tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μηλόπιτα "όνειρο" με αφράτη ζύμη

Όσες συνταγές για μηλόπιτα κι αν ξέρω…δε χορταίνω…θέλω να δοκιμάζω καινούριες και πιο καινούριες και πρωτότυπες και κλασικές και της φιλενάδας και της θείας και της γειτόνισσας…Η κάθε μια έχει κάτι καινούριο που με ενθουσιάζει , η μια θυμίζει πάστα φλώρα , η άλλη αφράτο κέικ με αρώματα ή τρίτη θυμίζει πίτα , όλες όμως έχουν μια και μοναδική βάση : το αγαπημένο μήλο κατά πλειοψηφία συνδυασμένο με την αρωματική κανέλα . Η σημερινή μηλόπιτα έχει μια αφράτη βάση , στη μέση τα μήλα με τη ζάχαρη καραμελώνουν και ποτίζουν αυτή τη βάση ενώ την επιφάνεια καλύπτουν παιχνιδιάρικες μπαλίτσες από τη ζύμη μας…Η μηλόπιτα αυτή είναι θαύμα :

mhlopita mpalakia1
Υλικά :


Για τη γέμιση :
4-5 μήλα (ανάλογα με το μέγεθος)
200 γρ, ζάχαρη
1 κ.γλ. κανέλα
Για τη ζύμη :
3 αυγά
120 γρ. ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μπέικιν (20 γρ. ή 2 κ.σ.)
Άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

mhlopita mpalakia2mhlopita mpalakia3mhlopita mpalakia4mhlopita mpalakia5mhlopita mpalakia6mhlopita mpalakia7mhlopita mpalakia8mhlopita mpalakia9mhlopita mpalakia10mhlopita mpalakia11mhlopita mpalakia12mhlopita mpalakia13mhlopita mpalakia14mhlopita mpalakia15

Εκτέλεση
-Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού . Τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και την κανέλα . Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν.
-Στο μπωλ του μίξερ χτυπάμε δυνατά τα αυγά με το ηλιέλειο και τη ζάχαρη μέχρι να πετύχουμε ένα αφράτο , κρεμώδες μίγμα . Αδειάζουμε το υγρό αυτό μίγμα μέσα στο μπωλ με το κοσκινισμένο αλεύρι και το ζυμώνουμε αφού αλλάξουμε τους “δάρτες” και βάλουμε στο μίξερ τους “γάντζους” του ζυμώματος . Η ζύμη κολλάει ελαφρά .
-Παίρνουμε τότε ένα ταψί 28εκ. και το στρώνουμε με λαδόκολλα . Αδειάζουμε μέσα τα 2/3 της ζύμης και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού (επειδή κολλάει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για να τη δουλέψουμε) . Πάνω της αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα με ένα κουτάλι . Η γέμιση θα έχει κάποια υγρά στο μεταξύ , δεν τα πετάμε αλλά τα προσθέτουμε κι αυτά!
Τέλος φτιάχνουμε πρόχειρα κορδονάκια με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια και τα κόβουμε σε μικρά μπαλάκια με το ψαλίδι της κουζίνας . Τα αλευρώνουμε πολύ ελαφρά για να μην κολλάνε μεταξύ τους και τα σκορπίζουμε στην επιφάνεια όλης της πίτας…
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην κάτω σχάρα για 50 λεπτά περίπου…Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού .
Όταν ψηθεί περιμένουμε να κρυώσει , ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω σε σχάρα , αφαιρούμε τη λαδόκολλα και την αφήνουμε εκεί για λίγη ώρα .
Αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα , πασπαλίζουμε μέ άχνη και κανέλα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία !

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...