tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τσουρέκια

Το τσουρέκι είναι ένα αγαπημένο , αφράτο , γλυκό , αρωματικό , βουτυρένιο ψωμί ζυμωμένο με γάλα και αυγά , με το μαχλέπι να το απογειώνει και τις ίνες της ζύμης στο εσωτερικό  να το κάνουν να ξεχωρίζει …Έχει βέβαια συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα και θεωρείται κλασικό , παραδοσιακό , Πασχαλινό γλύκισμα αφού συμβολίζει την Ανάσταση (καθώς η ζύμη φουσκώνει και "ανεβαίνει") ενώ το σχήμα της πλεξούδας συμβολίζει την εκδίωξη του κακού. Για μένα ωστόσο θεωρείται  κορυφαίο και  καλοδεχούμενο κάθε εποχή του χρόνου….συνδυάζεται  με κάθε είδους μαρμελάδα ή άλειμμα σοκολάτας ή πραλίνα φουντουκιού , συνοδεύει καταπληκτικά το γάλα , τον καφέ ή το τσάι και αποτελεί αγαπημένο κολατσιό για μικρούς και μεγάλους…

Δείτε τα :

neo tsoyreki1
Υλικά :


700-800 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκια
1 φακελάκι μαχλέπι
4 αυγά
170 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη ή μισό-μισό
250 γρ. γάλα φρέσκο
75 γρ. μαγιά
250 γρ. ζάχαρη
1 ακόμα αυγό για να αλείψουμε την επιφάνειά τους
Αμυγδαλο φιλέ ή σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

tsoureki2tsoureki3tsoureki4tsoureki5tsoureki6tsoureki7tsoureki8tsoureki9tsoureki10tsoureki11tsoureki12tsoureki13tsoureki14tsoureki15tsoureki16tsoureki1

Εκτέλεση :

-Αλέθουμε στο μπλέντερ το μαχλέπι μέχρι να γίνει σκόνη ( αν μας δυσκολεύει προσθέτουμε λίγη από τη ζάχαρη της συνταγής κι έτσι θα αλεστεί πιο καλά)
-Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι , σε μέτρια φωτιά το βούτυρο με το γάλα και όταν φτάσει στους 40ο , εκεί που το ανέχεται άνετα το χέρι μας , αποσύρουμε από τη φωτιά , προσθέτουμε μέσα εκεί τη μαγιά  και τη διαλύουμε  δουλεύοντας με σύρμα.
-Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και το μαχλέπι για 3-4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα και όταν έχει αφρατέψει αρκετά , χαμηλώνουμε την ταχύτητα στην πιο μικρή σκάλα , προσθέτουμε το μίγμα της διαλυμένης μαγιάς και χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
-Τότε αφαιρούμε  τους δάρτες από το μίξερ και βάζουμε το γάντζο του ζυμώματος. Αρχίζουμε να προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι και να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και κολλώδη που να στέκεται γύρω από το γάντζο! Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια , δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε πιο πολύ αλεύρι!
-Αδειάζουμε τότε τη ζύμη με τη βοήθεια σπάτουλας  σε μια λεκάνη , τη σκεπάζουμε καλά , την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
-Τότε αδειάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια πασπαλίζοντάς τη με αλεύρι . Μοιράζουμε τη ζύμη σε τόσα κομμάτια όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε . (Εγώ συνήθως τη χωρίζω σε 8 κομμάτια και φτιάχνω 8 καρβελάκια-σαλιγκαράκια , αλλά μπορούμε να τη χωρίσουμε σε δυο μεγάλα κομμάτια και το καθένα να το φτιάξουμε μια μεγάλη πλεξίδα ή ό,τι αλλο σχέδιο προτιμάμε).  
-Πλάθουμε τα  τσουρέκια με σχέδιο της προτίμησής μας (πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι όταν τα δουλέυουμε)  και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
-Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι και να διπλασιαστούν !
-Τότε τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό , τα πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο ή το σουσάμι  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 170ο , στην κάτω σχάρα , για 30 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...