tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Rugelach (ρούγκελαχ) , μπισκότα βουτύρου γεμιστά , σαν κρουασάν

Τα συνάντησα πριν πολύ καιρό  κάπου στην αναζήτησή μου στο διαδίκτυο και μου άρεσαν πολύ…Είπα ότι θα τα φτιάξω μα το αμέλησα…Τα ξανασυνάντησα πάλι και πάλι σε τέσσερα διαφορετικά σημεία και διασταυρύωνοντας τις συνταγές αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για εξαιρετική πρόταση. Αυτή τη φορά δεν το αμέλησα , προχώρησα στην εκτέλεση της συνταγής και δεν έπεσα έξω. Έγιναν εξαιρετικά , σαν κρουασάν , εντυπωσιακά , εκρηκτικά!

Ψάχνοντας πληροφορήθηκα ότι πρόκειται για Εβραϊκή παραδοσιακή συνταγή που συνηθίζεται στην αντίστοιχη γιορτή των Φώτων κι είναι πολύ διαδεδομένη. Η τεχνική τους βασίζεται στα κρύα υλικά ώστε να πετύχουμε τα επίπεδα στη ζύμη που δίνουν την αίσθηση της σφολιάτας. Η γέμιση ποικίλει και απογειώνει το αποτέλεσμα…

rugelach40

Υλικά για τη ζύμη:

300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

250 γρ τυρί μασκαρπόνε (παγωμένο)

250 γρ. βούτυρο (παγωμένο) , κομμένο σε κομμάτια

1 κρόκο αυγού παγωμένο κι ελαφρά χτυπημένο

Λίγο αλάτι

1 βανίλια

Για τη γέμιση:

100 γρ, τριμμένη κουβερτούρα

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

λίγη κανέλα

1 χούφτα τριμμένα καρύδια

1 χούφτα ψιλοκομμένα αμύγδαλα

2-3 κ.σ. μαρμελάδα βερύκοκο (ή άλλη της προτίμησής μας)

Μπόλικη άχνη ζάχαρη (περίπου 1 κούπα) για το άνοιγμα των φύλλων και για το σερβίρισμα.

 

rugelach2rugelach3rugelach4rugelach5rugelach6rugelach7rugelach8rugelach9rugelach10rugelach11rugelach12rugelach13rugelach14rugelach15rugelach16rugelach17rugelach18rugelach19rugelach20rugelach21rugelach24rugelach41rugelach43rugelach42

Εκτέλεση:

Η βασική μας φροντίδα είναι να έχουμε τα υλικά μας παγωμένα και να μην τα δουλέψουμε πολύ ώρα για να μην πέσει η θερμοκρασία τους . Ετσι θα πετύχουμε το σχηματισμό μια ζύμης σα σφολιάτα με στρώσεις (flaky pie crust).

Το ζύμωμα μπορεί να γίνει με το χέρι , με γρήγορες κινήσεις ή με την κουζινομηχανή , ανοιγοκλείνοντας 5-6 φορές το διακόπτη και όχι με συνεχόμενο χτύπημα.

Ρίχνουμε λοιπόν όλα τα υλικά για τη ζύμη μαζί στο μπωλ και τα δουλεύουμε (με το χέρι ή στην κουζινομηχανή όπως είπαμε)  ώστε να ενωθούν πρόχειρα και να “βουτυωθεί” το αλεύρι. Αδειάζουμε το μίγμα που θα είναι σα χοντρά ψίχουλα πάνω στην επιφάνεια εργασίας , το συμπιέζουμε ώστε να σχηματιστεί μια μπάλα και το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη. Παίρνουμε το κάθε μέρος , το πιέζουμε ώστε να σχηματιστεί ένας πρόχειρος πλατύς δίσκος και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα τρία μέρη και τοποθετούμε τους δίσκους αυτούς στο ψυγείο για 2-3 ώρες.

Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη την επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε πάνω τον πρώτο δίσκο. Πασπαλίζουμε κι αυτόν με άχνη και με τη βοήθεια του πλάστη , με γρήγορες κινήσεις ώστε να παραμείνει παγωμένη η ζύμη , ανοίγουμε ένα φύλλο διαμέτρου 32 εκ. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη κουβερτούρα με καρύδια , καστανή ζάχαρη και λίγη κανέλα και κόβουμε το δίσκο αυτό σε 12 τρίγωνα κομμάτια. Ρολάρουμε το κάθε τρίγωνο ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά και καταλήγοντας στη μικρή όπως ακριβώς στο κρουασάν. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ετοιμασουμε όλα τα μπισκοτάκια του πρώτου δίσκου τα οποία αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο με το δέυτερο δίσκο , στον οποίο μπορούμε να απλώσουμε 2-3 κ.σ. μαρμελάδα  (δε χρειάζεται πολλή μαρμελάδα γιατί θα ξεχειλίσει) και να σκορπίσουμε ψιλοκομμάνα αμύγδαλα. Ρολάρουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τα αραδιάζουμε κι αυτά στο ταψί . Συνεχίζουμε με τον τρίτο και τέταρτο δίσκο κατά τον ίδιο τρόπο βάζοντας τη γέμιση της προτίμησής μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Περιμένουμε να κρυώσουν , τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη προαιρετικά και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Τις πηγές για την υπέροχη αυτή  συνταγή  θα βρείτε αν κάνετε κλικ

εδώ https://foodjunkie.eu/2016/09/18/rugelach/ 

εδώ: https://royal-coconut.blogspot.com/2010/12/taste-of-christmas-vol-2.html

εδώ: https://natashaskitchen.com/walnut-rugelach-recipe-video/

κι εδώ: https://simplyhomecooked.com/apricot-walnut-rugelach/

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...