tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μηλόπιτα με ζυμαρένιο φύλλο

Όταν λέμε “πίτα” το εννοούμε : Ανοίγουμε δυο φυλλαράκια , και στήνουμε μια γλυκιά και υπέροχη πιτούλα που στο εσωτερικό της κλείνει ζουμερά , καραμελωμένα μήλα , αρωματισμένα με κανέλα και κονιάκ . Είπαμε , από συνταγές για μηλόπιτες άλλο τίποτα…Καταλαβαίνουμε ότι το μήλο είναι λατρεία , ένα δώρο της φύσης που όλοι αγαπάμε και το έχουμε στη ζωή μας…μια απ’ τις πρώτες εικόνες που έχω στο μυαλό μου , σχεδόν μωρό ακόμα είναι ο γυάλινος τρίφτης-βαρκούλα με τον οποίο η μητέρα μου έτριβε μήλο , ένωνε με λίγη ζάχαρη και αυτό ήταν το αγαπημένο μου γλυκό κολατσιό…
Ας δούμε όμως την μηλόπιτά μας :

mhlopita fyllo1
Υλικά :


Για τη ζύμη :
360 γρ. αλεύρι
200 γρ. βούτυρο (παγωμένο)
40 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. φρέσκο γάλα κρύο
1 ασπράδι αυγού
Για τη γέμιση :
4 μεγάλα μήλα
8 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα
2 κ.σ. κονιάκ

Για την επιφάνεια: 

Τον κρόκο του αυγού

mhlopita fyllo2mhlopita fyllo3mhlopita fyllo4mhlopita fyllo5mhlopita fyllo6mhlopita fyllo7mhlopita fyllo8mhlopita fyllo9mhlopita fyllo10mhlopita fyllo11mhlopita fyllo12mhlopita fyllo13

Εκτέλεση :

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μια λεκάνη ζυμώματος (το βούτυρο κομμένο σε κύβους). Ζυμώνουμε ελαφρά τα υλικά μας  για λίγη ώρα μέχρι να ενωθούν . Τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για μία ώρα περίπου . Στο μεταξύ , ετοιμάζουμε τη γέμιση : Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα , τα κόβουμε σε λεπτά κομματάκια και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό τηγάνι . Προσθέτουμε τη ζάχαρη , την κανέλα και το κονιάκ και τα αφήνυμε να βράσουν (περίπου δέκα λεπτά) μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να καραμελώσουν . Ανακατεύουμε ελάχιστα .  Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση .
Χωρίζουμε τότε τη ζύμη σε δύο μέρη (το ένα λίγο μεγαλύτερο για να τοποθετηθεί στη βάση) και ανοίγουμε φύλλο για ταρτιέρα 24 εκ. φροντίζοντας να ανέβει και στα τοιχώματα . Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα . Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και σκεπάζουμε τη μηλόπιτα κλείνοντας τα πλαϊνά . Με τη βοήθεια μικρού κουπ-πατ κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια , προκειμένου να δημιουργήσουμε κενά ώστε να αποβάλλονται τα υγρά από το εσωτερικό της πίτας. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας  με τον κρόκο χτυπημένο με λίγο νεράκι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 160ο ,  για μία ώρα .
Λίγα λόγια ακόμα:
- Η μηλόπιτα αυτή . όπως και όλες συνοδεύουν άριστα τον καφέ ή το τσάι μας . Αν θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε ένα εξαιρετικό επιδόρπιο τη σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό και γαρνίρουμε με σιρόπι καραμέλας .
-Στη δική μου πίτα χρησιμοποίησα και λίγες κουταλιές αλεύρι ολικής άλεσης και ξέχασα να αλείψω την επιφάνεια με τον κρόκο…τι να κάνουμε , συμβαίνουν κι αυτά... ( για να μη σας παραξενεύει το χρώμα της στις φωτογραφίες)
-Τέλος , ευχαριστώ τη Γιάννα από τη Χίο για την υπέροχη συνταγή της…να είναι καλά και να μας χαρίζει τις γνώσεις της πάντα !

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...