Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 1764
Τυρί “σαγανάκι”
Νομίζω ότι όταν μιλάμε για σαγανάκι μιλάμε ίσως για το πιο παραδοσιακό , εκλεκτό ορεκτικό της ελληνικής κουζίνας. Πήρε το όνομά του από το μικρό σκεύος μέσα στο οποίο συνήθως τηγανίζεται και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πλατύ κομμάτι τυριού αλευρωμένο και καλοτηγανισμένο ώστε να θωρακιστεί μέσα σε μια χρυσαφένια κρούστα ενώ εσωτερικά να λιώνει τόσο ώστε να χαρίζει γενναιόδωρα τις γεύσεις και τα αρώματά του. Η καλή επιλογή τυριού επιβάλλεται ενώ ένα μικρό μυστικό που μου έμαθε μια φίλη της μητέρας μου πριν πολλά χρόνια κάνει τη μικρή-μεγάλη διαφορά!
Υλικά :
- Details
- Hits: 2577
Ας το παραδεχτούμε , όταν λέμε πουρέ , το μυαλό αμέσως πηγαίνει στη μαγική αυτή βελούδινη , παχιά κρέμα από βρασμένες πατάτες μου μοσχοβολά βούτυρο και μας θυμίζει το πατροπαράδοτο γεύμα των παιδικών μας χρόνων με το κοκκινιστό μοσχαράκι της κατσαρόλας και την πλούσια σάλτσα που συνόδευε τόσο τέλεια…Κατά γράμμα βέβαια ο πουρές (puree) που είναι γαλλική λέξη σημαίνει καλά πολτοποιημένη βρασμένη τροφή , όχι απαραίτητα πατάτα…Μα όπως και να έχει ο κλασικός , μαμαδίστικος πουρές πατάτας έχει μια σπουδαία θέση στην καρδιά μας. Συνδυάζει κατά κύριο λόγο το μοσχάρι , αλλά αποτελεί εξίσου αχτύπητο δίδυμο μαζί με το ψητό ψάρι ή το σνίτσελ. Και βέβαια μαζί με τα λατρεμένα σουτζουκάκια αποτελεί μια παραδοσιακή πρόταση , ένα από τα απόλυτα comford foods φαγητά , παραδοσιακό και γεμάτο νοσταλγία.
Υλικά:
- Details
- Hits: 5354
Ο πουρές πατάτας συνοδέυει πολύ …"αρμονικά" και ελαφρά , κατά τη γνώμη μου , το κρέας , το ψάρι , τα μπιφτέκια , τα παναρισμένα κρεατικά , αλλά και τα σουτζουκάκια και ένα σωρό άλλα φαγητά…Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς πουρέ , με ανάμιξη κι άλλων υλικών όπως τυρί κρέμα ή με λογιών βούτυρα ή με ποικιλία λαχανικών και ό,τι βάζει ο νους... Ο κλασικός , αφράτος , σφιχτός πουρές είναι ασύγκριτος με τη μεστή του γεύση και την παχιά , σφιχτή υφή (θα τον φτιάξουμε άλλη μέρα ) αλλά εδώ θα δούμε έναν βελούδινο πουρέ , σχετικά αραιό , σχεδιασμένο να συνοδεύει τα κρεατικά "ήσυχα" και διακριτικά..…
- Details
- Hits: 1290
Όχι , δεν έκανα λάθος στη γραφή. Αυτό ακριβώς ήθελα να γράψω: “τυροπιτσάκια” που να μην είναι ούτε τυροπιτάκια μα ούτε και κομμάτια πίτσας . Πρόκειται για γευστικά , αφράτα και πεντανόστιμα σνακς με ζυμάρι , αρώματα και τυράκι λιωμένο στην επιφάνεια , κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια σαν τυρένιες μπάρες και ζυμωμένα με πολύ αγάπη. Αγαπώ να φτιάχνω ζύμες και απολαμβάνω την αίσθηση αυτή. Όταν περνά καιρός και δεν έχω πιάσει ζυμαράκι στα χέρια μου κάτι μου λείπει και το αναζητώ. Η αναζήτησή μου αυτή με οδήγησε στα λεγόμενα cheesebread sticks . Τα ανακάλυψα πρόσφατα και δε χάνω ευκαιρία να τα απολαμβάνω συχνά σε διάφορες παραλλαγές. Πότε με άρωμα σχοινόπρασου , πότε με θυμάρι και πιπέρι , πότε με ντοματίνια σκορπισμένα στην επιφάνεια , πότε με δεντρολίβανο και άρωμα σκόρδου. Πρόκειται για εξαιρετικό κολατσιό αλλά και για περίφημο μπυρομεζεδάκι . Εκείνο που προτείνω πάντα είναι το τυρί να είναι μοτσαρέλλα , ώστε να είναι ήπιας γεύσης και να μην επισκιάζει τα αρώματα της ζύμης. Θυμίζει αρκετά την επίπεδη και αρωματική φοκάτσια και παραπέμπει σε αλμυρή μπάρα τυριού. Αυτό το σνακ έγινε αγαπημένο κι ήρθε για να μείνει.
Υλικά:
- Details
- Hits: 4436
Η πίτα τελικά δεν είναι τίποτε άλλο , παρά ένας "φάκελος"που κλείνει μέσα της ό,τι τραβάει η όρεξή μας , ό,τι υλικά μας προσφέρει ο τόπος μας και η κάθε εποχή του χρόνου. Οι ντομάτες το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους…κι εμείς μ' αυτές και με όλα τα αγαθά που μας χαρίζει απλόχερα ο τόπος μας αυτή την εποχή θα φτιάξουμε μια πίτα άκρως καλοκαιρινή , πανέυκολη και απίστευτα νόστιμη. Μια πίτα με μεσογειακό ταπεραμέντο που θα μπορούσε κάλλιστα να την ονομάσει κανείς "πίτα με χωριάτικη σαλάτα" .
Yλικά: (για ένα ταψί Νο 32)
- Details
- Hits: 1741
Τους ηλιόσπορους τους αγαπώ και δε χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει να με πείσει για να τους εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή. Μια χούφτα ηλίοσπορους θα προσθέσω στη σαλάτα , στις ζύμες μου , στο γιαούρτι μου ή στο γάλα μαζί με νιφάδες βρώμης και λίγες σταφίδες…Η αποθέωση ωστόσο γίνεται με τα κριτσίνια μου , τα οποία συνοδεύουν το φρούτο του “δεκατιανού” γεύματος ή το cottage cheese του βραδινού. Είναι εξαιρετική πηγή βιατμινών , ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών , φυτικών στερολών και πολυφαινολών…Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας βομβαρδίσει με λόγους που μας προτρέπουν να τα αγαπήσουμε και να τα προτιμήσουμε…Εγώ απλά μοιράζομαι την πανεύκολη συνταγούλα μου μαζί σας…Δικαιολογία καμμιά , λοιπόν…
Υλικά: