tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Εκμέκ καταϊφι

Το εκμέκ καταϊφι είναι ένα γλυκό λαχταριστό , γεμάτο άρωμα και αρχοντιά "πολίτικη"! Θεωρείται κλασική αξία και κλέβει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά αλλά και με την πρώτη μπουκιά. To τραγανό , καλοψημένο φύλλο καταϊφι μαζί με το αρωματικό σιρόπι του , το άρωμα βουτύρου  και η βελούδινη κρέμα του απογειώνονται με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς και όλα  αυτά μαζί... απογειώνουν όποιον το δοκιμάσει . Είναι ένα κλασικό  γλυκό σχετικά εύκολο στην κατασκευή του που απαιτεί μεράκι για να φτιαχτεί και σίγουρα θα δώσει γεύση και άρωμα στην Κυριακή , στη γιορτή , στη χαρά μας αλλά και στην καθημερινότητά μας . Το αμύγδαλο ή το φυστίκι Αιγίνης  είναι απλά το τελικό φινίρισμα που κάνει την εκλεκτή διαφορά.

Δείτε το :

ekmek kataifi1

Υλικά:

 450 γρ. φύλλο καταϊφι (ένα πακέτο)

100γρ. βούτυρο λιωμένο + 50ml ηλιέλαιο

Για το σιρόπι:

750γρ. ζάχαρη

600 ml νερό 

1 κουταλάκι κανέλα 

χυμό από μισό λεμόνι

Λίγες φλούδες από λεμόνι

Για την κρέμα:

800 γρ. γάλα

150 γρ. ζάχαρη

80 γρ. αλεύρι

2 αυγά

125 γρ. βούτυρο

2-3 βανίλιες

Για το γαρνίρισμα:

1 διπλή δόση σαντιγύ με κρέμα γάλακτος (400 ml)

100 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα  

ekmek kataifi2ekmek kataifi3ekmek kataifi4ekmek kataifi5ekmek kataifi6ekmek kataifi7ekmek kataifi8ekmek kataifi9ekmek kataifi10ekmek kataifi11ekmek kataifi12ekmek kataifi13ekmek kataifi14ekmek kataifi15ekmek kataifi16ekmek kataifi17ekmek kataifi18ekmek kataifi19ekmek kataifi20ekmek kataifi21

Εκτέλεση:

Κατ' αρχήν χοντροκόβουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε τοποθετώντας τα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι , σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανοίγουμε το φύλλο καταϊφι και το ξεκολλάμε πολύ  σχολαστικά. Το απλώνουμε ομοιόμορφα σε πυρέξ ή ταψί (35x25) , αναμιγνύουμε το λιωμένο  βούτυρο με το ηλιέλαιο  και το περιχύνουμε πάνω στο απλωμένο φύλλο καταΐφι.. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Προσοχή! Δε θέλουμε ούτε να αρπάξει , γιατί θα πικρίζει ούτε να μισοψηθεί ,  γιατί όταν σιροπιαστεί θα λασπώσει.

Αφήνουμε το ψημένο καταΐφι  στην άκρη για να κρυώσει.

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 8 λεπτά και με προσοχή περιλούζουμε  το ψημένο καταϊφι. Το αφήνουμε κατά μέρος.

Ετοιμάζουμε την κρέμα:

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα να ζεσταίνεται και παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ χειρός όλα τα υπόλοιπα υλικά. Όταν το γάλα έχει ζεσταθεί αρκετά παίρνουμε κουταλιές απ'αυτό και το προσθέτουμε στο μίγμα συνεχίζοντας το χτύπημα. Αυτό το μίγμα στη συνέχεια το γυρίζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα , ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα και περιμένουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας (αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα , σε λίγα λεπτά).

-Όταν έχει κρυώσει αρκετά η κρέμα την αδειάζουμε πάνω στο ψημένο και σιροπιασμένο καταϊφι και απλώνουμε με κουτάλι. 

-Παράληλλα ετοιμάζουμε την σαντιγύ σύμφωνα με τη βασική συνταγή και την τοποθετούμε στο ψυγείο . Όταν έχει κρυώσει η κρέμα που έχουμε απλώσει στο ταψί αδειάζουμε πάνω τη σαντιγύ , την απλώνουμε με μια σπάτουλα , γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και βάζουμε στο ψύγειο. Περιμένουμε λίγες ώρες να παγώσει (όσο περισσότερο , τόσο καλύτερα) και σεβίρουμε!

Να σημειώσω ότι:

-Η δόση αυτή είναι για μεγάλο πυρέξ , όπως έγραψα και στην αρχή , γιάτι χρησιμοποίησα όλο το καταϊφι όπως ξεπάγωσε από τη συσκευασία του. Αυτό βολεύει όταν έχουμε τραπέζι και περιμένουμε κόσμο…αλλίως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μισή ποσότητα φύλλου (με τις μισές αναλογίες σε  όλα τα άλλα υλικά)  και το άλλο μισό φύλλο να το κάνουμε μια εξαιρετική τυροπιτα καταϊφι!

-Εναλλακτικά , αντί για σαντιγύ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη MORFAT corne βανίλια (2 φακελάκια με 400ml φρέσκο γάλα)  αν θέλουμε να αποφύγουμε  τα πολλά λιπαρά. 

-Αντί για καβουρδισμένα αμύγδαλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χοντροτριμμένα  φυστίκια Αιγίνης.

-Τη συνταγή και αναλυτικές οδηγίες για τη σαντιγύ με κρέμα γάλακτος θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...