tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Το κατίκι Δομοκού είναι ένα καταπληκτικό τυρί που παρασκευάζεται στην περιοχή του Δομοκού , στο νομό Φθιώτιδας , από αιγοπρόβειο γάλα. Η φρεσκάδα του μοναδική , λευκό και ελαφρύ με βελούδινη , ανάλαφρη υφή , με διακριτικό και ευχάριστο άρωμα και γεμάτο δροσιά χωρίς πολλά λιπαρά . Μου αρέσει πολύ σκέτο με καψαλισμένο ψωμί αλλά και σε πολλές σαλάτες , σε ζυμαρικά ή και σε γλυκά…Κάποτε , πριν χρόνια  βρήκα τη συνταγή για την πιτούλα που φτιάχνω σήμερα  και δεν ήξερα καν την ύπαρξη του τυριού αυτού . Τώρα πια έχει μπει για τα καλά στη διατροφή μας και όχι άδικα…είναι αγαπημένο…

Δείτε την πιτούλα :

pita katiki1
Υλικά :

Αυτή την εκδοχή μαγειρέματος του ρυζιού την έχω συνδέσει με τα πιο γιορτινά γεύματα της οικογένειας , όταν ήμουν παιδί . Ήταν το επίσημο γαρνίρισμα σε ψητά αλλά και σε κοκκινιστά της κατσαρόλας και δεν είχα άδικο να το θαυμάζω τότε που στο σπίτι μας γνωρίζαμε μόνο το ρυζάκι σε σούπα ή το απλό σπειρωτό . Δεν ήταν και λίγο πράγμα , στα παιδικά μου μάτια να βλέπω τη μητέρα να σωτάρει ανάμικτα λαχανικά και ψιλοκομμένο μπέικον! Τώρα μπορεί να γελάμε …. τότε όμως απλά γλύφαμε τα δάχτυλά μας! Τι να πω τώρα; Στις δέκα φορές που θα έχω τραπέζι , τουλάχιστον οι μισές περιλαμβάνουν το συγκεκριμένο “ριζότο” στο μενού…τιμής ένεκεν...
Και είναι τόσο απλό και νόστιμο :

ryzi laxanika1
Υλικά :

Αυτή την πιτούλα τη λατρεύω , είναι από τις αγαπημένες μου . Όχι για το κοτόπουλο που περιέχει , ούτε για τα μανιτάρια που έσπευσα να ονοματίσω στον τίτλο . Οι χάρες της είναι κρυφές : Πρώτα -πρώτα , είναι η πρώτη πίτα που έφτιαξα …κάτι χρόνια πριν , την οποία είχα ανακλύψει σ’ ένα μικρό , διαφημιστικό βιβλιαράκι και η επιτυχία της μ’ έκανε να πάρω θάρρος και να αρχίσω να πειραματίζομαι πιο “ενεργά” στην κουζίνα . Όμως ο άλλος λόγος που κάνει αυτή την πίτα μια από τις εκλεκτές της καρδιάς μου είναι το άρωμα του ούζου που κάνει αισηθητή την παρουσία του…τόσο όσο χρειάζεται! Αν αποφασίσετε να κάνετε αυτή την πίτα μην παραλείψετε σε καμία περίπτωση το ούζο . Κάνει την πιτα αυτή υπέροχη και ξεχωριστή!

kotopita oyzo1
Υλικά :

Οι πατατοκροκέτες είναι ένα παριζήτητο ορεκτικό που πάει με όλα και…τρώγεται απ’ όλους! Δεν ξέρω εσείς αλλά η μητέρα μου , τις πανάριζε και τις τηγάνιζε σε άφθονο , καυτό λάδι…. μάχη γινόταν γι’ αυτά τα μαγικά , χρυσαφένια μπαλάκια με την τραγανή κρούστα και το βελούδινο εσωτερικό…Ήταν το επίσημο συνοδευτικό όταν είχαμε κουνέλι στιφάδο θυμάμαι…Τώρα πια , στη δική μου κουζίνα , τα προτιμάμε πολύ πιο συχνά κι ο λόγος είναι απλός : πιο απλουστευμένη συνταγή και φυσικά φούρνος αντί τηγανίσματος ;)

patatokroketes1
Υλικά :

Πόσες συνταγές για τυρόπιτα ξέρει καθένας που ασχολείται με τη μαγειρική τέχνη; Τυρόπιτες με σφολιάτα και μπεσαμέλ , τυρόπιτες χωρίς φύλλο , τυρόπιτες σουφλέ , ζαμπονοτυρόπιτες , τυρόπιτες με κίτρινα τυριά , με κρέμα σιμιγδαλένια , τυροφλογέρες , τυρόπιτες με χωριάτικο φύλλο…αν συνεχίσω , είμαι σίγουρη ότι θα απαριθμήσω καμιά ντουζίνα ακόμα…η τυρόπιτα όμως με τα χωριάτικα φύλλα , που τρίβονται στο στόμα από το λαδάκι και τα λευκά τυριά , αυτή η κλασική και παραδοσιακή συνταγή πάντα θα κατέχει την πρώτη θέση στην καρδιά μας…
Δείτε την:

tyropita klasikh1
Υλικά :

Η σκορδαλια δε φαντάζομαι να θέλει ιδιαίτερες συστάσεις…όλοι την αγαπάμε και την προτιμάμε…όλοι θυμόμαστε τουλάχιστον μία ή και περισσότερες φορές που φάγαμε τόση πολύ σκορδαλιά και τόσο πολύ ψωμί  μέχρι που…"σκάσαμε"…Συνοδεύει το μπακαλιάρο αλλά και τα πατζάρια , τα τηγανιτά κολοκυθάκια….είναι ένα αγαπημένο έδεσμα που τείνει να θεωρείται ένα από τα κορυφαία , εθνικά μας πιάτα! Υπάρχουν πολύ τρόποι παρασκευής της , με ξύδι ή λεμόνι , με ψωμί ή πατάτα..με ξηρούς καρπούς πολλές φορές ! Εγώ σήμερα σας παρουσιάζω τη δική μου αγαπημένη εκδοχή..και έπεται η συνέχεια!

Δείτε την :

skordalia1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...