tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Φανουρόπιτα

Η ημέρα της Φανουρόπιτας είναι η 27η Αυγούστου. Η παράδοση λέει πως η μητέρα του Αγίου Φανουρίου , ήταν πολύ σκληρή , άσπλαχνη και αμαρτωλή και οι νοικοκυρές καλούνται να φτιάξουν την πίτα αυτή με σκοπό να συγχωρεθεί η αμαρτωλή αυτή γυναίκα και παράλληλα να φανερωθούν χαμένα αντικείμενα ή ό,τι άλλο τέλος πάντων ζητά ο καθένας!

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα , έγω ξέρω ότι η "Φανουρόπιτα" είναι ένα υπέροχο γλύκισμα , νηστίσιμο , που περιέχει μόνο φυτικά υλικά , άκρως αρωματικό και πολύ-πολύ ωφέλιμο. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι απλά , αγνά και υπέροχα , το άρωμά της αξεπέραστο και το αποτέλεσμα καταπληκτικό. Η φανουρόπιτα για μένα είναι ένα καταπληκτικό κέικ που δεν έχει εποχή ούτε περιορίζεται σε μια μόνο μέρα το χρόνο ενώ συνιστάται σε άτομα που κάνουν ειδική διατροφή και αποφεύγουν τα ζωικά λιπαρά και το αυγό!

Δείτε τη:

fanoyropita19

Υλικά :


500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. μπέικιν
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
1 (γεμάτο) κ.γλ. γαρύφαλλο
1 (κοφτό) κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. σόδα
1 1/2 κούπα φρεσκοστιμένο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
100 ml κονιάκ
1 κούπα σταφίδες 
Σουσάμι ή άχνη για το πασπάλισμα

fanoyropita8fanoyropita9fanoyropita10fanoyropita11fanoyropita12fanoyropita13fanoyropita14fanoyropita15fanoyropita16fanoyropita17fanoyropita18fanouropita7fanouropita1fanoyropita20

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ ανάμιξης το ηλιέλαιο με τη ζάχαρη και το ξύσμα.Τα χτυπάμε για λίγα λεπτά με το σύρμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά ανακατεύοντας λίγο ακόμα. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και έτσι όπως αφρίζει το αδειάζουμε μέσα στο μπωλ , συνεχίζοντας το χτύπημα με το σύρμα. Προσθέτουμε τότε το κονιάκ. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν τα οποία έχουμε κοσκινίσει πριν . Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και να πετύχουμε ένα σφιχτό μίγμα. Τότε προσθέτουμε τις σταφίδες και τις ανακατεύουμε κάνοντας κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψάκι ή φόρμα με λαδόκολλα 26εκ.  Πασπαλίζουμε με το σουσάμι προαιρετικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45-50 λεπτά περίπου. Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε .
Καλή επιτυχία!

Δυο λόγια ακόμα :
-Επειδή η σόδα  , όταν ενωθεί με το χυμό πορτοκαλιού αφρίζει πολύ και θα χυθεί σίγουρα από το ποτήρι καλό είναι η ανάμιξη αυτή να γίνει πάνω από το μπωλ της ανάδευσης , έτσι ώστε ό,τι χύνεται να πέφτει μέσα στο μίγμα .

-Αντί για σουσάμι , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη άχνη για το στόλισμα της πίτας . Μπορούμε μάλιστα , όταν την ψήσουμε και τη βγάλουμε από το φούρνο , να εφαρμόσουμε στην επιφάνειά της  ένα πλεκτό , δαντελωτό πετσετάκι και μετά να πασπαλίσουμε με άχνη ώστε να έχουμε ένα υπέροχο σχέδιο!

 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεικ