tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Το τζατζίκι είναι το  πιο διαδεδομένο , κλασικό και αγαπητό συνοδευτικό για ψητά κρέατα . Η γεύση του είναι εκρηκτική και δυναμική...Από τη μια το σκόρδο δίνει τη δυνατή του γεύση και την απαραίτητη αψάδα , από την άλλη το γιαούρτι δροσίζει και ισορροπεί ευχάριστα έτσι ώστε το αποτέλεσμα  να είναι απογειωτικό! Δε νομίζω ότι υπάρχει στο τραπέζι ψητό αρνί ή χοιρινό χωρίς το τζατζικάκι . Αν μάλιστα το αρωματίσουμε και το δροσίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνιθο κατά περίπτωση έχουμε την απόλυτη απόλαυση στο πιάτο μας ...Και...προσοχή στο ψωμί...

Ας το φτιάξουμε :

tzatziki3

Υλικά:

Αυτά τα τυροπιτάκια τα θυμάμαι χρόνια τώρα να συνοδεύουν κάθε στιγμή της οικογενειακής μας ζωής . Είναι ένα από τα δυνατά σημεία της μαμάς-Τούλας η οποία πλέον τα φτιάχνει με κλειστά μάτια . Τα τυροπιτάκια αυτά είναι παρόντα σε γενέθλια , συγκεντρώσεις , επισκέψεις σε ηλικιωμένους , παιδικά πάρτυ ,  εκδηλώσεις (πένθιμες και χαρούμενες) , ταξίδια , εκδρομές , τραπέζια , μπουφέδες , κλπ… Όταν πήρα την πρωτοβουλία να τα φτιάξω για πρώτη φορά , συνειδητοποίησα πως τα χέρια μου “έτρεχαν” καθώς είχαν αποτυπωθεί ακριβώς στο μυαλό μου από τις  αμέτρητες φορές που υπήρξα παρατηρητής της κατασκευής τους…όσο για τη γεύση , η εικόνα μιλάει μόνη της…Δείτε τα αλλά κυρίως φτιάξτε τα:

tyropitakia kroyas1
Υλικά :

Δε χρειάζονται πολλά πράγματα για να απολαύσει κανείς μια όμορφη στιγμή : Καλή διάθεση , μια καλή παρέα , λίγο κρασί κι έναν πικάντικο κρασομεζέ. Εγώ θα σταθώ στο τελευταίο και θα προτείνω ένα εξαιρετικά απλό αλλά νόστιμο πιάτο που βασίζεται στο εξίσου εξαιρετικό και τόσο ιδιαίτερο σύγλινο της Μάνης με το άρωμα του πορτοκαλιού , το μπόλικο πιπέρι και φυσικά την έντονη μυρωδιά του καπνιστού κρέατος. Από ‘κει και πέρα όλα είναι απλά…με λίγες πατάτες , μπόλικο ελαιόλαδο , μπόλικα μπαχαρικά και αρκετό λεμόνι ετοιμάζουμε σε λίγο χρόνο μια υπέροχη νοστιμιά που θα μας καταπλήξει.

patates syglino1
Υλικά:

Το κρύο θέλει τη σούπα του…μια σούπα αχνιστή , με διακριτκά αρώματα και ανάλαφρη γεύση , με γήινο χρώμα που παραπέμπει στην ομορφιά του βουνού , με λίγο βουτυράκι να την απογειώνει , με λίγη κρέμα γάλακτος που θα την κάνει βελούδινη και φυσικά με τα λατρεμένα μανιτάρια που αποτελούν το βασικό υλικό για τόσες πολλές μαγειρκές δημιουργίες. Το μοσχοκάρυδο θα δώσει την τελική πινελιά!….Μια σούπα που ενδείκνυται μετά από πεζοπορία στο κρύο ή σαν πρώτο πιάτο σε ένα εορταστικό δείπνο , μια σούπα λαχταριστή κι αγαπημένη…

manitarosoypa1

Υλικά:

Ήταν αδύνατον κάποτε να φανταστώ πως θα συνταιριάζονταν τόσο αρμονικά δύο υλικά τόσο διαφορετικά μεταξύ τους: το μέλι με το τυρί!Ωστόσο , όχι απλά ταιριάζουν αλλά αποτελούν ένα ακαταμάχητο δίδυμο που τρελαίνει τον ουρανίσκο. Το πάντρεμα του μελιού με το τυρί το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε μέσα από  την κρητική , αυθεντική κουζίνα , με την κορυφαία πρόταση που δεν είναι άλλη από τα κρητικά καλτσούνια και τις σφακιανές πίτες! Εκεί βασίστηκα κι εγώ και έφτιαξα τα πιο απλά μα τα πιο  υπέροχα πιτάκια που τη γεύση τους απογείωσε το μέλι και μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι!

pitaki anthotyro1

Υλικά:

Η γλυκοπατάτα είναι ένας μαγικός καρπός! Δεν αρέσει σε όλους γιατί έχει αυτή τη χαρακτηριστική γλύκα που ξαφνιάζει και είναι ασυνήθιστη και ιδιαίτερη. Όποιος όμως την αγαπά , την αγαπά με πάθος. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ που λατρεύω να γεύομαι τις γλυκοπατάτες ακόμα και σκέτες , ψημένες απλά με λίγο λαδάκι , αλάτι και μπόλικο πιπέρι που ισορροπεί τη γεύση και αναδεικνύει την ιδιαιτερότητά της… Αυτός ο πουρές που αποτέλεσε έμπνευση της στιγμής με κέρδισε από την πρώτη στιγμή και τον θεωρώ άριστο συνοδευτικό για ψητό ψάρι ή ψητό χοιρινό. Το μοσχοκάρυδο που προσθέτουμε χαρίζει την τελική πινελιά.

poyres glykopatatas1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...