Τούρτα πορτοκάλι-σοκολάτα με γλάσο , θεϊκή
- Hits: 30975
Η τούρτα αυτή είναι υπερπαραγωγή : Περιέχει δίσκους παντεσπάνι κακάο , πλούσιες στρώσεις υπέροχης κρέμας πορτοκαλιού , επικάλυψη αφράτης κρέμας κακάο και επιπλέον στην επιφάνεια μια στρώση σοκολατένιας γκανάζ. Είναι η τούρτα που φτιάχνουμε όταν θέλουμε να δώσουμε έναν τόνο υπεροχής στις περιστάσεις και να απολαύσουμε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές με ένα κομμάτι γλυκό που τα έχει όλα: όμορφη εμφάνιση , πλούσια γεύση κι αγαπημένα αρώματα σοκλάτας και πορτοκαλιού. Η διαδικασία παρασκευής της είναι απολαυστική κι αν ακολουθήσει κανείς πιστά τα βήματα η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Καλή απόλαυση
Δείτε την :
Υλικά :
1 δόση παντεσπάνι κακάο
Για το σιρόπι :
150 γρ. νερό
150 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. grand marnier ή κονιάκ ή λευκό ρούμι
Για την κρέμα πορτοκάλι:
600 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
180 γρ. ζάχαρη
6 κ.σ. κορν φλάουρ
1 morfat craemy (κουτί φυτική σαντιγύ)
2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Για την επικάλυψη :
1 κουτί σκόνη τύπου Garni ζαχαροπλαστικής με κακάο
200 γρ. γάλα για την παρασκευή της
Για τη Γκανάζ σοκολάτας :
100 γρ. κουβερτούρα
80 γρ. γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος
1 κ.γλ. βούτυρο
Επιπλέον για τη διακόσμηση: Φλούδα πορτοκαλιού , τρούφα σοκολάτας και τριμμένα μπισκότα.
Εκτέλεση :
-Πρώτα ετοιμάζουμε το παντεσπάνι σύμφωνα με τη βασική συνταγή και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει. Συνταγή θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ.
-Στη συνέχεια ετοιμάζουμε την κρέμα πορτοκαλιού : Βάζουμε σε κατσαρόλα , σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το χυμό με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να πάρουν βράση και να πετύχουμε μια σχεδόν πηχτή κρέμα . Την αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει εντελώς ενώ την ανακατεύουμε με το σύρμα κάπου-κάπου. Τότε χτυπάμε στο μίξερ τη Morfat με την άχνη σε σαντιγύ. Την τοποθετούμε στο ψυγείο . ‘Οταν κρυώσει το μίγμα του πορτοκαλιού το ενώνουμε με τη σαντιγύ ανακατεύοντας καλά . Η κρέμα πορτοκαλιού είναι έτοιμη!
-Ετοιμάζουμε τώρα το σιρόπι , βράζοντας το νερό μαζί με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Στην τελευταία βράση προσθέτουμε το ποτό.
-Χτυπάμε στο μίξερ τη σκόνη κακάο ζαχαροπλαστικής με το γάλα μέχρι να αφρατέψει και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
-Συναρμολογούμε τώρα την τούρτα μας: Κόβουμε το παντεσπάνι στα δύο , τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο σε πιατέλα και το σιροπιάζουμε με τη μισή ποσότητα σιροπιού . Απλώνουμε πάνω τα 3/4 της κρέμας πορτοκάλι και συνεχίζουμε με το δεύτερο δίσκο τον οποίο σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Πάνω απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πορτοκαλιού και γύρω-γύρω “χτίζουμε” το γλυκό με την κρέμα κακάο. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει καλά (καλύτερα για μια νύχτα).
-Τέλος ετοιμάζουμε τη γκανάζ σοκολάτας λιώνοντας την κουβερτούρα μαζί με το εβαπορέ για 1 λεπτό στα μικροκύματα ή σε μπαίν μαρί . Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει η γκανάζ λεία και βελούδινη και όταν έχει ομογενοποιηθεί πλήρως προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε άλλο λίγο . Πέριμένουμε να κρυώσει και την ρίχνουμε στην τούρτα μας τοποθετώντας ένα τσέρκι λίγο μικρότερο από τη διάμετρο του γλυκού ώστε να τη συγκρατεί στην επιφάνεια και να μην "τρέξει" στα πλάγια. Όταν σταθεροποιηθεί η γκανάζ , αφαιρούμε το τσέρκι , διορθώνουμε την εμφάνισή του με ένα μαχαίρι και στην ένωση πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο και τρούφα…
Στολίζουμε με φλούδες πορτοκαλιού που έχουμε ζεματίσει για λίγα λεπτά ή με ό,τι άλλο προτιμάμε…
Καλή επιτυχία!