tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Είναι υπέροχη , γλυκιά και πεντανόστιμη , πικάντικη και δημοφιλής. Η αγαπημένη μελιτζανοσαλάτα είναι ένα τέλειο μεζεδάκι που έχει την τιμητική της από την περίοδο της Σαρακοστής μέχρι το καλοκαίρι  με τις “ουζοκαταστάσεις” και όχι μόνο…Συνοδεύεται με καψαλισμένο ψωμί , λίγες ελιές και τυρί! Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου  πως η ποικιλία της λευκής μελιτζάνας κάνει την καλύτερη , την πιο φίνα και γλυκιά μελιτζανοσαλάτα  ακριβώς επειδή ο καρπός της είναι ολόγλυκος. Δεν έχασα καιρό , απευθύνθηκα κι εγώ στο φίλο μας το Γιώργη που έχει  τον καλύτερο , βιολογικό κήπο και το ίδιο απόγευμα , οι λευκές μελιτζάνες ήταν στον πάγκο της κουζίνας μου! Αγαπώ τη μελιτζάνα ούτως ή άλλως  και σας προτείνω τη μελιτζανοσαλάτα ανεπιφύλακτα...

melitzanosalata1
Υλικά :

Κάτι που συνηθίζω να κάνω συχνά τώρα τελευταία είναι όταν επιλέγω ένα υλικό σαν πρώτη ύλη για το μαγείρεμα , να πηγαίνω στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά , να ανοίγω ένα -ένα τα βαζάκια , να κλείνω τα μάτια και να προσπαθώ να φανταστώ το δέσιμο των αρωμάτων τους…Η μέθοδος αυτή είναι αλάνθαστη γιατί η αίσθηση της όσφρησης σε συνεργασία με τη φαντασία δεν πέφτει ποτέ έξω…Στην απόφασή μου να μαγειρέψω ένα μελωμένο χταπόδι , ο αστεροειδής γλυκάνισος και το άρωμα του ούζου που κρύβει μέσα του  με ταξίδεψε σε θάλασσες και νησιά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε απόλυτα…

xtapodi melomeno1

Υλικά:

Είναι εκείνες οι φορές που προκύπτει ξαφνικά κι ευχάριστα η στιγμή που μαζεύεται μια παρέα από αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το τραπέζι και στήνεται μια κρασοκατάσταση με τα πιο απλά κι αγαπημένα μεζεδάκια. Λίγο καψαλισμένο ψωμί με λάδι , λίγες ελιές και ένα πικάντικο αλλαντικό , ένα εκλεκτό , δροσερό κρασί και καλή διάθεση είναι τα συστατικά που φτάνουν και περισσεύουν για να συνθέσουν μια όμορφη , ζεστή και φιλόξενη βραδιά. Αν έχουμε λίγο χαλούμι και μια φρέσκια , σφιχτή ντομάτα τότε η διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο γευστική και το κρασί θα βρει το ιδανικό του ταίρι…

xaloymi sxarothgano1

Υλικά:

Μερικές φορές , στο ξεκίνημα της μέρας μου αρέσει να ζυμώνω ένα ζυμαράκι , να το αφήνω να φουσκώνει και την τελευταία στιγμή να αποφασίζω πως θα το αξιοποιήσω…Αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παιχνίδι! Συχνά ετοιμάζω ένα τυρόψωμο ή μια φοκάτσια ή ένα απλό ψωμάκι ή μια πίτσα με ό,τι υλικά διαθέτω εκείνη τη στιγμή όμως τις προάλλες , ομολογώ πως είχα κέφια και προχώρησα ένα βήμα ακόμα: Χώρισα το ζυμαράκι μου στα τρία , γέμισα το κάθε κομμάτι με τυριά κι αλλαντικά , το έκανα μια όμορφη πλεξίδα την οποία “έλουσα” στο λάδι και στο σκόρδο. Προέκυψε έτσι ένα πεντανόστιμο ορεκτικό που αποτέλεσε την αφορμή για μια “τσιπουροποσία” και ονομάστηκε “γεμιστό σκορδώμο”. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω άλλου είδους γέμιση…

gemisto skordopsomo1

Υλικά:

Σύχνα-πυκνά ζυμώνω ψωμάκι! Έχει άλλη γεύση το σπιτικό ψωμί , έχει άλλο νόημα η θέση του πάνω στο μεσημεριανό τραπέζι και άλλη αξία.  Ένα μικρό μέρος της ζύμης πάντα το ζυμώνω με τυρί φέτα , ελιές , ρίγανη , λιαστή ντομάτα και με μπόλικο λαδάκι και το κάνω ένα λιγουρευτό , μικρό τυρόψωμο για το οποίο γίνεται “μάχη”. Κάποια στιγμή , έλεγα , θα ζυμώσω ένα μεγάλο τυρόψωμο , θα μετρήσω τις αναλογίες του και θα το καταγράψω οπότε να μην το φτιάχνω τυχαία , με το μάτι αλλά να γίνεται μεγάλο , χορταστικό πληθωρικό , για  να μη μαλώνουμε κι όλας…Και το έκανα! Δεν έτυχε λοιπόν , όπως συνήθως , αλλά πέτυχε…μόνο που και πάλι μαλώσαμε για το τελευταίο κομμάτι , για εκείνη την επίμαχη γωνίτσα που είναι ψημένη μες στο λαδάκι και “βάζει κάτω” το πιο δελεαστικό έδεσμα…..

tyropsomo1

Υλικά:

Δεν ξέρω αν απολαμβάνω πιο πολύ τη γεύση σε αυτά τα χορτοπιτάκια ή τη διαδικασία της παρασκευής τους. Όχι πως είναι κάτι το σημαντικό , κάτι το ιδιαίτερο και το σπάνιο. Μα είναι αυτό που όλοι το προτιμάμε και θα απλώσουμε το χέρι με ευχαρίστηση να φάμε κανα-δυο στην καθισιά μας ή να αρπάξουμε ένα στο κάθε χέρι περνώντας βιαστικά μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας. Εγώ πάλι απολαμβάνω το ζυμαράκι που θα πλάσσω , τα φυλλαράκια που θα ανοίξω , τα μυρωδικά που θα σωτάρω με το λαδάκι και θα μοσχοβολήσει η κουζίνα και το “κεντηματάκι" που θα κάνω για να κλείσω τα πιτάκια μου και να τα αραδιάσω στο ταψί. Είναι αυτό που λέμε πως η δύναμη της παράδοσης είναι μεγάλη όπως και οι εικόνες και  που κουβαλούμε από τα παιδικά μας χρόνια καθώς η μητέρα μου έφτιαχνε πάντα αυτά τα χορτοπιτάκια σε περιόδους νηστείας.

xortopitakia pligoyri1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...