tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ρολά με καστανή ζάχαρη και κανέλα (κανελορολάκια)

Αυτό το γλυκό ψωμάκι με το όμορφο , παιχνιδιάρικο σχήμα και τη δελεαστική όψη , με το άρωμα της κανέλας και το καραμελωμένο αποτέλεσμα της καστανής ζάχαρης με παραπέμπει έντονα σε αμερικάνικο προϊόν. Νομίζω πως πρόκειται για ένα τυπικό , κλασικό , αμερικάνικο γλύκισμα που συνοδεύει τον πρωινό καφέ ή αποτελεί το κολατσιό των μαθητών στο σχολείο . Kυκλοφορεί με ένα σωρό παραλλαγές μα εγώ εμμένω στη σταθερή αξία! Είναι απαραίτητο και αυτό το γλάσο που τα περιλούζει και τα κάνει ακόμα πιο δελεαστικά…Μεταξύ μας; Αυτό που με γοητεύει εμένα  είναι το αξεπέραστο άρωμα της κανέλας που ξεπερνάει εποχές , ηλικίες και εθνικότητες….

kanelorolakia1
Υλικά:


250 γρ. γάλα (χλιαρό)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3 αυγά
60 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
550-580 γρ. αλέυρι δυνατό για τσουρέκια
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
Για τη γέμιση:

80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

200 γρ. καστανή ζάχαρη μαλακή με ζαχαροκάλαμο

1 κ.σ. (γεμάτη) κανέλα
2 βανίλιες
Για το γλάσο:
80-90 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. νερό και
λίγες σταγόνες  χυμό λεμονιού

kanelorolakia2kanelorolakia3kanelorolakia5kanelorolakia7kanelorolakia8kanelorolakia9kanelorolakia10kanelorolakia11kanelorolakia12kanelorolakia13kanelorolakia14kanelorolakia15kanelorolakia16kanelorolakia17kanelorolakia18kanelorolakia19
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Μετά από λίγο προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και περίπου το  μισό αλεύρι (δηλ. τα 250 γραμμάρια). Συνεχίζουμε προσθέτοντας το βούτυρο λίγο-λίγο και τις βανίλιες. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα , σταματάμε το χτύπημα με τους δάρτες και προσαρμόζουμε στο μίξερ το εξάρτημα για τα ζυμώματα. Προσθέτουμε τότε σταδιακά το αλεύρι σε τρεις δόσεις και δουλεύουμε συνέχεια με το μίξερ για 5 λεπτά περίπου μεχρι να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια.Την αδειάζουμε τότε σε ελαφρά λαδωμένο μπωλ , τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα , την τοποθεούμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε την αδειάζουμε πάνω σε πάγκο εργασίας που έχουμε αλευρώσει και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο 50x40 εκ. Αν δυσκολευόμαστε γιατί κολλάει , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αλοίφουμε τότε την επιφάνεια του ζυμαρένιου φύλλου με το βούτυρο , σκορπίζουμε παντού , ομοιόμορφα την καστανή ζάχαρη και τις βανίλιες και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα. Τυλίγουμε τότε με προσοχή σε ρολό , ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά του φύλλου.  Όταν κλείσουμε το ρολό , το χωρίζουμε σε 20 κομμάτια και  κόβουμε με ένα μαχαίρι σε φέτες πάχους 2 εκ. Βγαίνουν λοιπόν 20 κομμάτια-φέτες. Τα αραδιάζουμε τότε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αφήνουμε και πάλι να διπλασιατούν σε όγκο και να κλείσουν τα κενά που έχουν ανάμεσά τους. Τότε τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 20-25 λεπτά. Δεν τα θέλουμε πολύ ξεροψημένα μιας κι επιθυμούμε να διατηρηθούν αφράτα και μαλακά.
Όταν είναι έτοιμα ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας τα υλκά σε ένα  μπωλ με ένα πιρούνι. Περιλούζουμε τα κανελοψωμάκια μας και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή . 
Τρώγονται ζεστά ή χλιαρά. Αν διατηρηθούν πιο πολλές μέρες τα τοποθετούμε στο ψυγείο και τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα για λίγα δευτερόλεπτα.
Καλή επιτυχία!

Σημ. : -Αν θέλουμε τα περιλούζουμε αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο με γλάσο τυριού που ετοιμάζουμε χτυπώντας στο μίξερ 200 γρ. κρέμα τυρί με 100 γρ. ζάχαρη άχνη και 100 γρ. βούτυρο (όλα σε θερμοκρασία δωματίου). 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...