Taste of Life by Betty
Τυροπιτάκια τρίγωνα (με φύλλο κρούστας)
Aυτά είναι τα τυροπιτάκια της παρέας , της μαμάς , των παιδικών μας χρόνων , τα αφράτα , κλασικά , πεντανόστιμα και τραγανά τυροπιτάκια που εξαφανίζονται μονομιάς…Κάθε τυροπιτάκι και μια απολαυστική , τυρένια , πικάντικη μπουκιά . Εκτός από τη μαμά , εμένα προσωπικά μου θυμίζουν την καλοκαιρινή “ποικιλία” που συνοδεύει τη μπύρα στην παραλία ή στην πλατεία της πόλης μου τα βράδια . Όσο για την ετοιμασία τους…αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία που την έχω αποτυπώσει απόλυτα μέσα στο μυαλό μου καθώς την έχω δει να επαναλαμβάνεται αμέτρητες φορές από τα χέρια της μητέρας μου πάνω στον μαρμάρινο πάγκο της κουζίνας μας όταν ήμουν παιδί…κάτι σαν “κέντημα”…
Δείτε τα:
Κρέπες αλμυρές , γεμιστές au gratin
Να ήταν τρόπος όλη την ώρα να έχω κρέπες έτοιμες για γέμισμα . Κάθε μια να τη γεμίζω με τέτοια υλικά που να αποτελεί ένα μοναδικό , ξεχωριστό , δελεαστικό και πικάντικο κολατσιό…Και τις υπόλοιπες να τις μετατρέπω με τα "χίλια καλά" σε ένα μικρό , γλυκό θαύμα από το εσωτερικού του οποίου θα “ξεχύνεται” πληθωρικά ή πραλίνα φουντουκιού και τα τρίμματα του μπισκότου , της καρύδας ή της λευκής σοκολάτας! Επειδή πολύ ξεφύγαμε όμως, ας επανέλθουμε στις αλμυρές , παραγεμιστές , δελεαστικές κρεπούλες μας που θα τις περιλούσουμε με μια ελαφριά κρέμα γάλακτος , θα τις πασπαλίσουμε με λίγο τυρί , θα τις γκρατινάρουμε και θα τις σερβίρουμε κι όποιος πρόλαβε , πρόλαβε…
Υλικά :
Λουκανικοπιτάκια
Με αυτά τα στρουμπουλά, αφράτα γεμιστά μπριοσάκια θα γίνει χαμός κι αυτό γιατί κρύβουν μέσα τους ένα χορταστικό και πικάντικο λουκανικάκι, τύπου Φρανκφούρτης που λατρεύουν τα πιτσιρίκια και προτιμάμε όλοι μας. Το ζυμάρι τους εύπλαστο και ελαστικό χαρίζει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα ενώ στο εσωτερικό του το λουκανικάκι συνοδεύεται με λίγη σάλτσα κέτσαπ την οποία επίσης λατρεύουν μικροί και μεγάλοι, κάτι σαν κλασική μαμαδίστικη αξία. Είναι το καλύτερο δεκατιανό για τα πιτσιρίκια, το καλύτερο κολατσιό για το σχολείο αλλά και το καλύτερο σνακ για όλους μας.
Υλικά για τη ζύμη:
Τηγανιά κοτόπουλου με πιπεριά Φλωρίνης
Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να ετοιμάσεις ένα γρήγορο μεζεδάκι , με απλά υλικά, χωρίς κόπο αλλά παράλληλα να θέλεις να μη φαίνεται πρόχειρο ή ετοιματζίδικο; Σε αυτή την περίπτωση σου έχω τη λύση, όπου μαζί με λίγες ψητές πατάτες, μια σαλάτα και μια ποικιλία τυριών εξασφαλίζει το τέλειο μενού. Είναι η τηγανιά κοτόπουλου όπου με την πιπεριά Φλωρίνης και την πλούσια μουσταρδολεμονάτη σάλτσα θα σε κάνει περήφανη κι όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλα τους.
