tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Hot cross buns (βρετανικά, πασχαλινά ψωμάκια)

Η πρώτη μου επαφή με τα hot cross buns ήταν πριν περιπου 25 χρόνια όταν η μεγάλη μου κόρη  τραγουδούσε το ομώνυμο αγγλικό τραγουδάκι που είχε μάθει στο φροντηστήριο. Δεν πέρασε καιρός κι άρχισα να το ψάχνω…Ανακάλυψα λοιπόν την όμορφη παράδοση των Βρετανών οι οποίοι φτιάχνουν αυτά τα αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία περιέχουν απαταίτητα σταφίδες, ζαχαρωμένες, ψιλοκομμένες φλούδες φρούτων (σαν τα δικά μας φρουΐ γλασέ) αλλά και μπόλικη κανέλα και μοσχοκάρυδο. Το χαρακτηριστικό τους είναι η λευκή πάστα με την οποία περνούν την επιφανεια πριν το ψήσιμο και σχηματίζεται ένας σταυρός για το καθένα με τον οποίο υπενθυμίζεται η προσφορά του Χριστού πάνω στο Σταυρό. Με αυτά λοιπόν τα συμπαθητικά, πανέμορφα κι αφράτα ψωμάκια σηματοδοτείται το τέλος της νηστείας κι η αρχή της γιορτής του δικού τους Πάσχα. Σερβίρονται κομμένα στη μέση με λίγο βούτυρο και μαρμελάδα κι είναι υπέροχα!

hotcrossbuns1

Υλικά:

500 γρ. Αλεύρι δυνατό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

100 γρ. Ζάχαρη άχνη

1-2 κ.σ. κανέλα

Λίγο μοσχοκάρυδο

80 γρ. Βούτυρο λιωμένο

300 γρ. Χλιαρό γάλα

1 αυγό χτυπημένο

100 γρ. Σταφίδες

100 γρ. Ψιλοκομμένα φρουΐ γλασέ

Για το σταυρό:

4 κ.σ. αλεύρι

2 κ.σ. άχνη

2-3 κ.σ. νερό

Για την επιφάνεια:

Σιρόπι σφενδάμου ή μαρμελάδα αραιωμένη με λίγο νερό

hotcrossbuns2hotcrossbuns3hotcrossbuns4hotcrossbuns5hotcrossbuns6hotcrossbuns7hotcrossbuns8hotcrossbuns9hotcrossbuns10hotcrossbuns11hotcrossbuns12hotcrossbuns13hotcrossbuns14hotcrossbuns15hotcrossbuns16hotcrossbuns17hotcrossbuns18hotcrossbuns19hotcrossbuns20hotcrossbuns21hotcrossbuns22hotcrossbuns23hotcrossbuns24hotcrossbuns25

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε αλεύρι, μαγιά, άχνη και μπαχαρικά και κάνουμε ένα πρόχειρο ανακάτεμα. Προσθέτουμε τότε το γάλα, το βούτυρο και το αυγό και ζυμώνουμε με τον γάντζο επίμονα μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη που κολλάει ελαφρά. Προσθέτουμε τότε τα φρούτα και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ζύμωμα για λίγα λεπτά ακόμα. Λαδώνουνε τότε ένα μεγάλο μπωλ και αδειάζουμε μέσα τη ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουνε τότε την επιφάνεια εργασίας, αδειάζουμε εκεί την ζύμη, τη δουλεύουμε με τα χέρια κάνοντας διπλώματα και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη. Το κάθε μέρος το δουλεύουμε με το χέρι σχηματίζοντας μπαλάκι. Αραδιάζουμε και τα 12 μπαλάκια σε ένα ταψί αφήνοντας μικρό κενό ανάμεσά τους, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για δεύτερη φορά.

Τότε ρίχνουμε τα υλικά για το σταυρό σε ένα μπωλ, τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα (αν  είναι αραιή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα ενώ αν είναι πολύ σφιχτή την αραιώνουμε με λίγες σταγόνες νερό ακόμα). Αδειάζουμε την πάστα σε μια σακκούλα, τρυπάμε λίγο την μύτη της και σχηματίζουμε το χαρακτηριστικό σχήμα στην επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσουν τα ψωμάκια. Καθώς είναι ζεστά τα περνάμε με το σιρόπι ώστε να γυαλίσουν και να καραμελώσουν.

Κόβουμε στη μέση , γλείφουμε με βούτυρο και μαρμελάδα κι απολαμβάνουμε.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...