tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Μπορεί να είναι μια πίτα απλή στην κατασκευή της η συγκεκριμένη πίτα αλλά η γεύση της την κάνει μοναδική και ασυναγώνιστη. Γεμάτη , πλούσια γεύση όπου το μανιτάρι κυριαρχεί , το μπέικον τη συμπληρώνει και το σχοινόπρασο την εμπλουτίζει με τον πιο διακριτικό αλλά εύστοχο και ιδανικό τρόπο. Η βάση της είναι ένα φύλλο σφολιάτας που θα μπορούσε να είναι φύλλο κουρού ή ακόμα καλύτερα ένα απλό , χειροποίητο , ζυμαρένιο φύλλο. Ωστόσο όπως κι αν επιλέξουμε να την φτιάξουμε το αποτέλεσμα θα μας ικανοποιήσει απόλυτα και αυτό το υπογράφω. Καθιερωμένη στα "τραπέζια", αποτελεί πλέον ένα από τα κλασικά ορεκτικά πιάτα , ικανοποιεί όλους τους συνδαιτημόνες και γίνεται ανάρπαστη . Είναι μια πίτα που φτιάχνουμε και ξαναφτιάχνουμε με την πρώτη ευκαιρία. 

manitaropita sfoliata sxinopraso1

Υλικά:

Πάντα θεωρούσα πολύ δύσκολη υπόθεση το να ανοίξω φύλλο για πίτα μόνη μου , μέχρι που το τόλμησα για πρώτη φορά και είδα ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο όσο νόμιζα. Εκτός αυτού , αποτελεί μια εθιστική και αγχολυτική διαδικασία.  Από 'κει και πέρα μια φρενίτιδα την έπαθα….. Όλα τα υλικά τα "φακέλωσα" και τα έκανα πίτα , όλους τους δυνατούς συνδυασμούς υλικών τους δοκίμασα και ακόμα δεν έχω τελειώσει…Για σήμερα  θα φτιάξουμε μια καλοκαιρινή πιτούλα όλο γλύκα και νοστιμιά , όσο νόστιμες και γλυκιές είναι και οι μελιτζάνες και οι πιπεριές που τις συναντάμε σε αφθονία αυτή την εποχή!

melitzanopita1

Υλικά:

Σαν τη γεύση της ντομάτας παρέα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια , αρωματισμένα με θυμάρι και ρίγανη και αγνό ελαιόλαδο δεν υπάρχει… Καταλαβατε για τι είδους υλικά μιλάμε; Γι’ αυτά που γεμίζουν κατά δεκάδες τα πανέρια και τα καλάθια της κουζίνας μας από τον κήπο , από το μανάβη , από τη λαϊκή αγορά κάθε καλοκαίρι…Γι’ αυτά τα ευλογημένα υλικά που άχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε σε αφθονία. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι το γλυκό και ανάλαφρο ανθότυρο που θα προσθέσουμε , είναι και η τραγανή , βουτυρένια βάση που έρχεται να ολοκληρώσει το αποτέλεσμα. Άκρως μεσογειακή γεύση , άκρως καλοκαιρινή , άκρως δελεαστική και υπέροχη τάρτα , άκρως απολαυστική παρέα με ένα ποτήρι κρασί και λίγη καλοκαιρινή ανεμελιά.

tarta karamelomena1

Υλικά για τη βάση:

Αυτές τις λαχταριστές τυρομπουκιές τις έφτιαχνε η μητέρα μου και τις λέγαμε “τυράκια”…Εγώ τις προτείνω σαν εξαιρετικό μπυρομεζέ μα όταν ήμουν μικρή , στο σπίτι μας τα λαχταριστά αυτά “τυράκια”  είχαν άλλη χρήση: Ήταν το έπαθλο για τα καλά παιδάκια που θα άδειαζαν όλο το πιάτο με τις φακές ή τη φασολάδα. Ο μόνος τρόπος για να τα απολαύσω ήταν να ξεπεράσω το εμπόδιο των οσπρίων μα όταν ερχόταν η ώρα , τα γευμόμουν με ενθουσιασμό που άγγιζε τα όρια της κατάνυξης. Πολύ γρήγορα έμαθα να τα φτιάχνω μόνη μου και η μητέρα έχασε ένα πολύτιμο όπλο-κίνητρο  για να με έχει στο χέρι…Εγώ απλά συνεχίζω την οικογενειακή αυτή παράδοση η οποία απ’ ό,τι φαίνεται λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο μιας και τα “τυράκια” είναι απλά…ακαταμάχητα. Εσείς απολαύστε τα με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα κι όχι με ένα πιάτο φακές! ;) 

tyrakia1

Υλικά:

Είναι κάποιες φορές που θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί έχω υπέροχες παιδικές μνήμες , έχω να θυμάμαι μοναδικές , ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές και εικόνες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μου….κι είναι αυτές που με ακολουθούν και θα με συντροφεύουν  σ’ όλα τα χρόνια της ζωής μου , αυτές που με αγάπη και στοργή προσπάθησα να “χαρίσω” και εγώ με τη σειρά μου  στα δικά μου παιδιά . Είναι και τα  έντονα αρώματα και οι δυνατές γεύσεις και οι μυρωδιές εκείνες που έχω να θυμάμαι…Μια απ’ αυτές , μοναδική , αξεπέραστη είναι η βραδινή  , μαγική στιγμή που η γιαγιά τηγάνιζε τηγανόψωμα , στο αλουμίνιο τηγάνι , στο πετρογκάζ μέσα στο κουζινάκι με τις κλαρωτές κουρτίνες….Aυτό το υπέροχο κολατσιό με το αξεπέραστο άρωμα και τη μοναδική του γεύση θα με ακολουθεί στις αναμνήσεις μου με τον πιο τρυφερό και γλυκό τρόπο...Γιατί οι συνταγές και  αναμνήσεις από τα παλιά , έχουν "άλλη γεύση"....

thganopsomo1

Υλικά :

Οι γαρίδες , εδώ που τα λέμε είναι ένα κορυφαίο θαλασσινό που γίνεται πεντανόστιμο μεζεδάκι , πολύ αγαπητό σε όλους… Στην πιο απλή τους εκδοχή , βραστές ή τηγανιτές είνια πεντανόστιμες και τις απολαμβάνουμε μια χαρά….αν τους προσθέσουμε και λίγη μαγιονέζα ή αν τις κάνουμε σαγανάκι με φέτα ή λεμονάτες ή με ζυμαρικά….ακόμα καλύτερα… Σήμερα θα τις περιλούσουμε με μελωμένη σάλτσα , θα τις πασπαλίσουμε και με καβουρδισμένο σουσάμι και …θα τσακωθούμε για την τελευταία που θα μείνει στο πιάτο …όπως κάνουμε εμείς κάθε φορά όταν  τις μαγειρεύω κατ' αυτό τον τρόπο...

garides meli1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...