tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μιλ φέιγ (Mille feuille)

Πρόκειται για το πασίγνωστο , υπέροχο , αέρινο γλύκισμα με τη βελούδινη κρέμα και τη σφολιάτα. Η ιστορία του ξεκινάει κάπου στα 1700 μ.χ. στη Γαλλία εξού και το όνομά του : Μille feuille στα γαλλικά σημαίνει χίλια φύλλα και αυτό υποδηλώνει τις πολλές στρώσεις του γλυκού , που γίνονται ακόμα περισσότερες αφού η σφολιάτα χωρίζει σε πολλά φύλλα..Η κρέμα του “δικού μου” μιλφέιγ είναι αποτέλεσμα αρκετών δοκιμών και είναι υπέροχη , βελούδινη , παχιά στην υφή αλλά όχι στη γεύση και αρκετά απαλαγμένη από λιπαρά . Ωστόσο , όπως όλοι με διαβεβαιώνουν , είναι ένα από τα πιο πετυχημένα και παριζήτητα γλυκά μου…
Με πολλή χαρά το μοιράζομαι μαζί σας :

milfei1
Υλικά :


2 1/2 πακέτα σφολιατίνια (των 200 γρ. το καθένα)
Για την κρέμα :
1 λίτρο γάλα φρέσκο
200 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλέυρι
60 κούσταρ πάουντερ
2 αυγά + 2 κρόκους
200 γρ. μαργαρίνη
2-3 βανίλιες
1 φακελάκι σκόνη σαντιγύ (τύπου Garni) + 200 ml. κρύο γάλα για την παρασκευή της

milfei2milfei4milfei5milfei6milfei7milfei8milfei10milfei11milfei12milfei13milfei14milfei15milfei16milfei17


Εκτέλεση :
Βάζουμε σε απλωτή κατσαρόλα , στη φωτιά το γάλα . Παράλληλα , σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα . Προσθέτουμε στη συνέχεια τις βανίλιες , το αλεύρι και την κούσταρ πάουντερ μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μίγμα . Στο μεταξύ , εφόσον το γάλα έχει αρχίσει να ζεσταίνεται παίρνουμε 2-3 μεγάλες κουταλιές από την κατσαρόλα και τις ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών ανακατεύοντας . Αδειάζουμε τότε το περιεγχόμενο του μπωλ στο σχεδόν βραστό γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά . Όταν έρθει σε σημείο βρασμού , θα δούμε ότι η κρέμα θα “δέσει” αμέσως . Αποσύρουμε κατευθείαν από τη φωτιά , προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί . Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη να κρυώσει εντελώς .
Τότε χτυπάμε το περιεγχόμενο του φακέλου με το γάλα ώστε να σχηματίσουμε μια ελαφριά σαντιγύ . Φυλάμε τη μισή από αυτή και την υπόλοιπη την αφήνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ . Τότε προσθέτουμε την κρύα πλέον κρέμα της κατσαρόλας  και τη χτυπάμε για πολύ λίγο , στη χαμηλή σκάλα , μέχρι να ενωθεί με τη σαντιγύ.
Ετοιμάζουμε τότε το γλυκό:
Χωρίζουμε τα σφολιατίνια κατά μήκος στη μέση και τα αραδιάζουμε το ένα πολύ κοντά στο άλλο , σε ένα πυρέξ ή ταψάκι 25x35 . Από πάνω αδειάζουμε τη μισή ποσότητα κρέμας . Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα σφολιατίνια και την υπόλοιπη κρέμα . Πάνω από την κρέμα απλώνουμε τη σαντιγύ που έχουμε φυλάξει και σχηματίζουμε  μια λεπτή στρώση . Σπάζουμε με τη χούφτα μας όσα σφολιατίνια περίσσεψαν και τα απλώνουμε σε μια πλούσια στρώση , στην επιφάνεια του γλυκού . Τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει καλά (καλύτερα για μια νύχτα) , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δυο λόγια ακόμα :
Επειδή δε συμπαθώ τις πολύ λιπαρές κρέμες προτείνω στην συνταγή μου τη σκόνη garni. Ωστόσο μπορούμε , αν το προτιμάμε , να χρησιμοιποιήσουμε σαντιγύ χτυπώντας στο μίξερ 500 γρ. παγωμένη κρέμα γάλακτος με 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη…ακολουθώντας από ‘κει και πέρα την ίδια διαδικασία.
Άλλη πρόταση είναι να χτυπήσουμε 2 φακελάκια garni με 400 ml. γάλα ώστε να διπλασιάσουμε την ποσότητα της και να κάνουμε πιο παχιά την κρέμα μας και το γλυκό μας γενικά…
Όποια επιλογή κι αν ακολουθήσετε το γλυκό θα είναι ούτως ή άλλως… “όνειρο”
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...