tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μελιτζανοσαλάτα

Είναι υπέροχη , γλυκιά και πεντανόστιμη , πικάντικη και δημοφιλής. Η αγαπημένη μελιτζανοσαλάτα είναι ένα τέλειο μεζεδάκι που έχει την τιμητική της από την περίοδο της Σαρακοστής μέχρι το καλοκαίρι  με τις “ουζοκαταστάσεις” και όχι μόνο…Συνοδεύεται με καψαλισμένο ψωμί , λίγες ελιές και τυρί! Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μου  πως η ποικιλία της λευκής μελιτζάνας κάνει την καλύτερη , την πιο φίνα και γλυκιά μελιτζανοσαλάτα  ακριβώς επειδή ο καρπός της είναι ολόγλυκος. Δεν έχασα καιρό , απευθύνθηκα κι εγώ στο φίλο μας το Γιώργη που έχει  τον καλύτερο , βιολογικό κήπο και το ίδιο απόγευμα , οι λευκές μελιτζάνες ήταν στον πάγκο της κουζίνας μου! Αγαπώ τη μελιτζάνα ούτως ή άλλως  και σας προτείνω τη μελιτζανοσαλάτα ανεπιφύλακτα...

melitzanosalata1
Υλικά :


4-5 φλάσκες μελιτζάνες (λευκές ή κλασικές)
1/2 φλ. τσ. λάδι
Χυμό από μισό λεμόνι
3 κ.σ. ξύδι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη ή ψιλοτριμμένη
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

melitzanosalta2melitzanosalata3melitzanosalta4melitzanosalata5melitzanosalata6melitzanosalata7

Εκτέλεση:
Πλένουμε τις μελιτζάνες , κόβουμε τα κοτσάνια τους , τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας , τις τρυπάμε σε αρκετά σημεία με ένα σουβλί , τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με σχαράκι για να τρέχουν τα υγρά κατά το ψήσιμο και να στεγνώνουν οι μελιτζάνες όσο γίνεται περισσότερο . Τις ψήνουμε για μισή περίπου ώρα , στους 220ο , στο γκριλ , σε ψηλή σχάρα του φούρνου μέχρι να δούμε ότι έχουν αποκτήσει ένα καστανό , σκούρο χρώμα . Περιμένουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά , τόσο ώστε να μπορούμε να τις δουλεύουμε χωρίς να καιγόμαστε και τις ξεφλουδίζουμε . Μεταφέρουμε τότε το εσωτερικό τους (την “ψύχα” ) σε μια λεκάνη και στραγγίζουμε και τα υγρά που στην πορεία βγαίνουν… θέλουμε το υλικό να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνό . Αμέσως ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και αρχίζουμε να πολτοποιούμε τις μελιτζάνες με ένα μεγάλο πιρούνι . Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το πιρούνι μας . Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση σύμφωνα με το γούστο μας . Προσωπικά εμένα μου αρέσει με πολύ ελαφρύ άρωμα σκόρδου αλλά μπόλικο ξυδάκι , λαδάκι , αλάτι και πιπέρι…
Καλή όρεξη!
Σημ. : Πολλοί χρησιμοποιούν το μπλέντερ για την πολτοποίησή της και δεν είναι κακό . Εγώ προτείνω το πιρούνι γιατί βρίσκω πιο ενδιαφέρον να υπάρχουν κομματάκια μελιτζάνας στο στόμα και όχι μια αλοιφή… βέβαια , όσοι χρησιμοποιήστε τελικά μπλέντερ μπορείτε να “χτυπήσετε” τα υλικά για ελάχιστο χρόνο , οπότε το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό…
Όπως κι αν την προτιμάτε…να είναι καλοφάγωτη!

 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...