδίσει , να καβουρδιστεί και να μοσχομυρίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το ρίχνουμε στον κάδο του θερμομίξ. Χτυπάμε στην ταχύτητα 9 για 50 δευτερόλεπτα μέχρι να κονιορτοποιηθεί και τότε προσθέτουμε από το άνοιγμα το ελαιόλαδο. Αναμιγνύουμε ανεβοκατεβάζοντας την ταχύτητα από το 1 έως το 9 για 4-5 φορές.  Αν θέλουμε το ταχίνι πιο ρευστό αυξάνουμε την ποσότητα του λαδιού κι αν πάλι το θέλουμε πιο συμπαγές μειώνουμε αντίστοιχα την ποσότητά του. Μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο σκεύος και αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρείται για αρκετό καιρό.

-Αν δε διαθέτουμε Thermomix μπορούμε να φτιάξουμε ταχίνι εξίσου απλά , χρησιμοποιώντας τις ίδιες αναλογίες και φροντίζοντας να χρησιμοποιήσουμε μια κουζινομηχανή υψηλής ισχύος με κοφτερά “μαχαίρια” ώστε να πετύχουμε την κονιορτοποίηση του σουσαμιού ενώ στη συνέχεια μας χρειάζεται απλή ανάδευση που θα ομογενοποιήσει το τριμμένο σουσάμι με το λάδι. 

Μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε ξύσμα πορτοκαλιού που χαρίζει χαρακτηριστικό άρωμα ή μια μικρή ποσότητα μελιού στην τελική φάση ανάμιξης αλλά επειδή θα σφίξει ακόμα πιο πολύ φροντίζουμε να αυξήσουμε την ποσότητα λαδιού.

Τέλος ανάλογα με το πόσο θα καβουρδίσουμε το σουσάμι μεταβάλλεται και η γεύση του ταχινιού. Όσο πιο καβουρδισμένο είναι το σουσάμι , τόσο πιο έντονη και “γεμάτη” είναι η γεύση του. Όσο λιγότερο καβουρδιστεί τόσο πιο ήπια θα είναι η γεύση του.

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεικ

 
 

Τα πιο προσφατα...

Τα πιο δημοφιλη...