tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Στρούντελ με χειροποίητο φύλλο

Κοιτάζω πάνω στο τραπέζι…Δυο μεγάλες αγάπες είναι εκεί: Ενα καλάθι με τραγανά , ολόφρεσκα , κόκκινα μήλα που  είναι η πρώτη μεγάλη αγάπη και το δοχείο με το αλεύρι , η δεύτερη αγάπη , που είναι η βάση για τα ζυμώματα. Αυτή η αγχολυτική και δημιουργική ενασχόληση με συναρπάζει κυριολεκτικά. Τρελαίνομαι να κλείνω στις χούφτες μου αυτό το εύπλαστο , μαγικό μπαλάκι που παίρνει τη μορφή , το σχήμα και τη διάσταση που θα του δώσω μετά από το πλάσιμο….Μετά από λίγες ώρες , μόλις έκοψα το πρώτο ζεστό κομμάτι στρούντελ και ξεχύθηκαν πλούσια τα αρώματά του , ως δια μαγείας διακτινίζομαι μαζί με την καλύτερή μου φίλη στη Βιέννη , σε ένα ατμοσφαιρικό caffe bistro όπου απολαμβάνομε μαζί με τον καφέ μας το υπέροχο , αυθεντικό , κορυφαίο γλυκό , σήμα κατατεθέν της Αυστρίας , ένα κομμάτι στρούντελ με τραγανό φύλλο βυθισμένο μέσα σε πλούσια , βελούδινη σάλτσα βανίλιας…Γιατί ο νους κάπου-κάπου έχει την ανάγκη να δραπετεύει και να ζει το όνειρο...

stroundel fyllo1

Υλικά:

Για το φύλλο:

150 γρ. σκληρό αλεύρι

150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

150 ml νερό

5 κ.σ. ηλιέλαιο

1 κ.σ. ξύδι

Για τη γέμιση:

5 μεγάλα , τραγανά μήλα

70 γρ. βούτυρο

80 γρ. φρυγανιά τριμμένη

100 γρ. καστανή ζάχαρη

2 κ.γλ. κανέλα

1 χούφτα σταφίδες 

Για το ψήσιμο:

120 γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά όχι ζεστό

Για το σερβίρισμα:

Άχνη ζάχαρη και κανέλλα ή..

...1 δόση σάλτσα βανίλιας

stroundel fyllo2stroundel fyllo3stroundel fyllo4stroundel fyllo5stroundel fyllo6stroundel fyllo7stroundel fyllo8stroundel fyllo9stroundel fyllo10stroundel fyllo11stroundel fyllo12stroundel fyllo13stroundel fyllo14stroundel fyllo15stroundel fyllo16stroundel fyllo17stroundel fyllo18stroundel fyllo19stroundel fyllo20stroundel fyllo21stroundel fyllo22stroundel fyllo23stroundel fyllo24stroundel fyllo25stroundel fyllo26stroundel fyllo27

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη για το φύλλο. Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το γάντζο στη δυνατή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να πετύχουμε μια λεία , εύπλαστη μπάλα που να ξεκολλάει εντελώς απ’ τα τοιχώματα του μίξερ. Εναλλακτικά ζυμώνουμε τα υλικά επίμονα με τα χέρια μέχρι να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Τυλίγουμε το ζυμαράκι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τότε τη γέμιση:

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες με το ειδικό εξάρτημα του τρίφτη. Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε εκεί όλα τα υλικά για τη γέμιση και το βύτυρο (70 γρ.)  λιωμένο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.

Στο μεταξύ απλώνουμε ένα τραπεζομάντηλο πάνω στο τραπέζι , το αλευρώνουμε και τοποθετούμε πάνω τη μπάλα με τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και με τη βοήθεια του πλάστη απλώνουμε το φύλλο όσο μπορούμε περισσότερο. Τότε παίρνουμε το φύλλο στα χέρια μας και τοποθετούμε τις γροθιές μας στο κέντρο του φύλλου. Με τις γροθιές μας κάνουμε κινήσεις σα να προσπαθουμε να ξεχειλώσουμε  το φύλλο , τραβόντας το προς τα έξω. Αφού απλώσει τόσο ώστε να γίνει λεπτό σα χαρτί το απλώνουμε πάνω στο τραπεζομάντηλο. Με τα δάχτυλά μας το τραβάμε από τις άκρες μέχρι να πετύχουμε διαστάσεις 90x60. Σκορπίζουμε τότε τη γέμιση στα 2/3 της επιφάνειας του φύλλου και βουτυρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο με το λιωμένο βούτυρο και τη βοήθεια ενός πινέλου. Γυρίζουμε το φύλλο στην άκρη , στη μεγάλη πλευρά μισοσκεπάζοντας τη γέμιση και τότε με τη βοήθεια του τραπεζομάντηλου ρολλάρουμε σιγά-σιγά το φύλλο με τη γέμιση σχηματίζοντας ένα μεγάλο μπαστούνι. Το πιέζουμε με τις χούφτες μας ώστε να διορθώσουμε το σχήμα του και κλείνουμε γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες του και κολλώντας τις με βούτυρο. Με προσοχή και με τη βοήθεια του τραπεζομάντηλου μεταφέρουμε το στρούντελ σε σχήμα πέταλου μέσα στη λαμαρίνα του φούρνου την οποία έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Βουτυρώνουμε σχολαστικά όλη την επιφάνεια του στρούντελ με το υπόλοιπο από τα 120 γρ. βουτύρου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Το βγάζουμε από το φούρνο , περιμένουμε να κρυώσει λίγο , το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλλα , το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε. Αν επιλέξουμε να το συνδυάσουμε με σάλτσα βανίλας ρίχνουμε μια ποσότητα από τη σάλτσα σε ένα βαθύ πιάτο και στο κέντρο τοποθετούμε ένα κομμάτι στρούντελ.

Καλή απόλαυση:

Τη συνταγή για τη σάλτσα βανίλιας θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ.

Η μέθοδός μου βασίστηκε εδώ! 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...