Υλικά:
Κέικ σοκολάτας με κρέμα φράουλας και mascarpone
"Τι είναι αυτό;” Με ρώτησε μια φίλη όταν είδε τη σχετική ανάρτησή μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…”Είναι μια τυροφραουλένια κρέμα που θα ενωθεί με ένα λασποσοκολατένιο κέικ” της απάντησα και θα συνθέσουν ένα λαχταριστό γλυκό. Και θα το φάτε όλο μόνοι σας; με ξαναρώτησε (με αγωνία , νομίζω)…Μα δε χρειάζεται να φάμε , της απάντησα…Μόνο και μόνο που το προφέρω γεμίζει το στόμα και μόνο που το βλέπω χορταίνω…Κι είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο κέικ μόνο που το κοιτάζει κανείς χορταίνει και με το παραπάνω . Αν μπει μάλιστα κανείς στον κόπο να το φτιάξει κι όλας , έχει χορτάσει από την πληθωρική και απολαυστική διαδικασία παρασκευής του πριν δοκιμάσει καν την πρώτη κουταλιά . Για την ιστορία έχω να ανακοινώσω ότι το μόνο που πρόλαβα να δοκιμάσω είναι λίγη κρέμα από τα τοιχώματα του μίξερ και λίγα τρίμματα λίγο πριν πλύνω την πιατέλα….
Υλικά:
Κρέπες , βασική συνταγή
Η κρέπα είναι ένα θρυλικό , ζυμαρένιο , τηγανιτό φύλλο με καταγωγή από η Γαλλία και συγκεκριμένα την περιοχή της Βρετάνης . Παραδόσεις θέλουν τη Δούκισα Άννα να χάθηκε στο δάσος και να την φιλοξένησαν απλοί χωρικοί προσφέροντας της κρέπες . Αυτή ενθουσιάστηκε και έφερε τη συνταγή στο Δουκάτο όπου καθιερώθηκε , εξαπλώθηκε και πήρε διαστάσεις εθνικού φαγητού και θρησκευτικού γεγονότος . Το στρογγυλό της σχήμα και το χρυσαφένιο χρώμα συμβολίζουν το λαμπρό ήλιο και την αισιοδοξία ενώ ο τρόπος μαγειρέματός της , με την περιστροφή στον αέρα συμβολίζει την τύχη (όπως αντιστοιχα γνωρίζουμε τη διαδικασία με το κέρμα)…Πιο πρακτικά…πρόκειται για ένα πασίγνωστο , αγαπητό ζυμαράκι που αν έχει κανείς φαντασία κάνει θαύματα (αλμυρά και γλυκά) μαζί του .
Υλικά :
Ατομικά κεκάκια με κομμάτια σοκολάτας (choco muffins)
Είναι αυτό που λέμε: all time classic! Μια συνταγή που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι γιατί σε ξεντροπιάζει σε κάθε περίπτωση, σε βγάζει από τη δύσκολη θέση σε ένα κέρασμα για καφέ ή τσάι, αποτελεί τέλεια ιδέα για το κολατσιό των μικρών , για την εκδρομή ή τη βόλτα. Η συνταγή απόλυτα ισοροπημένη κι η επιτυχία εξασφαλισμένη. Οι πραλλαγές; πολλές. Εγώ προτείνω βέβαια την πιο αγαπημένη που είναι με κλασικό μίγμα βανίλιας και κομμάτια σοκολάτας. Στη θέση της σοκολάτας μπορούμε να βάλουμε ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μύρτιλλα κ.ο.κ. Το θερμομίξ για μια ακόμα φορά κάνει τη διαδικασία παιχνιδάκι!
Υλικά για 12 μεγάλα μάφινς:
Ρυζόγαλο με το θερμομιξ
Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην αγαπάει αυτό το γλύκισμα το τόσο ωφέλιμο , το τόσο αρωματικό με την τόσο ανάλαφρη και βελούδινη κρέμα. Σε άλλες χώρες του κόσμου το ονομάζουν "πουτίγκα ρυζιού" και το εμπλουτίζουν με αρώματα ανάλογα με το τί διαθέτει η κάθε περιοχή. Στο Βυζάντιο το ονόμαζαν "γλυκό των πλουσίων". Για μας όμως είναι το αγαπημένο "ρυζόγαλο" των μαμάδων και των γιαγιάδων μας και είναι συνώνυμο του ωφέλιμου και δυναμωτικού για παιδιά και όχι μόνο. Το θερμομίξ το ετοιμάζει με την καλύτερη μέθοδο, ανακατεύοντας ακούραστα το γάλα με το γλασέ ρύζι μέχρι αυτό να βράσει και να χυλώσει καθώς είναι πλούσιο σε άμυλο. Φτιάξ’ το , αρωμάτισέ το με μπόλικη κανέλα και απόλαυσέ το!
Υλικά (για 6 μπωλ):