tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ντιπ μελιτζάνας με καπνιστή πάπρικα και ταχίνι

Τις είδα στον πάγκο του μανάβη και με κοίταξαν κι αυτές με σημασία. Έστεκαν ολοστρόγγυλες και γυαλιστερές και μου θύμισαν ότι ο καιρός γλύκανε και η άνοιξη μας κλείνει το μάτι. Ακόμα μου θύμισαν την αγάπη που μας συνδέει εδώ και χρόνια. Γιατί τις αγαπώ πολύ τις μελιτζάνες , με κέρδισε η γλύκα τους και η νοστιμιά τους από πολύ νωρίς. Από ‘δω και μπρος , δε λείπουν ποτέ από τον πάγκο μου και καμαρώνουν στρουμπουλές και αφράτες ανάμεσα στα φρούτα και τα υπόλοιπα λαχανικά μέσα στο πανέρι μου. Μεταξύ μας , από μικρή λάτρευα το “μωβ” χρώμα και η μελιτζάνα το χαρίζει γενναιόδωρα , μαζί με τόσα άλλα…Το σημερινό ντιπ είναι ένα βελούδινο μίγμα που θυμίζει μελιτζανοσαλάτα με το ταχίνι και την καπνιστή πάπρικα να το περνούν σε ένα άλλο επίπεδο….

ntip melitzanas10
Υλικά :


4 μέτριες μελιτζάνες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα
6-8 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. ταχίνι
4 κ.σ. ξύδι από κρασί καλής ποιότητας
Μπόλικο αλάτι
Καπνιστή πάπρικα καλής ποιότητας από μπαχαράδικο (για τέλεια γεύση)
Μια χούφτα κουκουνάρια
Λίγα κριτσίνια για το σερβίρισμα

ntip melitzanas2ntip melitzanas3ntip melitzanas4ntip melitzanas5ntip melitzanas6ntip melitzanas7ntip melitzanas8ntip melitzanas9


Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες , τις στεγνώνουμε , τις τρυπάμε σε διάφορες μεριές με το πιρούνι και τις τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε τοποθετήσει σχάρα. Ψήνουμε τις μελιτζάνες στους 200ο , ψηλά στο φούρνο γαι να “αρπάξουν” και να ψηθούν καλά. Όταν μαλακώσουν εντελώς , είναι έτοιμες. Χρειάζονται περίπου 45 λεπτά. Τότε τις αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε προσεκτικά. Στίβουμε την ψύχα με τις χούφτες μας πάρα πολύ σχολαστικά ώστε να αποβάλλουμε όλα τα υγρά και να έχουμε έναν στεγνό πουρέ και την τοποθετούμε σε ένα μπωλ  Με ένα πιρούνι λιώνουμε καλά τον πουρέ της μελιτζάνας και προσθέτουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά με τελευταίο το ταχίνι. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας. Τέλος καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι για λίγα λεπτά. Μεταφέρουμε το ντιπ σε ένα μπωλάκι, το πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα καπνιστή πάπρικα , προσθέτουμε και τα κουκουνάρια και σερβίρουμε με λίγα κριτσίνια. Το κρασάκι ή το τσίπουρο…απλά επιβάλλονται!
Σημ. : -Μπορούμε να ψησουμε μαζί με τις μελιτζάνες και μια πιπεριά Φλωρίνης , να την ξεφλουδίσουμε και να την ψιλοκόψουμε ανάμεσα στα υλικά. Ταιριάζει απίστευτα και χαρίζει μια μοναδική χρωματική και γευστική ζωντάνια στο ντιπ. Εγώ την παρέλειψα (με βαριά καρδιά) για λόγους ειδικής διατροφής , όμως την προτείνω ανεπιφύλακτα.

-Την επόμενη μέρα που η γεύση έχει ωριμάσει και τα υλικά έχουν "δέσει" μεταξύ τους είναι ακόμα πιο απολαυστικό!

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...