tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Sacher torte Παραδοσιακή , Βιεννέζικη τούρτα

Η ιστορία αυτής της τούρτας αρχίζει κάπου στα 1830 , στη Βιέννη όταν ο Πρίγκηπας Μέττερνιχ ανέθεσε στον σεφ του παλατιού να δημιουργήσει ένα επιδόρπιο για τους καλεσμένους του. Αυτός με τη σειρά του επειδή ήταν άρρωστος ανέθεσε το εγχείρημα στον δευτεροετή φοιτητή ,  βοηθό του που έφερε το όνομα Sacher…έφτιαξε λοιπόν αυτήν την περίφημη τούρτα σοκολάτας με γέμιση μαρμελάδα βερύκοκο και παρόλο που δεν αναγνωρίστηκε άμεσα ,  με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε τούρτα - σφραγίδα της Βιεννέζικης ζαχαρπολστικής τέχνης αλλά και της γιορτής των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο…

Δείτε τη:

sachertorte1

Υλικά :

Για το παντεσπάνι κακάο:

2/3 κούπας αλεύρι 

2 κ.σ. μπέικιν

1/3 κούπας κακάο

3/4 κούπας ζάχαρη

5 αυγά

2-3 βανίλιες

Για το σιρόπι :

160 ml νερό

90 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι

Για τη σοκολατένια επικάλυψη :

200 γρ. κουβερτούρα

150 γρ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα εβαπορέ για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα) σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ. βούτυρο

 400 γρ. μαρμελάδα βερύκοκο

sachertorte2sachertorte3sachertorte4sachertorte5sachertorte6sachertorte7sachertorte8sachertorte9sachertorte10sachertorte11sachertorte12sachertorte13sachertorte14sachertorte15sachertorte16sachertorte17sachertorte18sachertorte19sachertorte20sachertorte21sachertorte22sachertorte23

Εκτέλεση:

-Ετοιμάζουμε πρώτα το παντεσπάνι . Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το παντεσπάνι μαζί και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή , σε δυνατή στη συνέχεια , συνολικά για 5 λεπτά μέχρι να πετύχουμε ένα αφράτο μίγμα. Το αδειάζουμε σε αντικολλητική φόρμα ή σε απλή φόρμα με λαδόκολλα (24εκ.) και ψήνουμε το παντεσπάνι , σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για μισή ώρα. Το βγάζουμε από το φούρνο , περιμένουμε 5-8 λεπτά , το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

-Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του για λίγα λεπτά. Κόβουμε τότε το παντεσπάνι στα δύο , τοποθετούμε το πρώτο πάτο στην τουρτιέρα μας και το ραντίζουμε με τη μισή ποσότητα σιροπιού. 

-Απλώνουμε πάνω σε όλη τη σιροπιασμένη επιφάνεια τη μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το δεύτερο πάτο παντεσπανιού , με τη λεία πλευρά προς τα πάνω. Τον σιροπιάζουμε κι αυτόν. 

-Ετοιμάζουμε τέλος τη σοκολατένια επικάλυψη : Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ρίχνουμε την κουβερτούρα  και την τοποθετούμε στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία για να λιώσει  χωρις να καεί (προσοχη ,στη θερμοκρασία!). Όταν λιώσει προσθέτουμε με την κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε διαρκώς με μια μαρίζ μέχρι να ενωθούν τα δυο υλικά και να δώσουν μια βελούδινη κρέμα . Προσθέτουμε τότε και το βούτυρο και ανακατεύουμε λίγο ακόμα μεχρι να ενσωματωθεί κι αυτό. 

-Περιμένουμε λίγη ώρα να κρυώσει και τότε με αργές , κυκλικές κινήσεις αρχίζουμε να την απλώνουμε πάνω στην τούρτα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να καλυφθεί τελείως. Πρέπει να τρέξει και στα πλάγια . Την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και σερβίρουμε…

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση...

Σημ. : Όπως ανέφερα και στην εισαγωγή , η τούρτα αυτή παραδοσιακά φτιάχνεται με μαρμελάδα βερύκοκο. Ωστόσο εγώ συχνά την παραλλάζω χρησιμοποιώντας μαρμελάδα πορτοκάλι με τζίντζερ! Γίνεται εκπληκτική!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεϊκ