Γλυκιές συνταγές
Κέικ με χουρμάδες και ελαιόλαδο ( με το θερμομιξ)
- Hits: 736
Εδώ κι αρκετό καιρό έχω την τάση να αποφεύγω τη ζάχαρη μιας και ακούμε τόσα αρνητικά γι’ αυτήν…Κι αν είναι δύσκολο να την αποφεύγω τελείως , τουλάχιστον προσπαθώ να την ελαττώνω ή να την περιορίζω στο ελάχιστο δυνατόν και πρέπει να ομολογήσω πως νιώθω πολύ καλά με αυτό! Η αντικατάσταση της από μέλι , χαρουπόμελο ή σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης είναι ό,τι καλύτερο! Αυτό όμως το κέικ που δεν περιέχει τίποτα από τα παραπάνω κι απλά τη γλύκα του χαρίζει ο υπέροχος κι αγαπημένος χουρμάς ξεπερνάει κάθε προσδοκία μου…
Υλικά:
150 γρ. χουρμάδες (απύρηνους)
1 μήλο
60 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.σ. μπέικιν
80 γρ. καρύδια
4 αυγά
2 βανίλιες
Λίγη κανέλα
100 γρ. νερό
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στον κάδο τους χουρμάδες και ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ ταχ. 10 ώστε να ψιλοκοπούν.Προσθέτουμε και το μήλο , καθαρισμένο και κομμένο σε 8 κομμάτια.Ρυθμίζουμε για 5 δευτερόλεπτα/ταχ. 5Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρυθμίζουμε για 20 δευτερόλεπτα/ ταχ. 4 ώστε να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μίγμα. Αδειάζουμε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ 25x12 λαδωμένη ή με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο για 45-50 λεπτά μέχρι να βεβαιωθούμε πως έχει ψηθεί (κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού). Όταν ψηθεί, περιμένουμε για λίγη ώρα, ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε το κέικ πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια κι απολαμβάνουμε!
Καλή επιτυχία.