tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Ένας μεζές πικάντικος , αρωματικός κι αγαπημένος! Τα μύδια ή τα αγαπάς ή δεν τα προτιμάς…εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία και τα αγάπησα από την πρώτη στιγμή που τα δοκίμασα και δε χάνω ευκαιρία να τα μαγειρεύω , να τα γεύομαι και να τα σερβίρω σε φίλους όταν πίνουμε ουζάκι ή όταν έχουμε τραπέζι με θαλασσινά ή όταν διανύουμε περιόδους νηστείας… Εξάλλου τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών,  με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη. Ας τα απολαύσουμε λοιπόν μαγειρεμένα τόσο απλά…μα τόσο νόστιμα και απολαύστικά :

mydia saganaki1

Αυτή την τυροπιτούλα δεν ήξερα πως να την ονομάσω…τυρόπιτα αφράτη , αλμυρή πατσαβουρόπιτα , τυρόπιτα σουφλέ ή τυρόπιτα με σερπαντίνες φύλλου;;; Τελικά κατέληξα στο σουφλέ γιατί γίνεται αφράτη και γλασερή , λιώνει στο στόμα και τα υλικά χάνονται σε ένα μίγμα που όταν ψηθεί δίνει την αίσθηση μια φίνας και ελαφριάς πίτας . Την ανακάλυψα σχεδόν τυχαία και αυτοσχεδίασα με υλικά και λίγα φύλλα που είχαν ξεμείνει στο ψυγείο μου από άλλες κατασκευές….τώρα που το καλοσκέφτομαι λοιπόν , έπρεπε να την ονομάσω “πίτα με ό,τι απέμεινε”…
Δείτε την :

tyropita soyfle1

Υλικά (για ένα σκεύος 30 x 20) :

Τα μανιτάρια ή τα αγαπάς ή δεν τα αγαπάς….. αν τα αγαπάς ωστόσο βρίσκεις τον τρόπο να τα κάνεις να "τρυπώνουν" μέσα σε όλες τις μαγειρικές δραστηριότητες….λίγα μανιτάρια δεν περισσεύουν σε καμιά σαλάτα , σε κανένα πιάτο με κρέας , σε καμιά μακαρονάδα , σε κανένα σουφλέ , σε κανένα ριζότο , σε καμιά πίτσα , σε καμιά πίτα…..θέλετε κι άλλα; Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πολύ ενδιαφέρουσα , γιατί τα μανιτάρια είναι ο πρωταγωνιστής κι όχι το συμπλήρωμα…..είναι μανιτάρια ψημένα με τυριά σε μια πανεύκολη και γευστικότατη πιτούλα που μπορεί να τη φτιάξει ακόμα και ένα μικρό παιδί σε χρόνο ρεκόρ….

manitaropita1
Δείτε τη και θα καταλάβετε ;)

Δεν υπάρχει πιο εύκολη τυρόπιτα απ' αυτή…είναι έτοιμη για το φούρνο σε χρόνο ρεκόρ , πολύ απλά και χωρίς ιδιαίτερη δεξιοτεχνία….το μυστικό είναι στα υλικά που χρησιμοπούμε στο τέλος , αφού στρώσουμε την πίτα  στο ταψί και τα υλικά αυτά είναι που την κάνουν αφράτη και τραγανή υπερ του δέοντως.....Την ανακάλυψα στο μπλογκ μιας φίλης και αμέσως μου τράβηξε την προσοχή ! Όταν τη δοκίμασα , μου θύμισε μια  τυρόπιτα που έτρωγα μικρή από ένα παραδοσιακό "τυροπιτάδικο" της περιοχής μας…..και φυσικά ό,τι έχει γεύση από τα παλιά…είναι δυο φορές πιο νόστιμο….δε χρειάζεται βέβαια να αναφέρω ότι τη συγκεκριμμένη συνταγή την καθιέρωσα...


tyropita soda1

Αρχές Αυγούστου , οι ζέστες καλά κρατούν , τα σαλατικά , τα φρούτα , τα λαχανικά , μποστανικά και λοιπά αγαθά βρίσκονται σε αφθονία. Εκείνο όμως που κρατάει σταθερά την πρώτη θέση της παραγωγής , τουλάχιστον στην περιοχή μου είναι το ευλογημένο κολοκύθι. Αναπτύσσεται με τόσο ραγδαίους ρυθμούς που δεν το προλαβαίνει κανείς….κι όλοι  έχουν να σε φιλέψουν . Δε φεύγεις απ' το σπίτι φίλου ή συγγενή και να μη σου πει στο τέλος : "kάτσε , περίμενε να σε φιλέψω και λίγα κολοκύθια , είναι πεντατρύφερα" ….και δωσ'του τα μπριαμ και να οι κολοκυθοτηγανίτες και να οι πατατοκολοκυθοσαλάτες και να οι κολοκυθόπιτες με φύλλο ή χωρίς…. Αυτή τη……"χωρίς "…θα φτιάξουμε σήμερα!

kolokythopita jypolyti1

Αυτή η ζαμπονοτυρόπιτα είναι αφράτη , πεντανόστιμη , ζουμερή , χορταστική , πανεύκολη στην κατασκευή και με σίγουρη επιτυχία. Περιέχει ποικιλία τυριών τα οποία αν θέλουμε επιλέγουμε να είναι χαμηλών λιπαρών ώστε να την απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις. Το ίδιο και το είδος του αλλαντικού που θα χρησιμοποιήσουμε…μπορεί να είναι από μπέικον…μέχρι φιλέτο γαλοπούλας.. Η επιλογή δικιά σας…Όπως και να' χει πάντως είναι  αξεπέραστη και απολαυστική.

zamponotyropita1

 

Ας τη δούμε :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...