Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 5474
Μη με ρωτάτε να σας πω τι σχέση έχω με τα Ιωάννινα…δεν έχω ούτε συγγενείς , ούτε καμιά καρδιακή φίλη , ούτε έχω υπηρετήσει εκεί , ούτε κάποιος δικός μου μένει εκεί . Η σχέση μας είναι πολύ απλά…σχέση πάθους . Έχω επισκεφτεί την πόλη των Ιωαννίνων , τα Ζαγοροχώρια και τις γύρω περιοχές πολλές φορές , έχω απολαύσει το "χρώμα" τους όλες τις εποχές στου χρόνου , έχω κάνει εκεί Χριστούγεννα , καλοκαιρινές διακοπές , αποδράσεις τετραήμερες…έχω περπατήσει σε δρομάκια χαμένα μέσα σε δέντρα , πλάι στο Βοϊδομάτη , έχω γευτεί τις απίστευτες πίτες και τα απίστευτα κρεατικά…Χρωστάω βέβαια στον εαυτό μου ένα ταξίδι στο μαγευτικό Συρράκο…Ας δούμε τώρα τη μπατσαριά , μια παραδοασιακή πίτα με χυλό καλαμποκάλευρου και σπανάκι .
Υλικά :
- Details
- Hits: 12451
Κανονικά θα έπρεπε να τις ονομάσω πατάτες “αμαρτία” όχι γιατί περιέχουν λίγο μπέικον και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αρκετά λιπαρό , αλλά γιατί είναι τόσο νόστιμες που δε σταματάει κανείς αν δεν αδειάσει η πιατέλα…Κατά τ’ αλλα δεν είναι και για την πυρά! Λίγο ελαιόλαδο περιέχουν , μπόλικο χοντροκομμένο , ολόγλυκο ξερό κρεμμύδι και λίγο μπούκοβο που το κάνει τόσο πικάντικο όσο πρέπει ώστε να συνοδέψει τα ψητά κρεατικά μας ή το λουκάνικο ή το μπιφτέκι μας και να πιούμε ένα -δυο ποτηράκια κρασί ή μπύρα! Εγώ βέβαια μια χαρά τις προτιμώ και με λίγη σαλάτα αφού αποτελούν ένα πληρέστατο και νοστιμότατο πιάτο. Είναι πραγματικά καταπληκτικές και τις προτείνω ανεπιφύλακτα.
Υλικά :
- Details
- Hits: 44139
Όταν φτιάχνω αυτή την τυρόπιτα μέσα μου την ονομάζω “μπουγάτσα με τυρί” και κατά βάθος την έχω κρυφό καμάρι . Δεν την αναφέρω βέβαια επισήμως με αυτή την ονομασία σεβόμενη την έξοχη , κλασική , παραδοσιακή μπουγάτσα με τυρί που μόνο στη Μακεδονία θα μπορούσε να συναντήσει κανείς και δικαιωματικά τους ανήκει και το όνομα και η χάρη…Εγώ την προσεγγίζω από πολύ μακριά με φύλλο σφολιάτας και μια κρεμώδη γέμιση βασισμένη στο γάλα και το σιμιγδάλι…Πέρα από την ονομασία , μιλάμε για μια υπέροχη πίτα που εξαφανίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και η βελούδινή της τυροκρέμα κάνει τη διαφορά…
Δείτε την :
Υλικά :
- Details
- Hits: 13314
Δεν ξέρω τι γινόταν στο σπίτι όταν ήσαστε παιδιά , ούτε τι γίνεται τώρα στο σπίτι με τα δικά σας παιδιά. Εγώ πάντως , αλλά κυρίως ο αγαπημένος και μονάκριβος αδερφός μου μεγαλώσαμε με πατάτες τηγανιτές…και δεν πιστεύω ότι είμαστε η εξαίρεση. Ό,τι και να υπήρχε στο τραπέζι , συμπληρωνόταν φυσικά και αυτονόητα με “μια τηγανιά πατάτες”…Εγώ βέβαια μεγαλώνοντας απαρνήθηκα το πιάτο αυτό , καθώς άρχισα να μετρώ θερμίδες και να προσέχω …τη γραμμή μου. Αλλά πώς να συνοδέψεις τη μπριζόλα ή τα κεφτεδάκια; (που κι’ αυτά ψητά τα φτιάχνω τώρα πιά) ; Η απάντηση βρίσκεται στο αρχαίο γνωμικό “Πενία τέχνας κατεργάζεται" και την τέχνη αυτή την ανακάλυψα εδώ και καιρό και την "εξασκώ" σχεδόν καθημερινά αφού μπορούμε πλέον να απολαμβάνουμε τις πατάτες μας ψητές με λιγοστό λάδι αλλά καμωμένες "σαν τηγανιτές".
Υλικά:
- Details
- Hits: 3503
Δεν υπήρχε περίπτωση να μου γλίτωνε εμένα αυτή η πιτούλα…Αφενός γιατί οι “ξεσκέπαστες” , “ξυπόλυτες”, “γυμνές”…με λίγα λόγια “οι χωρίς φύλλο” πίτες είναι οι αδυναμία μου. Αφετέρου , η συγκεκριμένη πίτα περιέχει καλαμποκάλευρο το οποίο για κάποιο λόγο αγαπώ πολύ (δίνει ιδιαίτερη γεύση και υγεία). Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι αυτό τo καταπληκτικό , δελεαστικό σημείο της εκτέλεσής της που λέει: “σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια σπάτουλα” , χωρίς κόπο , χωρίς αγωνία αν θα πετύχει , χωρίς φασαρία…Και βέβαια τελευταίο και δυνατό σημείο αυτής της πιτούλας είναι η υπογραφή της από την εκλεκτή μου φίλη Ελευθερία Μπούτζα από το Συρράκο Ιωαννίνων. Όσοι κινούνται στον ίδιο χώρο με μένα γνωρίζουν τη χαρακτηριστική υπογραφή της αγαπημένης “L”.
Υλικά:
- Details
- Hits: 5414
Μερικές φορές ένα πετυχημένο πιάτο δεν είναι θέμα τεχνικής ή γαστρονομικής επαγγελματικής κατάρτισης , ούτε θέμα περισπούδαστων μεθόδων μαγειρικής…ίσα-ίσα που κάποιες φορές ακούμε περίπλοκες ονομασίες εδεσμάτων ή βλέπουμε κάτι πιάτα-υπερπαραγωγή που “σκιάζεται” κανείς να τα αγγίξει μήπως και χαλάσει ο.... πίνακας ζωγραφικής αλλά με την πρώτη μπουκιά έρχεται η διάψευση των προσδοκιών…Είναι όμως ο συνδυασμός κάποιων υλικών , απλά μαγειρεμένων που μας κάνουν να γλείφουμε τα δάχτυλά μας ! Το ίδιο συνέβη και με μας όταν γευτήκαμε απλά , ροδοψημένα πλευρώτους συνοδευόμενα με λίγες φέτες ψητό ταλαγάνι…
Υλικά: