Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 8185
Σύχνα-πυκνά ζυμώνω ψωμάκι! Έχει άλλη γεύση το σπιτικό ψωμί , έχει άλλο νόημα η θέση του πάνω στο μεσημεριανό τραπέζι και άλλη αξία. Ένα μικρό μέρος της ζύμης πάντα το ζυμώνω με τυρί φέτα , ελιές , ρίγανη , λιαστή ντομάτα και με μπόλικο λαδάκι και το κάνω ένα λιγουρευτό , μικρό τυρόψωμο για το οποίο γίνεται “μάχη”. Κάποια στιγμή , έλεγα , θα ζυμώσω ένα μεγάλο τυρόψωμο , θα μετρήσω τις αναλογίες του και θα το καταγράψω οπότε να μην το φτιάχνω τυχαία , με το μάτι αλλά να γίνεται μεγάλο , χορταστικό πληθωρικό , για να μη μαλώνουμε κι όλας…Και το έκανα! Δεν έτυχε λοιπόν , όπως συνήθως , αλλά πέτυχε…μόνο που και πάλι μαλώσαμε για το τελευταίο κομμάτι , για εκείνη την επίμαχη γωνίτσα που είναι ψημένη μες στο λαδάκι και “βάζει κάτω” το πιο δελεαστικό έδεσμα…..
Υλικά:
- Details
- Hits: 2132
Δεν ξέρω αν απολαμβάνω πιο πολύ τη γεύση σε αυτά τα χορτοπιτάκια ή τη διαδικασία της παρασκευής τους. Όχι πως είναι κάτι το σημαντικό , κάτι το ιδιαίτερο και το σπάνιο. Μα είναι αυτό που όλοι το προτιμάμε και θα απλώσουμε το χέρι με ευχαρίστηση να φάμε κανα-δυο στην καθισιά μας ή να αρπάξουμε ένα στο κάθε χέρι περνώντας βιαστικά μπροστά από τον πάγκο της κουζίνας. Εγώ πάλι απολαμβάνω το ζυμαράκι που θα πλάσσω , τα φυλλαράκια που θα ανοίξω , τα μυρωδικά που θα σωτάρω με το λαδάκι και θα μοσχοβολήσει η κουζίνα και το “κεντηματάκι" που θα κάνω για να κλείσω τα πιτάκια μου και να τα αραδιάσω στο ταψί. Είναι αυτό που λέμε πως η δύναμη της παράδοσης είναι μεγάλη όπως και οι εικόνες και που κουβαλούμε από τα παιδικά μας χρόνια καθώς η μητέρα μου έφτιαχνε πάντα αυτά τα χορτοπιτάκια σε περιόδους νηστείας.
Υλικά:
- Details
- Hits: 3341
ΜΙλάμε για ένα “δυνατό” ορεκτικό-συνοδευτικό που πάει παντού…Γεμίζει με τον πιο γλυκοπικάντικο τρόπο τις αραβικές ή άλλες πίτες , συμπληρώνει το σάντουιτς , το τόστ , το χάμπουργκερ , συνοδεύει το ψητό κοτόπουλο της σχάρας , νοστιμίζει ένα χοιρινό φιλέτο , ταιριάζει απίστευτα με το μπιφτέκι σχάρας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να προσπαθήσω περισσότερο για να σας πείσω ότι το έδεσμα αυτό δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας…
Άφησα για το τέλος την καλύτερη κατά τη γνώμη μου πρόταση: Αποτελεί ένα εξαιρετικό συνοδευτικό δίπλα στο ψητό χαλούμι και μετατρέπει την κάθε μπουκιά σε μια μοναδική απόλαυση , σε μια γευστική εμπειρία!
Υλικά:
- Details
- Hits: 15921
"Το έκανα (περίπου) όπως ο Άκης" και ομολογώ πως πέτυχε! Μια ζουμερή και πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με απλό αλλά ευφάνταστο τρόπο παρασκευής που δίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και ικανοποιεί τόσο τον ουρανίσκο και το στομάχι όσο και τα μάτια μας αφού μοιάζει με ζωγραφιά. Για να πάρω τα πράγματα με τη σειρά και να είμαι ειλικρινής είναι αλήθεια πως αυτός ο βομβαρδισμός από γρήγορα βιντεάκια που μας κατακλύζουν καθημερινά και προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας και να μας οδηγήσουν έστω για λίγα δευτερόλπτα στον ιστότοπό τους με κουράζουν και με γεμίζουν άγχος με την ταχύτητα με την οποία “τρέχουν”. Όμως αυτό το βιντεάκι πραγματικά με κέρδισε και μου τράβηξε ζωηρά το ενδιαφέρον…Aφού έκανα κάποιες (λίγες) μετατροπές στην ποσότητα των υλικών και στη διάσταση του προτεινόμενου σκεύους , προχώρησα άμεσα στην εκτέλεση της συνταγής και σε λίγες ώρες η ζαμπονοτυρόπιτα ήταν κι όλας στο πιάτο μας..
Υλικά:
- Details
- Hits: 1770
Μπορεί να είναι μια πίτα απλή στην κατασκευή της η συγκεκριμένη πίτα αλλά η γεύση της την κάνει μοναδική και ασυναγώνιστη. Γεμάτη , πλούσια γεύση όπου το μανιτάρι κυριαρχεί , το μπέικον τη συμπληρώνει και το σχοινόπρασο την εμπλουτίζει με τον πιο διακριτικό αλλά εύστοχο και ιδανικό τρόπο. Η βάση της είναι ένα φύλλο σφολιάτας που θα μπορούσε να είναι φύλλο κουρού ή ακόμα καλύτερα ένα απλό , χειροποίητο , ζυμαρένιο φύλλο. Ωστόσο όπως κι αν επιλέξουμε να την φτιάξουμε το αποτέλεσμα θα μας ικανοποιήσει απόλυτα και αυτό το υπογράφω. Καθιερωμένη στα "τραπέζια", αποτελεί πλέον ένα από τα κλασικά ορεκτικά πιάτα , ικανοποιεί όλους τους συνδαιτημόνες και γίνεται ανάρπαστη . Είναι μια πίτα που φτιάχνουμε και ξαναφτιάχνουμε με την πρώτη ευκαιρία.
Υλικά:
- Details
- Hits: 4477
Πάντα θεωρούσα πολύ δύσκολη υπόθεση το να ανοίξω φύλλο για πίτα μόνη μου , μέχρι που το τόλμησα για πρώτη φορά και είδα ότι δεν ήταν και τόσο δύσκολο όσο νόμιζα. Εκτός αυτού , αποτελεί μια εθιστική και αγχολυτική διαδικασία. Από 'κει και πέρα μια φρενίτιδα την έπαθα….. Όλα τα υλικά τα "φακέλωσα" και τα έκανα πίτα , όλους τους δυνατούς συνδυασμούς υλικών τους δοκίμασα και ακόμα δεν έχω τελειώσει…Για σήμερα θα φτιάξουμε μια καλοκαιρινή πιτούλα όλο γλύκα και νοστιμιά , όσο νόστιμες και γλυκιές είναι και οι μελιτζάνες και οι πιπεριές που τις συναντάμε σε αφθονία αυτή την εποχή!
Υλικά: