tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πάστα φλόρα νηστίσιμη

Η πάστα φλόρα είναι κατά τη γνώμη μου μια από τις κλασικές αξίες στην “κουζίνα”…Μας παραπέμπει σε γιαγιάδες , σε πιατέλες με γλυκό στη “σερβάντα” , σε πορσελάνινα πιατέλα του γλυκού με ευφάνταστες παραστάσεις , σε δίσκους με δισκόπανο , σε όμορφα , ζεστά απογεύματα με ελληνικό καφέ και δροσερό νερό….Είναι ένα γλυκό που αγαπιέται όλες τις ώρες , όλες τις μέρες , όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά και δε θα μπορούσε να λείψει από τις περιόδους της νηστείας. Για να πω την αλήθεια μου , όσες νηστίσιμες συνταγές για πάστα φλώρα είχα δοκιμάσει , έτριβαν και με δυσκόλευαν στο σερβίρισμα…”Σκαλίζοντας” τη σελίδα της εκλεκτής μου φίλης Ελευθερίας Μπουτζα όμως ανακάλυψα μια υπέροχη συνταγή που καθιερώθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη!

pasta flora mhstisimh1
Υλικά:


3 1/2 κούπες αλεύρι
1 κ.σ. μπέικιν
1 κούπα ηλιέλαιο
1/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού
3 κ.σ. κονιάκ ή άλλο ποτό
1/3 κούπας ζάχαρη
1 βανίλια
400 γρ. μαρμελάδα φράουλα

pasta flora mhstisimh2pasta flora mhstisimh3pasta flora mhstisimh4pasta flora mhstisimh5pasta flora mhstisimh6pasta flora mhstisimh7pasta flora mhstisimh8pasta flora mhstisimh9pasta flora mhstisimh10pasta flora mhstisimh11
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά το ηλιέλαιο , το χυμό , το ποτό , τη ζάχαρη και τη βανίλια. Με προσοχή προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν σε τρεις δόσεις χτυπώντας πολύ λίγο , μόνο μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Η ζύμη θα είναι εύπλαστη και “λαδερη” .
Παίρνουμε τότε τα 2/3 της ζύμης και τα απλώνουμε σε ταρτιέρα 26 εκ. Φροντίζουμε να ανέβει λίγο και στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Απλώνουμε πάνω τη μαρμελάδα και με την υπόλοιπη ζύμη κάνουμε κορδονάκια ή άλλα σχέδια που προτιμάμε και στολίζουμε την πάστα φλώρα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της φροντίζοντας να μην την παραψήσουμε. Παριμένουμε να κρυώσει καλά ώστε να “σφίξει” , την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Σημ. : Εκτός από την πάστα φλόρα  στη σελίδα της φίλης μου "ξετρύπωσα" και μια εύκολη και υπέροχη συνταγή για τσηζ κέικ με ζελέ...(coming soon...)

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...