tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Νεράντζι , γλυκό του κουταλιού

Το γλυκό του κουταλιού , αυτό τό απολαυστικό , σιροπιαστό κέρασμα με φρούτα ή άλλους καρπούς της γης αποτελεί ένα υπέροχο , παραδοσιακό γλυκό που μας παραπέμπει στην ελληνική παράδοση και στα χρόνια των γιαγιάδων μας…Νομίζω πως ξεκίνησε από την  ανάγκη των ανθρώπων να διατηρήσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό τους καρπούς εκείνους που εποχιακά έκαναν την εμφάνισή τους…παράλληλα ήταν ένα γλυκό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή , τις εποχές που δεν υπήρχαν δυνατότηες για άλλα κεράσματα όπως σήμερα ενώ τελικά ταυτίστηκε με τη νοικοκυρωσύνη και την αρχοντιά…Το νεράντζι είναι ένα αρωματικό φρούτο που κάνει την εμφάνισή του στα τέλη του χειμώνα και αποτελεί ένα από τα κορυφαία του είδους…Θα το ξεπικρίσουμε , θα το δέσουμε με ζάχαρη και θα κλείσουμε μέσα στο βάζο όλο το άρωμα του υπέροχου αυτού φρούτου!

nerantzi1
Υλικά :


15 νεράντζια
3 νεροπότηρα νερό (750-800 ml)
1500 γρ. ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι

nerantzi2nerantzi3nerantzi4nerantzi5nerantzi6nerantzi7nerantzi8nerantzi9nerantzi10nerantzi11
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα νεράντζια και τα στεγνώνουμε καλά. Με τον ψιλό τρίφτη ξύνουμε το εξωτερικό του φλοιού  που περιέχει τα αιθέρια έλαια ώστε να μείνει η σάρκα. Κόβουμε τότε το πάνω και το κάτω μέρος του και χαράζουμε κατά μήκος τον καρπό από πάνω μέχρι κάτω στα τέσσερα. Αφαιρούμε  τις φλούδες που έχουμε χαράξει (κάθε καρπός δηλαδή θα δώσει 4 κομμάτια). Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα νεράντζια. Παίρνουμε τότε το κάθε κομμάτι και το στρίβουμε σε ρολό , το οποίο καρφώνουμε με οδοντογλυφίδα για να παραμείνει σταθερό. Όταν ετοιμάσουμε όλα τα κομμάτια , βάζουμε άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και όταν το νερό βράσει , τα ρίχνουμε μέσα. Βράζουμε για 15 λεπτά και αδειάζουμε το περιεγχόμενο της κατσαρόλας σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν όλα τα υγρά . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για άλλες δυο φορές. Σκοπός μας είναι να μαλακώσουν αλλά κυρίως να ξεπικρίσουν τα νεράντζια. Μετά το τελευταίο σούρωμα , γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και αδειάζουμε μέσα τα κομμάτια . Αλλάζουμε το νερό ανά 5ωρο και επαναλαμβάνουμε μέχρι να ξεπικρίσουν τελείως . Αυτό μπορεί να πάρει ένα 24ωρο ή και περισσότερο αφού το νεράντζι είναι πολύ πικρό από τη φύση του. Δοκιμάζουμε κόβοντας μια ακρίτσα για να βεβαιωθούμε ότι έχει φτάσει στο επιθυμητό σημείο.
Τότε ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και περιμένουμε να πάρει βράση ενώ παράλληλα αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες. Πέντε λεπτά αφότου αρχίσει ο βρασμός , ρίχνουμε μέσα τα ξεπικρισμένα πλέον νεράντζια και βράζουμε για 35 λεπτά περίπου μέχρι να “δέσει” το γλυκό. Στις τελευταίες δυο-τρεις βράσεις προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και το αφήνουμε για ένα 12ωρο. Αν μετά απ’ αυτό δούμε ότι χρειάζεται λίγο “δέσιμο” ακόμα , βράζουμε το γλυκό για λίγα λεπτά.
Όταν κρυώσει το μεταφέρουμε σε γυάλινο βάζο.
Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...