tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκό ψυγείου "καραμέλα"

Λατρεύω την καραμέλα…το έχω πει πολλές φορές , ευκαιρία να το δηλώσω μια φορά ακόμα…Το γλυκό αυτό το έφτιαξα ένα απόγευμα που ό χρόνος μου ήταν περιορισμένος αλλά η διάθεσή μου για κάτι δελεαστικό πολύ ανεβασμένη…Θα μπορούσε να είναι τούρτα , αλλά πού χρόνος για κομμένα παντεσπάνια και  χωρίσματα σε δίσκους και σιροπιάσματα…έτσι , απλοποίησα τα πράγματα ως προς την κατασκευή χωρίς να τσιγκουνευτώ ως προς τη γεύση. Το αποτέλεσμα ; Ένα γλυκό ψυγείου με πλούσια γεύση καραμέλας κι ένα καραμελένιο γλάσο που είναι ζήτημα αν καταφέρει να μείνει για να πλαισιώσει το γλυκό αφού κινδυνεύει να εξαφανιστεί κουταλιά , κουταλιά  μέσα από την κατσαρόλα…

glyko karamela1
Υλικά για το παντεσπάνι:


120 γρ. φαρίνα κοκ.
1 κ.γλ. μπέικιν
190 γρ. ζάχαρη
1-2 βανίλιες
4 αυγά
Για το σιρόπι:
350 ml νερό
220 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. νες-καφέ στιγμής
2 κ.σ. λευκό ρούμι ή κονιάκ
Για την κρέμα:
1 κουτί φυτική σαντιγύ τύπου morfat που έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα καραμελωμένο (με τη γνωστή μέθοδο του βρασμού)
60 γρ. βούτυρο τύπου lurpack από το ψυγείο κατευθείαν και όχι σε θερμοκρασία δωματίου
Για το γλάσο καραμέλας:
100 ml νερό
220 γρ. ζάχαρη
200 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα εβαπορέ
1/2 κ.γλ. αλάτι
3-4 φύλλα ζελατίνης

glyko karamela2jpgglyko karamela3glyko karamela4glyko karamela5glyko karamela6glyko karamela7glyko karamela8glyko karamela9glyko karamela10glyko karamela11glyko karamela12glyko karamela13glyko karamela14glyko karamela15glyko karamela16glyko karamela17glyko karamela18glyko karamela19glyko karamela20glyko karamela21glyko karamela22glyko karamela23
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το καραμελωμένο , ζαχαρούχο γάλα: Η μέθοδος είναι απλή και θα τη βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ. Καλό είναι να καραμελώνουμε δύο ή και περισσότερα κουτιά γάλα μαζί αφού μπορούμε να τα διατηρούμε για καιρό στο ντουλάπι και να τα έχουμε έτοιμα για κάθε χρήση.
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί για 4-5 λεπτά , σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα και την αδειάζουμε σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 30x25 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25-30 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού για να είμαστε σίγουροι.
Βγάζουμε το παντεσπάνι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώνει οπότε αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη και το ποτό και τα βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση το περιεγχόμενο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά , περιμένουμε λίγο να καταλαγιάσει ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τον καφέ στιγμής (προσοχή γιατί φουσκώνει προς στιγμή , γι’ αυτό εξάλλου περιμένουμε λίγο πριν τον προσθέσουμε στο σιρόπι).
Σιγά-σιγά σιροπιάζουμε το παντεσπάνι ομοιόμορφα ρίχνοντας κουταλιές από το σιρόπι , ξεκινώντας από τις άκρες και προχωρώντας προς το κέντρο του.
Το αφήνουμε να κρυώσει για ένα μισάωρο και ετοιμάζουμε την κρέμα:
Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ μαζί με το βούτυρο για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε , συνεχίζοντας το χτύπημα , το καραμελωμένο γάλα κουταλιά-κουταλιά. Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά η κρέμα καραμέλας είναι έτοιμη. Την απλώνουμε πάνω από το σιροπιασμένο παντεσπάνι με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Τέλος ετοιμάζουμε το γλάσο καραμέλας:
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό.
Βάζουμε στη φωτιά , σε μια μέτρια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν χωρίς να ανακατεύουμε καθόλου για 5-8 λεπτά μέχρι να πάρουν το χαρακτηριστικό χρώμα της καραμέλας. Δεν το αφήνουμε να σκουρύνει πολύ γιατί θα πικρίσει. Όταν η καραμέλα είναι έτοιμη , αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά ανακατεύοντας διαρκώς την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Τελευταίο προσθέτουμε το άλατι και τα φύλλα ζελατίνης πολύ καλά στιμένα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε ένα βελούδινο καραμελένιο μίγμα. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο (αν θέλουμε το μεταφέρουμε σε ένα γυάλινο μπωλ για να κρυώσει πιο γρήγορα) και με προσοχή το αδειάζουμε πάνω από την κρέμα. Παγώνουμε για λίγες ώρες στο ψυγείο και το γλυκό μας έιναι έτοιμο.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.
Σημ. : Στα υλικά για το γλάσο αναφέρω 3-4 φύλλα ζελατίνης. Η επιλογή εξαρτάται από εμάς: Αν θέλουμε το γλάσο σφιχτό , να κόβεται με το μαχαίρι , χρησιμοιπούμε 4 φύλλα , αν όμως θέλουμε να είναι λίγο πιο ρευστό τα 3 φύλλα αρκούν...

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

τουρτες