tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελομακάρονα υπέροχα!

Η συνταγή που χρησιμοποιώ κάθε χρόνο είναι παλιά , κλασική και παραδοσιακή . Έτσι κι αλλιώς το μελομακάρονο  είναι ένα με την παράδοση! Αν δε μυρίσει το σπίτι μπαχαρικά κι αν δεν κολλήσουν τα χέρια μας από το μελωμένο σιρόπι , αν δε γεμίσει το στόμα από το καταπληκτικό και μοναδικό ψιλοτριμμένο καρύδι…Χριστούγεννα δεν είναι…Όμως επειδή η μαγειρική και η αναζήτηση νέων προτάσεων πάνε μαζί ήθελα να δοκιμάσω και κάποια συνταγή διαφορετική , κάτι πέρα απ’ αυτό που φτιάχνω χρόνια τώρα…Απευθύνθηκα λοιπόν στον κατάλληλο (πολυαγαπημένο) άνθρωπο ... Η πρόταση ήταν λίγο “extrem” , ομολογώ , καθώς περιέχει λίγο λιωμένο βούτυρο μέσα , αλλά το αποτέλεσμα μας δικαίωσε…Τα μελομακάρονα έγιναν υπέροχα , κρουστά και μελωμένα που προστέθηκαν στη λίστα με τα αγαπημένα χωρίς δεύτερη κουβέντα….

melomakarona aretis1

Υλικά για το σιρόπι :

500  γρ. νερό

700 γρ. ζάχαρη

2 ξυλάκια κανέλας

1 πορτοκάλι κομμένο σε χοντρές ροδέλες

100 γρ. μέλι

Υλικά για τη ζύμη:

400 γρ. χυμό φρέσκου πορτοκαλιού

530 γρ. ηλιέλαιο

1200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

30 γρ. ζάχαρη άχνη

50 γρ. βούτυρο λιωμένο

1/2 κ.γλ. σόδα

1 κ.γλ. κανέλα

1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

Για πασπάλισμα: καρύδια ψιλοτριμμένα και λίγο από το σιρόπι (αν περισσέψει μετά το μέλωμα)

melomakarona aretis2melomakarona aretis3melomakarona aretis4melomakarona aretis5melomakarona aretis6melomakarona aretis7melomakarona aretis8melomakarona aretis9melomakarona aretis10melomakarona aretis11

Εκτέλεση:

-Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσουμε : Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , την ζάχαρη , την κανέλα και το πορτοκάλι . Αφήνουμε να πάρει λίγες βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά . Προσθέτουμε τότε το μέλι, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη .

-Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού , το ηλιέλαιο , το ξύσμα , την άχνη , το βούτυρο , την σόδα και τα κανελογαρύφαλλα . Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά  με το σύρμα . Όπως είναι στην λεκάνη το υγρό αυτό μίγμα , ρίχνουμε  όλο το αλεύρι και με απαλές κινήσεις (με το χέρι μας) το ενσωματώνουμε . Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ ώρα γιατί η ζύμη θα σφίξει και τα μελομακάρονα θα βγουν σκληρά . Πλάθουμε μακρόστενα , μετρίου μεγέθους μελομακάρονα , τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα τρυπάμε κοντά-κοντά με πιρούνι . Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , στην τρίτη σχάρα από το τέλος , για 25 λεπτά περίπου . Μόλις τα βγάλουμε κατά  από το φούρνο τα βουτάμε αμέσως στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα περίπου , καθώς “πίνουν" αμέσως το σιρόπι . Τα τοποθετούμε (τα σιροπιασμένα μελομακάρονα) σε ένα ταψί μέχρι να κρυώσουν και από εκεί  στην πιατέλα  πασπαλίζοντας  με καρύδι και λίγο επιπλέον σιρόπι , το οποίο περίσσεψε στην κατσαρόλα .

Τη συνταγή μου έδωσε η φίλη Αρετή Βαρδάκα , την οποία ευχαριστώ για πολλοστή φορά . Απ’ ό,τι μου είπε πρόκειται για συνταγή του Στ. Παρλιάρου.

Καλή επιτυχία και ΚαΛά ΧριστούΓεννα…!

Και μια σημείωση : Το πορτοκάλι που χρησιμοποιήσαμε για το σιρόπι είναι υπέροχο , μελωμένο και αρωματισμένο από την κανέλα . Προτείνω να το χρησιμοποιήσουμε σε ένα μαγικό , χριστουγεννιάτικο κέικ με μπαχαρικά . Τη συνταγή θα βρείτε εδώ!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...