Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 4052
Όπως όλοι ξέρουμε, δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην τιμάει μια αχνιστή φασολάδα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τη στιγμή που θα αρχίσουν τα πρώτα κρύα και καθ όλη τη διάρκεια του χειμώνα….Είναι ενα φαγητό-θρύλος ταυτισμένο με την παράδοση και την ελληνική οικογένεια γεμάτο πρωτεΐνες και βιταμίνες , που συνδυάζει βασικά προϊόντα της ελληνικής γης και μπορούμε να το απολαύσουμε με φρέσκο ψωμί, ελιές , καπνιστή ρέγγα και όλα τα συναφή αλλά και με ένα-δυο ποτηράκια κρασί παραπάνω! Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε την αγαπημένη μας φασολάδα ελαφρώς πικάντικη με λίγη (ή πολλή) καυτερή πιπερίτσα που θα κάνει και τους πιο δύσκολους να δουν το πιάτο αυτό με άλλο μάτι…Η αλήθεια είναι πως ενώ όλοι τη θεωρούμε ένα καθημερινό, σχεδόν συνηθισμένο πιάτο , το φαγητό αυτό έχει κάτι σαν το ψωμί που όσο κι αν το τρώμε δεν το βαριόμαστε ποτέ...
Δείτε το :
Υλικά :
- Details
- Hits: 1613
Θα μπορούσα να επιχειρηματολογώ στην προσπάθειά μου να επαινέσω αυτό το φαγητό λέγοντας πως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεγελιούνται κυρίως τα μικρά παιδιά και να τρώνε το μπρόκολο και το κουνουπίδι μιας και τα δυο τους αποτελούν υπερτροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό από ένα σωρό παθήσεις και τον πλουτίζουν γενναιόδωρα με τα ωφέλη τους. Ωστόσο δε θα σταθώ σε αυτό αλλά στο γεγονός πως τα δυο πολυαγαπημένα λαχανικά με τις απείρου κάλλους ανθοκεφαλές αποτελούν τη βάση για ένα υπέροχο φαγητό και “μπερδεύονται” μοναδικά με το μπέικον και τα τυριά σε έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων. Αν λατρεύετε το “μπλε τυρί” όπως εγώ , προσθέστε το στα υλικά. Είναι μοναδικό…
Υλικά:
- Details
- Hits: 2213
Άρωμα βασιλικού , άρωμα σκόρδου , λευκά τυριά και παρμεζάνα , λίγη φρέσκια ντομάτα κι ένα αφράτο ζυμάρι και το θαύμα έγινε! Απολαύσαμε μια πίτσα λιτή στα υλικά , απέριττη στην παρασκευή της , όμορφη στην εμφάνιση και κυρίως συναρπαστική στη γεύση που δεν την αναζητά κανείς για να χορτάσει αλλά για να απολαύσει τη αίσθηση που χαρίζει στον ουρανίσκο. Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι επιβάλλεται , η χειροποίητη σάλτσα pesto με φρέσκο βασιλικό κάνει τη διαφορά ενώ το παγωμένο , λευκό κρασί απογειώνει τη “στιγμή”. Μέχρι τώρα γνώριζα το πάντρεμά της με τα ζυμαρικά ή με τα κρεατικά (κυρίως το φιλέτο χοιρινού ή κοτόπουλου) όμως αυτή η πίτσα με έκανε να αλλάξω γνώμη και να την τοποθετήσω στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεών μου.
Υλικά (για δυο πίτσες)
- Details
- Hits: 2838
Μιλάμε για ένα φαγητό τόσο παραδοσιακό , τόσο “μαμαδίστικο” , τόσο κυριακάτικο και τόσο γιορτινό που δε χωράει αμφισβητήσεις…Αν με ρωτήσετε θα σας αποκαλυψω ότι αποτελεί το φαγητό που για χρόνια υποστηρίζω πως είναι το κορυφαίο κι αγαπημένο μου…Κοινότυπη ερώτηση : "Ποιό είναι το αγαπημένο σου φαγητό;” Απόλυτη και σταθερή η απάντησή μου : “λαχανοντολμάδες αυγολέμονο” έτσι γλυκείς και υπέροχοι , αρωματικοί , με μπόλικο λεμονάκι , φρέσκο πιπέρι κι ένα λάχανο μαγειρεμένο να γεμίζει το στόμα γλύκα και νοστιμιά. Η μητέρα μου το έφτιαχνε και ακόμα το φτιάχνει με κάθε ευκαιρία. Δεν εννοείται γιορτινό τραπέζι που να μην περιλαμβάνει τους λαχανοντολμάδες. Εγώ με τη σειρά μου προσπαθώ να τη μιμηθώ...
- Details
- Hits: 971
Είναι γεγονός ότι οι μνήμες είναι στενά συνδεδεμένες με τις γεύσεις και τα αρώματα…Ανοίγω το ντουλάπι με τα μπαχαρικά και τα αρώματα που σκορπίζονται με συνεπαίρνουν πάντα…Όταν ανοίγω το βάζο με τα γαρύφαλλα , με την κανέλλα και το γλυκάνισο , πάντα ο νους μου ταξιδεύει πίσω , στα παλιά , εκεί όπου τις μέρες των Χριστουγέννων η κουζίνα “έπαιρνε φωτιά” , τα αρώματα ξεχύνονταν άφθονα και χάριζαν απλόχερα την ευωδιά τους σε όλο το σπίτι . Σαν παιδί , τις μέρες που η μητέρα μου μαγείρευε για το γιορτινό τραπέζι αλλά κι όταν έφτιαχνε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες είχα πολλή χαρά και δεν ήθελα να ξεθυμάνουν τα αρώματα αυτά….ήθελα να μυρίζει πάντα έτσι το σπίτι μας , σα να ήθελα να είναι πάντα γιορτή…
Κλείνω λοιπόν σήμερα μέσα σ’ αυτό το αγαπημένο πιάτο τα δώρα του χειμώνα , τα κυδώνια , τα γλυκά δαμάσκηνα και λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων και απολαμβάνω την προετοιμασία για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου….
Υλικά:
- Details
- Hits: 3879
“Πόσο επιθύμησα να φτιάξω χταποδάκι” , αναλογίστηκα τις προάλλες και αποφάσισα να το κάνω κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι στην κατσαρόλα όπως συνήθως που ούτως ή άλλως είναι ένα αγαπημένο , μαμαδίστικο φαγητό. Και λίγο πριν την πραγματοποίησή του μου ηρθε η φαεινή ιδέα: Να αντικαταστήσω το κοφτό μακαρονάκι με κριθαράκι και να φτιάξω ένα γιουβέτσι στο πήλινο. Το πείραμα πέτυχε και το φαγητό σερβιρίστηκε μετά από λίγες ώρες , εκλεκτό , μελωμένο και πεντανόστιμο. Καμμιά φορά , καλό είναι να πρωτοτυπούμε λιγάκι και να ξεφεύγουμε από τα καθιερωμένα…Οι αλλαγές και οι εκπλήξεις , όσο μικρές κι αν είναι φέρνουν ¨νοστιμιά” στην καθημερινότητά μας.
Υλικά: