tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Καγιανάς με σύγλινο Μάνης

Το παστό κρέας είναι ένας εξαιρετικός μεζές με τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής του να διαφέρει από τόπο σε τόπο…Για μένα το σύγλινο Μάνης αγγίζει την κορυφή κι αυτό επειδή το χοιρινό κρέας αφού αλατιστεί , καπνίζεται για ώρες με κλαριά φασκομηλιάς και στη συνέχεια βράζεται μέ λάδι , κομμάτια πορτοκαλιού και ολόκληρα πιπέρια και φυλάσσεται σε λαΐνια σκεπασμένο με λάδι…για το αποτέλεσμα…δε χρειάζονται λόγια ούτε βαρύγδουπες περιγραφές…από την πρώτη μπουκιά γεμίζει το στόμα άρωμα και γεύση…Η μητέρα μου κατάγεται από τη Σελλασία Σπάρτης κι έχω την τύχη όλα αυτά να τα έχω ζήσει από πρώτο χέρι…Σήμερα θα φτιάξουμε τον καγιανά…όπως ακριβώς τον έφτιαχνε η γιαγιά μου!
Δείτε τον :

syglino1
Υλικά :


300 γρ. σύγλινο Μάνης
6 αυγά
4 ώριμες , φρέσκιες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
10 κ.σ. ελαιόλαδο (ή και περισσότερο)
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
Αλάτι και πιπέρι

{webgallery}

syglino2syglino3syglino4syglino5syglino6syglino7

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Κόβουμε το σύγλινο σε κομματάκια σα μεγάλες μπουκιές . Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι  και ροδίζουμε το σύγλινο για λίγα λεπτά κι από τις δυο πλευρές . Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κρεμμύδι να ροδίσει κι αυτό . Προσθέτουμε τότε τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύουμε που και που μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά . Προσθέτουμε τότε και τα αυγά χτυπημένα τα οποία ανακατεύουμε ελαφρά . Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να “γίνει” το αυγό . Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν θα πάρει λευκό  χρώμα , θα πάψει να είναι διάφανο και θα πήξει . Μεταφέρουμε τότε σε πιατέλα , τρίβουμε φέρσκο πιπέρι και απολαμβάνουμε με ζυμωτό ψωμί και κρασί…
Αν θέλουμε χοντροτρίβουμε πάνω και λίγο τυρί φέτα!
Καλή απόλαυση!

Σημ. : Αν δεν έχουμε την τύχη να έχουμε κάποια πηγή που να μας προμηθεύει το περιβόητο παστό , μπορούμε να το προμηθευτούμε από τα ψυγεία των super-market!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...