tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αλμυρές συνταγές

Πρασόπιτα με φύλλο τύπου Κουρού (με το θερμομιξ)

Αυτή η πίτα έχει γίνει από τις αγαπημένες μας! Το φύλλο είναι αφράτο, εύπλαστο, ζυμαρένιο και χορταστικό , περιέχει γιαούρτι, αυγά κι ελαιόλαδο κι εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός για ένα πλήρες γεύμα.

Το πράσο , το σπανάκι και το τυρί φέτα ολοκληρώνουν τον συνδυασμό και έτσι έχουμε με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο, την καλύτερη πρόταση στο τραπέζι μας. Στο μεταξύ, με το θερμομιξ τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του κι η επιτυχία είναι σίγουρη.

prasospanakopita koyroy thermomix1

Υλικά (για τη ζύμη):

100 γρ. λάδι

480 γρ. αλεύρι σκληρό

1 κ.σ. μπέικιν

1 κ.γλ. αλάτι

200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

2 μεγάλα αυγά

Για τη γέμιση:

400 γρ. πράσα καθαρισμένα

350 γρ. σπανάκια καθαρισμένα

1/2 ματσάκι άνηθο ή μάραθο

80 γρ. ελαιόλαδο

150 γρ. τυρί φέτα

Αλάτι και πιπέρι (εγώ χρησιμοποιώ αλάτι βοτάνων)

1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

prasospanakopita koyroy thermomix2prasospanakopita koyroy thermomix3prasospanakopita koyroy thermomix8prasospanakopita koyroy thermomix4prasospanakopita koyroy thermomix5prasospanakopita koyroy thermomix6prasospanakopita koyroy thermomix7prasospanakopita koyroy thermomix9prasospanakopita koyroy thermomix10prasospanakopita koyroy thermomix12prasospanakopita koyroy thermomix11prasospanakopita koyroy thermomix13prasospanakopita koyroy thermomix14prasospanakopita koyroy thermomix15

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί στον κάδο και ρυθμίζουμε για 2 λεπτά/ στη λειτουργία ζύμης (στάχυ). Εξετάζουμε αν χρειαστεί και ζυμώνουμε για 15 δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη, ψιχουλιαστή ζύμη. Την αδειάζουμε στον πάγκο εργασίας και την πιέζουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματίσουμε μια συμπαγή μπάλα. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη να ξεκουραστεί κι ετοιμάζουμε τη γέμιση:

Ρίχνουμε στον κάδο τα πράσα και ρυθμίζουμε για 7 δευτερόλεπτα / ταχ. 5 ώστε να κοπούν (επαναλαμβάνουμε αν χρειαστεί). Προσθέτουμε στον κάδο το λάδι και ρυθμίζουμε για 5 λεπτά/ 120ο θερμοκρασία/ ταχ.1 ώστε να σωταριστούν. Προσθέτουμε τότε και το σπανάκι και ρυθμίζουμε για άλλα 5 λεπτά/ θερμοκρασία 120ο/ αντίστροφη κίνηση/ ταχ. 1 ώστε να σωταριστεί κι αυτό. Κατεβάζουμε με τη βοήθεια της σπάτουλας ό,τι έχει κολλήσει στα τοιχώματα και ελέγχουμε τα υγρά. Αν είναι πολλά ρυθμίζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο , το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε λίγο με τη σπάτουλα.

Ετοιμάζουμε τότε την πίτα:

Χωρίζουμε τα 2/3 της ζύμης και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο διαμέτρου 33 εκ. ή τόσο ώστε να ανεβαίνει και στα τοιχώματα του ταψιού.

Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε το φύλλο σε λαδωμένο ταψί, διαμέτρου 28 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την τριμμένη φρυγανιά. Αδειάζουμε πάνω εκεί το περιεχόμενο του κάδου, αποφεύγοντας τα περιττά υγρά. Σκορπίζουμε από πάνω την φέτα χονδροτριμμένη και με τη βοήθεια της σπάτουλας την σπρώχνουμε ανάμεσα στη γέμιση. Ανοίγουμε τότε το δεύτερο μέρος της ζύμης σε ένα μικρότερο φύλλο ώστε να καλύπτει ακριβώς την πίτα και τη σκεπάζουμε με αυτό. Πιέζουμε πολύ καλά τα άκρα της πίτας ώστε να κολλήσει, χαράζουμε σταυρωτά  την επιφάνεια με ένα μαχαίρι ώστε να διοχετεύονται οι υδρατμοί από το εσωτερικό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα. Το τελευταίο πεντάλεπτο  μεταφέρουμε την πίτα στη βάση του φούρνου για να είμαστε σίγουροι πως έχει ψηθεί κι από κάτω.

Περιμένουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

Σημ. -Προαιρετικά ζεματίζουμε τα πράσα για λίγα λεπτά σε νερό που βράζει για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.