Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 23530
Το σέσκουλο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό , με χοντρό βλαστό και μεγάλα , γυαλιστερά , καταπράσινα φύλλα . Έχει γενικά μεγάλο μέγεθος και είναι πολύ ζουμερό και χυμώδες…οι δυνατότητές του στη μαγειρική είναι πολλές και η γεύση του σπουδαία…εγώ προσωπικά αγαπώ τα σέσκουλα και τα έχω συνδέσει με ένα μοναδικό γεγονός της ζωής μου : μαζί τους , δοκίμασα για πρώτη φορά τυρί φέτα στα 20 χρόνια μου (πολύ ντρέπομαι γι’ αυτό…αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ) και από τότε τα λάτρεψα και τα δύο…συνδυάζονται έξοχα με όσπρια αλλά “τυλίγουν" εξαιρετικά ντολμάδες και “γεμίζουν" πίτες…
Δείτε τα :
- Details
- Hits: 2076
Το παστό κρέας είναι ένας εξαιρετικός μεζές με τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής του να διαφέρει από τόπο σε τόπο…Για μένα το σύγλινο Μάνης αγγίζει την κορυφή κι αυτό επειδή το χοιρινό κρέας αφού αλατιστεί , καπνίζεται για ώρες με κλαριά φασκομηλιάς και στη συνέχεια βράζεται μέ λάδι , κομμάτια πορτοκαλιού και ολόκληρα πιπέρια και φυλάσσεται σε λαΐνια σκεπασμένο με λάδι…για το αποτέλεσμα…δε χρειάζονται λόγια ούτε βαρύγδουπες περιγραφές…από την πρώτη μπουκιά γεμίζει το στόμα άρωμα και γεύση…Η μητέρα μου κατάγεται από τη Σελλασία Σπάρτης κι έχω την τύχη όλα αυτά να τα έχω ζήσει από πρώτο χέρι…Σήμερα θα φτιάξουμε τον καγιανά…όπως ακριβώς τον έφτιαχνε η γιαγιά μου!
Δείτε τον :
- Details
- Hits: 2283
Αυτό το καλοκαιρινό φαγάκι είναι μια σκέτη απόλαυση με το άρωμά του , τη γεύση του και την υφή του . Βασικό στοιχείο της επιτυχίας του είναι το ρύζι καρναρόλι , ένα κορυφαίο ρύζι , ιταλικής προέλευσης , που περιέχει πολύ άμυλο και δίνει ένα κρεμώδες αποτέλεσμα . Το χρησιμοποιούν κορυφαίοι μάγειρες και θεωρείται ο βασιλιάς των ρυζιών κατά τους Πιεμοντέζους…στη θέση του βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αρμπόριο ή κάποιο άλλο ρύζι . Το κατίκι Δομοκού του δίνει τη δροσιά που του χρειάζεται και δεν πρέπει να του λείπει το φρεσκοτριμμένο πιπέρι…Είναι πραγματικά υπέροχο !
Δείτε το :
- Details
- Hits: 1731
Τις μπάμιες είναι να μην τις αγαπήσει κανείς και να μη συνειδητοποιήσει πόσο ωφέλιμες είναι για τον οργανισμό…η γεύση τους και νοστιμιά τους είναι ασυναγώνιστες…όσο για το σχήμα τους και τα σπόρια που κρύβουν στο εσωτερικό τους…είναι τόσο παιχνιδιάρικα που μας προϊδεάζουν ότι αυτό το φαγητό δεν είναι ένα ακόμα λαδερό , καλοκαιρινό φαγητό αλλά ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ! Με μπόλικο πιπεράκι , το ξυδάκι να κάνει αισθητή την παρουσία του και συνοδεία ψωμιού και τυριού-φέτας…είναι ένα θαύμα :
Δείτε το :
- Details
- Hits: 2856
Αυτό το φαγητό έχει ταυτότητα , έχει καταγωγή , έχει δυνατή παράδοση… εγώ ωστόσο δεν τολμώ να το ονομάσω "σουτζουκάκια Πολίτικα" ή “Σμυρνέικα"… Κι αυτό γιατί πιστεύω πως αν δεν έχει κάποιος ρίζες από Μ. Ασία δεν έχει εκείνο το μαγικό χέρι να δώσει στο φαγητό τη γεύση και το άρωμα της Ανατολής…Έτσι λοιπόν αρκούμαι στο να βάλω τα δυνατά μου , να προσεγγίσω όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το υπέροχο , πικάντικο , αρωματικό πιάτο και να το απολαύσουμε με ρυζάκι και εκείνη την παχιά , κόκκινη σάλτσα και το κύμινο να μαγεύει….
Δείτε το :
- Details
- Hits: 8779
Αυτό το καλοκαιρινό , ολόγλυκο φαγητό ήταν το πρώτο που έμαθα να φτιάχνω από την πεθερά μου . Εξαιρετικό και γευστικό , με τηγανιτές μελιτζάνες βέβαια , το απολαμβάναμε πάντα όταν το έφτιαχνε και συνεχίζω κι εγώ να το έχω στην πρώτη γραμμή τώρα το καλοκαίρι . Θυμάμαι που ξυπνούσε νωρίς το πρωί να τηγανίσει τις μελιτζάνες πριν “την προλάβει η ζέστη” και ακολουθούσε όλη η διαδικασία με τα κορυφαία υλικά (φρέσκια ντομάτα , μαϊντανό και βέβαια τυρί φέτα) . Εγώ αντικατέστησα το τηγάνι με το φούρνο αλλά και πάλι η γεύση αυτού του φαγητού είναι μοναδική !
Δείτε το :