tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κρέμα καραμελέ

Αυτό το γλύκισμα , κατά τη γνώμη μου είναι το πιο πολυφτιαγμένο , το πιο “must" επιδόρπιο των δεκαετιών ΄70-΄80. Σχεδόν κάθε γιορτινό , επίσημο ή ανεπίσημο γεύμα έκλεινε μ’ αυτό , σχεδόν κάθε εστιατόριο το σέρβιρε σαν επιδόρπιο , σχεδόν κάθε νοικοκυρά ήξερε να το φτιάχνει αλλά και να το προσφέρει…Γνωστή εταιρία μάλιστα το καθιέρωσε με τα έτοιμα "προς παρασκευή” φακελάκια με το μίγμα σε σκόνη , το νάυλον φακελάκι και την έτοιμη καραμέλα…Ποιό σπίτι , πείτε μου , δεν είχε τουλάχιστον μια δωδεκάδα από τα περίφημα , ατομικά αλουμίνια φορμάκια και μετά τα “επώνυμα" πλαστικά με το αποσπώμενο κούμπωμα για εύκολο ξεφορμάρισμα…Κι όμως , παρόλη την εκλαϊκευση του γλυκού αυτού…όχι μόνο δεν “ξεθώριασε” η αίγλη του, αλλά το λατρεύουμε , γιατί η ανάλαφρη , καραμελένια γεύση του ήρθε για να μείνει…

karamele1
Υλικά :


1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
1 κουτί εβαπορέ (400 γρ.)
250 γρ. φρέσκο γάλα
6 αυγά
1 φακελάκι βανιλίνη
Για την καραμέλα:
250 γρ. ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι (μέτριο)

karamele2karamele3karamele4karamele5karamele6karamele7karamele8karamele9karamele10karamele11karamele12karamele13karamele14karamele15
Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε την καραμέλα:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Ανάβουμε τη φωτιά και όταν ζεσταθεί πολύ , θα δούμε ότι η ζάχαρη αρχίζει να υγροποιείται και να αλλάζει χρώμα . Δεν απομακρυνόμαστε και βοηθάμε ελαφρά ανακατεύοντας πολύ λίγο. Όταν δούμε ότι αρχίζει να βράζει , χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσέχουμε μήπως φουσκώσει και χυθεί η καραμέλα (προσοχή γιατί καίει πολύ) . Όταν πάρει ένα γλυκό , καραμελένιο χρώμα αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. (Δεδομένου ότι ο πάτος της κατσαρόλας διατηρεί θερμοκρασία ακόμα κι αφού την έχουμε αποσύρει από τη φωτιά και θα συνεχίσει να σκουραίνει κι άλλο , καλό είναι να αποσύρουμε την καραμέλα σχετικά νωρίς). Αδειάζουμε την καραμέλα σε πυρίμαχο , στρογγυλό σκεύος (20-22 εκ.) κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να ανέβει και λίγο προς τα πλάγια του σκεύους. Αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε το μίγμα.
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ , στην δυνατή ταχύτητα για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν εντελώς . Αδειάζουμε με προσοχή το μίγμα πάνω από την καραμέλα και τοποθετούμε το σκεύος μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος που έχουμε μισογεμίσει με βραστό νερό. Έτσι όπως είναι το ένα μέσα στο άλλο , τα τοποθετούμε στο φούρνο , που έχουμε προθερμάνει στους 180ο , στην τελευταία σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα. Το τελευταίο 15λεπτο σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Όταν ψηθεί , περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-6 ώρες. Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να την ξεφορμάρουμε πριν σφίξει πάρα πολύ καλά γιατί θα μας διαλυθεί. (Εγώ την αφήνω για ένα βράδυ)
Με ένα λεπτό μαχαίρι , ξεκολλάμε τα τοιχώματα και αναποδογυρίζουμε την καραμελέ σε μια πιατέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με λίγο από το σιρόπι.
Σημ. : -Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη διάμετρο του σκεύους…Όσο πιο μικρό είναι το σκεύος , άρα πιο παχιά η κρέμα , συνεπώς χρειάζεται λίγο περισσότερο ψήσιμο.
-Μπορούμε να παραλέιψουμε το εβαπορέ γάλα και να το αντικαταστήσουμε με την ίδια ποσότητα φρέσκου. Ωστόσο , κρίνω ότι το εβαπορέ του χαρίζει πιο “γεμάτη” γεύση.
-Για να καθαρίσουμε την καραμέλα που έχει παραμείνει κολλημένη στον πάτο του σκεύους , απλά μαλακώνουμε για αρκετή ώρα με ζεστό νερό.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...