tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μηλοπιτάκια με τραγανή ζύμη (νηστίσιμα)

Κάθε φορά που ανακαλύπτω ένα καινούριο “γλυκομαγείρεμα” με μήλα ή γενικότερα κάθε φορά που χρησιμοποιώ μήλα στην κουζίνα μου είμαι πολύ χαρούμενη! Όπως και να είναι , το μήλο αποτελεί ένα μικρό ή μεγάλο “θαύμα” . Θεωρώ τον καρπό αυτό μαγικό αφού είναι τόσο πολύτιμος για την υγεία μας ενώ κουβαλάει μια τεράστια παράδοση πλαισιωμένη με ιστορίες , παραμύθια , παροιμίες . Τα χρώματα της σάρκας του εμένα προσωπικά μου φτιάχνουν τη διάθεση και σε συνδυασμό με το τραγανό και αρωματικό εσωτερικό του τείνει να είναι το αγαπημένο μου φρούτο…Ας μην παραλείψω βέβαια να αναφέρω και την καταγωγή μου από την Αρκαδία…όπου τα μήλα αποτελούν “το γλυκό θησαυρό” της γης της! Σήμερα φτιάχνουμε μηλοπιτάκια με τραγανή εξωτερική ζύμη , νηστίσιμα και υπέροχα!

mhlopitakia1

Υλικά :


Για τη ζύμη :
200 ml. ηλιέλαιο
100 ml. λευκό κρασί
50 γρ. ζάχαρη
450-500 γρ. φαρίνα κοκ.
Για τη γέμιση :
2 μήλα τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
1 χούφτα καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ (σα χοντρά ψίχουλα)
100 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Μπόλικη κανέλα και μοσχοκάρυδο
Για το σερβίρισμα λίγη άχνη ζάχαρη και λίγη επιπλέον κανέλα

mhlopitakia2mhlopitakia3mhlopitakia4mhlopitakia5mhlopitakia6mhlopitakia7mhlopitakia8mhlopitakia9mhlopitakia10mhlopitakia11mhlopitakia12mhlopitakia13

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση : Τοποθετούμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπωλ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο , σφιχτό μίγμα .
Το αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη ζύμη:
Σε μια λεκάνη τοποθετούμε το ηλιέλαιο , το κρασί και τη ζάχαρη . Τα δουλέυουμε για αρκετή ώρα με το σύρμα , τουλάχιστον 5 λεπτά , μέχρι να κρεμώσει και να έχει διαλυθεί η ζάχαρη . Τότε σιγά-σιγά προσθέτουμε τη φαρίνα και ζυμώνουμε με το χέρι μας . Ίσως να μη χρειαστούν και τα 500 γρ.  Θέλουμε η ζύμη να είναι αφράτη , εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια ( συνήθως εμένα μου παίρνει 480 γρ. περίπου) . Παίρνουμε τότε ένα κομματάκι ζύμης σε μέγεθος μικρού βερύκοκου , το κάνουμε μπαλάκι και το πιέζουμε πάνω στον πάγκο εργασίας ώστε να ανοίξουμε φυλλαράκι διαμέτρου 10 εκ. περίπου . Τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλίτσα από τη γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πατώντας με τα δαχτυλά μας μέχρι να κλείσει το μηλοπιτάκι . Διορθώνουμε τις άκρες του και το τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα . Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα , για περίπου μισή ώρα , μέχρι να ροδίσουν τα μηλοπιτάκια.
Όταν κρυώσουν καλά , τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα .
Λίγα λόγια ακόμα :
-Η δόση αυτή βγάζει περίπου 20 κομμάτια
-Αν κατά το πλάσιμο σχηματιστεί κάποια μικρή τρυπίτσα στη ζύμη δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί η γέμιση είναι πολύ σταθερή και δεν πρόκειται να “τρέξει” στο ψήσιμο
-Η συγκεκριμένη ζύμη είναι εξαιρετική και διατηρείται έτσι και την επόμενη μέρα!
-Αν θέλουμε μπορούμε να περιορίσουμε λίγο την ποσότητα των υλικών της γέμισης και να προσθέσουμε και λίγες σταφίδες
Καλή  επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...