Ελιοτυρόψωμο
- Hits: 3441
Αυτό το πανεύκολο και υπέροχο κολατσιό το έφτιαχνα για τα παιδιά , για το σχολείο μιας και ήταν από τα αγαπημένα τους αλλά μόνο αυτά δεν προλάβαιναν να το απολαύσουν. Είναι τόσο νόστιμο και τόσο αφράτο που γίνεται ανάρπαστο με το που βγαίνει απο το φούρνο. Είναι ιδανικό , εκεί γύρω στις 12 η ώρα το μεσημέρι , εκεί που θέλουμε να κάνουμε ένα "time out" και να πιούμε δυο γουλιές καφέ… Αν δεν εθιστείτε μ' αυτό το αλμυρό , τυρένιο ελιοψωμάκι...να μη με λένε Μπέττυ. Το μόνο που θα ήθελα να συμβουλέψω είναι : προσοχή στις θερμίδες γιατί το συγκεκριμένο σνακ έχει την τάση να εξαφανίζεται αμέσως μόλις βγει από το φούρνο και να μας παρασύρει ...
Ας το φτιάξουμε :
Υλικά :
150 ml. φρέσκο γάλα , χλιαρό
25 γρ. μαγιά φρέσκια , ψυγείου
50 ml. λάδι και λίγο ακόμα για το ταψί
150 γρ. φέτα χοντροτριμμένη με τα χέρια
2 κ.σ. ελιές σε ροδέλες
Λίγη ή πιο πολύ ρίγανη
1 κ.γλ. αλάτι και 1/4 κ.γλ. ζάχαρη
2 αυγά χτυπημένα
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Εκτέλεση :
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη (για να ενεργοποιηθεί η μαγιά είναι απαραίτητη η ζάχαρη και ΔΕΝ πρέπει να ρίξουμε ακόμα αλάτι). Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η μαγιά . Περιμένουμε λίγο και τότε προσθέτουμε το λάδι και τα αυγά και ανακατεύουμε ακόμα λίγο. Τέλος προσθέτουμε το αλέυρι , το ανακατεύουμε με σπάτουλα κάνωντας "διπλώματα" οπότε πετυχαίνουμε ένα αφράτο ομοιόμορφο μίγμα . Αλατίζουμε , προσθέτουμε το τυρί και τις ελιές συνεχίζοντας το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθούν κι αυτά . Θα κολλάει , γι' αυτό δε βάζουμε καθόλου χέρι αλλά το δουλεύουμε με τη σπάτουλα. Λαδώνουμε καλά ένα αντικολλητικό ταψί με διάμετρο 28 εκ. , αδειάζουμε μέσα τη ζύμη με τη βοήθεια της σπάτουλας , την απλώνουμε , την πασπαλίζουμε με ρίγανη και τη ραντίζουμε με λάδι . Σκεπάζουμε , περιμένουμε για 20 λεπτά περίπου και ψήνουμε σε μέτριο , προθερμσμένο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να ροδοψηθεί…
Καλή όρεξη!