Ορεκτικα-συνοδευτικα
- Details
- Hits: 1260
Σαν τη γεύση της ντομάτας παρέα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια , αρωματισμένα με θυμάρι και ρίγανη και αγνό ελαιόλαδο δεν υπάρχει… Καταλαβατε για τι είδους υλικά μιλάμε; Γι’ αυτά που γεμίζουν κατά δεκάδες τα πανέρια και τα καλάθια της κουζίνας μας από τον κήπο , από το μανάβη , από τη λαϊκή αγορά κάθε καλοκαίρι…Γι’ αυτά τα ευλογημένα υλικά που άχουμε το προνόμιο να απολαμβάνουμε σε αφθονία. Και δεν είναι μόνο αυτά. Είναι το γλυκό και ανάλαφρο ανθότυρο που θα προσθέσουμε , είναι και η τραγανή , βουτυρένια βάση που έρχεται να ολοκληρώσει το αποτέλεσμα. Άκρως μεσογειακή γεύση , άκρως καλοκαιρινή , άκρως δελεαστική και υπέροχη τάρτα , άκρως απολαυστική παρέα με ένα ποτήρι κρασί και λίγη καλοκαιρινή ανεμελιά.
Υλικά για τη βάση:
- Details
- Hits: 9038
Είναι κάποιες φορές που θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό γιατί έχω υπέροχες παιδικές μνήμες , έχω να θυμάμαι μοναδικές , ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές και εικόνες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη μνήμη μου….κι είναι αυτές που με ακολουθούν και θα με συντροφεύουν σ’ όλα τα χρόνια της ζωής μου , αυτές που με αγάπη και στοργή προσπάθησα να “χαρίσω” και εγώ με τη σειρά μου στα δικά μου παιδιά . Είναι και τα έντονα αρώματα και οι δυνατές γεύσεις και οι μυρωδιές εκείνες που έχω να θυμάμαι…Μια απ’ αυτές , μοναδική , αξεπέραστη είναι η βραδινή , μαγική στιγμή που η γιαγιά τηγάνιζε τηγανόψωμα , στο αλουμίνιο τηγάνι , στο πετρογκάζ μέσα στο κουζινάκι με τις κλαρωτές κουρτίνες….Aυτό το υπέροχο κολατσιό με το αξεπέραστο άρωμα και τη μοναδική του γεύση θα με ακολουθεί στις αναμνήσεις μου με τον πιο τρυφερό και γλυκό τρόπο...Γιατί οι συνταγές και αναμνήσεις από τα παλιά , έχουν "άλλη γεύση"....
Υλικά :
- Details
- Hits: 5549
Οι γαρίδες , εδώ που τα λέμε είναι ένα κορυφαίο θαλασσινό που γίνεται πεντανόστιμο μεζεδάκι , πολύ αγαπητό σε όλους… Στην πιο απλή τους εκδοχή , βραστές ή τηγανιτές είνια πεντανόστιμες και τις απολαμβάνουμε μια χαρά….αν τους προσθέσουμε και λίγη μαγιονέζα ή αν τις κάνουμε σαγανάκι με φέτα ή λεμονάτες ή με ζυμαρικά….ακόμα καλύτερα… Σήμερα θα τις περιλούσουμε με μελωμένη σάλτσα , θα τις πασπαλίσουμε και με καβουρδισμένο σουσάμι και …θα τσακωθούμε για την τελευταία που θα μείνει στο πιάτο …όπως κάνουμε εμείς κάθε φορά όταν τις μαγειρεύω κατ' αυτό τον τρόπο...
- Details
- Hits: 6123
Το συναρπαστικό αυτό ορεκτικό , όλοι το ξέρουμε , όλοι το αγαπάμε και όλοι το έχουμε συνδυάσει με τη νηστεία της Σαρακοστής αλλά και με τα μεγαλύτερα…σαρακοστιανά…φαγοπότια…Όλοι έχουμε να θυμηθούμε κάποια φορά που “σκάσαμε” από την πολλή λαγάνα με ταραμοσαλάτα που φάγαμε…. Προσωπικά προτιμώ το λευκό ταραμά που είναι πιο φίνος , χωρίς χρωστικές , αλλά προτιμώ επίσης το ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης…και το κρεμμύδι να είναι από βραδίς στο νερό για να έχει αποβάλει την αψάδα του…Ας τα δούμε με τη σειρά :
- Details
- Hits: 1566
Τις είδα στον πάγκο του μανάβη και με κοίταξαν κι αυτές με σημασία. Έστεκαν ολοστρόγγυλες και γυαλιστερές και μου θύμισαν ότι ο καιρός γλύκανε και η άνοιξη μας κλείνει το μάτι. Ακόμα μου θύμισαν την αγάπη που μας συνδέει εδώ και χρόνια. Γιατί τις αγαπώ πολύ τις μελιτζάνες , με κέρδισε η γλύκα τους και η νοστιμιά τους από πολύ νωρίς. Από ‘δω και μπρος , δε λείπουν ποτέ από τον πάγκο μου και καμαρώνουν στρουμπουλές και αφράτες ανάμεσα στα φρούτα και τα υπόλοιπα λαχανικά μέσα στο πανέρι μου. Μεταξύ μας , από μικρή λάτρευα το “μωβ” χρώμα και η μελιτζάνα το χαρίζει γενναιόδωρα , μαζί με τόσα άλλα…Το σημερινό ντιπ είναι ένα βελούδινο μίγμα που θυμίζει μελιτζανοσαλάτα με το ταχίνι και την καπνιστή πάπρικα να το περνούν σε ένα άλλο επίπεδο….
- Details
- Hits: 5253
Αυτές οι φλογέρες είναι καταπληκτικές.. Με τραγανό φύλλο κρούστας και μια γέμιση βελούδινη και τυρένια που λιώνει στο στόμα. Τις δοκίμασα σε ένα συγγενικό σπίτι ένα βράδυ και την άλλη μέρα με χαρτί και μολύβι στο χέρι τηλεφώνησα στην οικοδέσποινα (που την έλεγαν Δέσποινα) και της ζήτησα τη συνταγή . Αυτή μου την έδωσε με μεγάλη προθυμία και αναλυτικές οδηγίες κι εγώ με την ίδια προθυμία και αγάπη τη δημοσιεύω:
Υλικά: