tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πουρές πατάτας (και 3 μικρά μυστικά)

Ας το παραδεχτούμε , όταν λέμε πουρέ , το μυαλό αμέσως πηγαίνει στη μαγική αυτή βελούδινη , παχιά κρέμα από βρασμένες πατάτες μου μοσχοβολά βούτυρο και μας θυμίζει το πατροπαράδοτο γεύμα των παιδικών μας χρόνων με το κοκκινιστό μοσχαράκι της κατσαρόλας και την πλούσια σάλτσα που συνόδευε τόσο τέλεια…Κατά γράμμα βέβαια ο πουρές (puree)  που είναι γαλλική λέξη σημαίνει καλά πολτοποιημένη βρασμένη τροφή , όχι απαραίτητα πατάτα…Μα όπως και να έχει ο κλασικός , μαμαδίστικος πουρές πατάτας έχει μια σπουδαία θέση στην καρδιά μας. Συνδυάζει κατά κύριο λόγο το μοσχάρι , αλλά αποτελεί εξίσου αχτύπητο δίδυμο μαζί με το ψητό ψάρι ή το σνίτσελ. Και βέβαια μαζί με τα λατρεμένα σουτζουκάκια αποτελεί μια παραδοσιακή πρόταση , ένα από τα απόλυτα comford foods φαγητά , παραδοσιακό και γεμάτο νοσταλγία.

poures roystik1

Υλικά:

5 μέτριες πατάτες (περίπου 1 κιλό)

120-150 ml φρέσκο γάλα

110 γρ. βούτυρο

Αλάτι , πιπέρι , φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

poures roystik2poures roystik3poures roystik4poures roystik5poures roystik6poures roystik7poures roystik8poures roystik9poures roystik10poures roystik11

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες , τρίβοντάς τις κάτω από νερό που τρέχει με σύρμα ή βουρτσάκι. Τις τοποθετούμε σε μια κατασρόλα με αρκετό νερό ώστε να μισοσκεπάζονται και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 45-50 λεπτά. Το μεταφέρουμε τότε σε ένα στραγγιστήρι και τις ξεπλένουμε με λίγο νερό. Αφαιρούμε τη φλοίδα και τις τοποθετούμε πίσω στην κατσαρόλα , στη φωτιά. Με το χειροκίνητο εργαλείο του πουρέ πιέζουμε τις βρασμένες πατάτες όσο πιο πολύ μπορούμε ώστε να πολτοποιηθούν εντελώς και να γίνουν κρέμα. Αν θέλουμε βέβαια μια πιο ρουστίκ υφή δεν επιμελούμαστε τόσο πολύ την πολτοποίηση κι αφήνουμε κάποια “γρομπαλάκια” πατάτας. Προσθέτουμε τότε αλάτι κατά βούληση και το γάλα χλιαρό. Με μια μαρίζ , πάντα πάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε κάνονατς κυκλικές κινήσεις ώστε να απορροφηθεί το γάλα. Εξαρτάται η ποσότητα που θα χρειαστούμε ανάλογα με την ποικιλία της πατάτας (γι’ αυτό αναφέρω στα υλικά από 120 έως 150 ml).

Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομμάτια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό εντελώς. Τέλος προσθέτουμε πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά).

Σημειώσεις:

Όπως ανέφερα στην αρχή τρία είναι τα μυστικά για έναν τέλειο πουρέ.

-Πρώτον , δεν αποφλοιώνουμε τις πατάτες αλλά τις βράζουμε με τη σάρκα τους φροντίζοντας να μην τις τρυπήσουμε για να μην απορροφήσουν νερό κατά το βράσιμο και γίνουν άνοστες και μουλιασμένες.

-Δεύτερον , δε χρησιμοποιούμε μπλέντερ ή κουζινομηχανή ή μίξερ γιατί ο πουρές θα αποκτήσει μαστιχωτή υφή και δε θα είναι σαν αφράτη , βελούδινη μους.

-Τρίτον , τη διαδικασία πολτοποίησης την πραγματοποιούμε μέσα στην κατσαρόλα , πάνω σε μέτρια φωτιά ώστε να απορροφηθούν τα περιττά υγρά και να έχει ο πουρές μεστή γεύση και παχιά υφή.

Kαλό είναι να προσέχουμε την ποικιλία πατάτας που θα επιλέξουμε για τον πουρέ. Προτιμότερες είναι οι κοκκινόσαρκες πατάτες που χρησιοποιούμε και για τα ψητά! (Ευχαριστώ τη φίλη μου την Ιωάννα Κυπαρίσση που μου θύμισε αυτή τη σημαντική λεπτομέρεια).

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...