tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ορεκτικα-συνοδευτικα

Ας το παραδεχτούμε , όταν λέμε πουρέ , το μυαλό αμέσως πηγαίνει στη μαγική αυτή βελούδινη , παχιά κρέμα από βρασμένες πατάτες μου μοσχοβολά βούτυρο και μας θυμίζει το πατροπαράδοτο γεύμα των παιδικών μας χρόνων με το κοκκινιστό μοσχαράκι της κατσαρόλας και την πλούσια σάλτσα που συνόδευε τόσο τέλεια…Κατά γράμμα βέβαια ο πουρές (puree)  που είναι γαλλική λέξη σημαίνει καλά πολτοποιημένη βρασμένη τροφή , όχι απαραίτητα πατάτα…Μα όπως και να έχει ο κλασικός , μαμαδίστικος πουρές πατάτας έχει μια σπουδαία θέση στην καρδιά μας. Συνδυάζει κατά κύριο λόγο το μοσχάρι , αλλά αποτελεί εξίσου αχτύπητο δίδυμο μαζί με το ψητό ψάρι ή το σνίτσελ. Και βέβαια μαζί με τα λατρεμένα σουτζουκάκια αποτελεί μια παραδοσιακή πρόταση , ένα από τα απόλυτα comford foods φαγητά , παραδοσιακό και γεμάτο νοσταλγία.

poures roystik1

Υλικά:

Ο πουρές πατάτας  συνοδέυει πολύ …"αρμονικά" και ελαφρά , κατά τη γνώμη μου , το κρέας , το ψάρι , τα μπιφτέκια , τα παναρισμένα κρεατικά , αλλά και τα σουτζουκάκια και ένα σωρό άλλα φαγητά…Υπάρχουν βέβαια  πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς πουρέ , με ανάμιξη κι άλλων υλικών όπως τυρί κρέμα ή με  λογιών βούτυρα ή με ποικιλία λαχανικών και ό,τι βάζει ο νους... Ο κλασικός , αφράτος , σφιχτός πουρές είναι ασύγκριτος με τη μεστή του γεύση και την παχιά , σφιχτή υφή  (θα τον φτιάξουμε άλλη μέρα )  αλλά εδώ θα δούμε έναν βελούδινο πουρέ , σχετικά αραιό , σχεδιασμένο   να συνοδεύει τα κρεατικά  "ήσυχα" και διακριτικά..…

poures1
Υλικά :

Όχι , δεν έκανα λάθος στη γραφή. Αυτό ακριβώς ήθελα να γράψω: “τυροπιτσάκια” που να μην είναι ούτε τυροπιτάκια μα ούτε και κομμάτια πίτσας . Πρόκειται για γευστικά , αφράτα και πεντανόστιμα  σνακς με ζυμάρι , αρώματα και τυράκι λιωμένο στην επιφάνεια , κομμένα σε μακρόστενα κομμάτια σαν τυρένιες  μπάρες και ζυμωμένα με πολύ αγάπη. Αγαπώ να φτιάχνω ζύμες και απολαμβάνω την αίσθηση αυτή. Όταν περνά καιρός και δεν έχω πιάσει ζυμαράκι στα χέρια μου κάτι μου λείπει και το αναζητώ. Η αναζήτησή μου αυτή με οδήγησε στα λεγόμενα cheesebread sticks . Τα ανακάλυψα πρόσφατα και δε χάνω ευκαιρία να τα απολαμβάνω συχνά σε διάφορες παραλλαγές. Πότε με άρωμα σχοινόπρασου , πότε με θυμάρι και πιπέρι , πότε με ντοματίνια σκορπισμένα στην επιφάνεια , πότε με δεντρολίβανο και άρωμα σκόρδου. Πρόκειται για εξαιρετικό κολατσιό αλλά και για περίφημο μπυρομεζεδάκι . Εκείνο που προτείνω πάντα είναι το τυρί να είναι μοτσαρέλλα , ώστε να είναι ήπιας γεύσης και να μην επισκιάζει τα αρώματα της ζύμης. Θυμίζει αρκετά την επίπεδη και αρωματική φοκάτσια και παραπέμπει σε αλμυρή μπάρα τυριού. Αυτό το σνακ έγινε αγαπημένο κι ήρθε για να μείνει.

cheese bread sticks1

Υλικά:

 Η πίτα τελικά δεν είναι τίποτε άλλο , παρά  ένας "φάκελος"που κλείνει μέσα της  ό,τι τραβάει η όρεξή μας ,  ό,τι υλικά μας προσφέρει ο τόπος μας και η κάθε εποχή του χρόνου. Οι ντομάτες το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους…κι εμείς μ' αυτές και με όλα τα αγαθά που μας χαρίζει απλόχερα ο τόπος μας  αυτή την εποχή θα φτιάξουμε μια πίτα άκρως καλοκαιρινή , πανέυκολη και απίστευτα νόστιμη. Μια πίτα με μεσογειακό ταπεραμέντο που θα μπορούσε κάλλιστα να την ονομάσει κανείς "πίτα με χωριάτικη σαλάτα" .

 

ntomatopita9

Yλικά: (για ένα ταψί Νο 32)

Τους ηλιόσπορους τους αγαπώ και δε χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει να με πείσει για να τους εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή. Μια χούφτα ηλίοσπορους θα προσθέσω στη σαλάτα , στις ζύμες μου , στο γιαούρτι μου ή στο γάλα μαζί με νιφάδες βρώμης και λίγες σταφίδες…Η αποθέωση ωστόσο γίνεται  με τα κριτσίνια μου , τα οποία συνοδεύουν το φρούτο του “δεκατιανού” γεύματος ή το cottage cheese του βραδινού.  Είναι εξαιρετική πηγή βιατμινών , ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών , φυτικών στερολών και πολυφαινολών…Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας βομβαρδίσει με λόγους που μας προτρέπουν να τα αγαπήσουμε και να τα προτιμήσουμε…Εγώ απλά μοιράζομαι την πανεύκολη συνταγούλα μου μαζί σας…Δικαιολογία καμμιά , λοιπόν…

kritsinia me hliosporoys1

Υλικά:

Τα σπαράγγια τα γνωρίζω , τα γεύομαι και τα αγαπώ από παιδί. Είχα την τύχη να περνώ όμορφες στιγμές στο πατρικό χωριό , στην Αρκαδική γη και να γνωρίζω τις ομορφιές και τα δώρα του τόπου σε όλες τις περιόδους του χρόνου. Μια από τις πιο αγαπημένες μου είναι αυτή της Άνοιξης στα λουλουδιασμένα βουνά της Αρκαδίας. Ο πέτρινος και τραχύς ορεινός τόπος ήταν γεμάτος αγριολούλουδα και βλαστάρια που ξεφύτρωναν ανάμεσα στις πέτρες σα να απολάμβαναν κι αυτά την αναγέννηση μαζί με την Άνοιξη. Οι περίπατοι τις γλυκές μεσημεριανές ώρες και η συγκομιδή των βλασταριών σπαραγγιών ήταν μια μαγική εμπειρία που ολοκληρωνόταν λίγες ώρες μετά όταν στο αλουμίνιο τηγάνι , στο πετρογκάζ που είχε η θεία στο μικρό κουζινάκι , ετοίμαζε τα σπαράγγια με αυγά ομελέτα. Τα ήμερα σπαράγγια είναι απλά η ανακούφιση στην αναζήτηση της γευστικής εκείνης εμπειρίας….

tarta sparaggia1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...