Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 2898
Μιλάμε για ένα φαγητό τόσο παραδοσιακό , τόσο “μαμαδίστικο” , τόσο κυριακάτικο και τόσο γιορτινό που δε χωράει αμφισβητήσεις…Αν με ρωτήσετε θα σας αποκαλυψω ότι αποτελεί το φαγητό που για χρόνια υποστηρίζω πως είναι το κορυφαίο κι αγαπημένο μου…Κοινότυπη ερώτηση : "Ποιό είναι το αγαπημένο σου φαγητό;” Απόλυτη και σταθερή η απάντησή μου : “λαχανοντολμάδες αυγολέμονο” έτσι γλυκείς και υπέροχοι , αρωματικοί , με μπόλικο λεμονάκι , φρέσκο πιπέρι κι ένα λάχανο μαγειρεμένο να γεμίζει το στόμα γλύκα και νοστιμιά. Η μητέρα μου το έφτιαχνε και ακόμα το φτιάχνει με κάθε ευκαιρία. Δεν εννοείται γιορτινό τραπέζι που να μην περιλαμβάνει τους λαχανοντολμάδες. Εγώ με τη σειρά μου προσπαθώ να τη μιμηθώ...
- Details
- Hits: 1034
Είναι γεγονός ότι οι μνήμες είναι στενά συνδεδεμένες με τις γεύσεις και τα αρώματα…Ανοίγω το ντουλάπι με τα μπαχαρικά και τα αρώματα που σκορπίζονται με συνεπαίρνουν πάντα…Όταν ανοίγω το βάζο με τα γαρύφαλλα , με την κανέλλα και το γλυκάνισο , πάντα ο νους μου ταξιδεύει πίσω , στα παλιά , εκεί όπου τις μέρες των Χριστουγέννων η κουζίνα “έπαιρνε φωτιά” , τα αρώματα ξεχύνονταν άφθονα και χάριζαν απλόχερα την ευωδιά τους σε όλο το σπίτι . Σαν παιδί , τις μέρες που η μητέρα μου μαγείρευε για το γιορτινό τραπέζι αλλά κι όταν έφτιαχνε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες είχα πολλή χαρά και δεν ήθελα να ξεθυμάνουν τα αρώματα αυτά….ήθελα να μυρίζει πάντα έτσι το σπίτι μας , σα να ήθελα να είναι πάντα γιορτή…
Κλείνω λοιπόν σήμερα μέσα σ’ αυτό το αγαπημένο πιάτο τα δώρα του χειμώνα , τα κυδώνια , τα γλυκά δαμάσκηνα και λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων και απολαμβάνω την προετοιμασία για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου….
Υλικά:
- Details
- Hits: 4355
“Πόσο επιθύμησα να φτιάξω χταποδάκι” , αναλογίστηκα τις προάλλες και αποφάσισα να το κάνω κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι στην κατσαρόλα όπως συνήθως που ούτως ή άλλως είναι ένα αγαπημένο , μαμαδίστικο φαγητό. Και λίγο πριν την πραγματοποίησή του μου ηρθε η φαεινή ιδέα: Να αντικαταστήσω το κοφτό μακαρονάκι με κριθαράκι και να φτιάξω ένα γιουβέτσι στο πήλινο. Το πείραμα πέτυχε και το φαγητό σερβιρίστηκε μετά από λίγες ώρες , εκλεκτό , μελωμένο και πεντανόστιμο. Καμμιά φορά , καλό είναι να πρωτοτυπούμε λιγάκι και να ξεφεύγουμε από τα καθιερωμένα…Οι αλλαγές και οι εκπλήξεις , όσο μικρές κι αν είναι φέρνουν ¨νοστιμιά” στην καθημερινότητά μας.
Υλικά:
- Details
- Hits: 956
Λίγα ζυμαρικά , λίγη σάλτσα ντομάτας , λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού , μπόλικα καραμελωμένα κρεμμύδια και λίγο τραγανό μπέικον…και αυτό ήταν! Ένα πιάτο χορταστικό , εύκολο και πεντανόστιμο , καθημερινό με τα πιο εύκολα και προσιτά υλικά και χωρίς απαιτήσεις .
Γιατί σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον ένα “μακαρονάς” που δε βαριέται ποτέ τα πιάτα ζυμαρικών και δε χορταίνει ποτέ…
Υλικά:
- Details
- Hits: 9490
Είναι κλασικό , είναι παραδοσιακό , είναι αγαπημένο , είναι “μαμαδίστικο"…για να μην πω “γιαγιαδίστικο” . Όλοι το έχουμε απολαύσει μέχρι τελικής πτώσης , όλοι τρελαινόμαστε για τις “βούτες” μέσα σε αυτή την παχιά , μελωμένη σαλτσούλα του , όλοι το έχουμε παρακάνει μ’ αυτές τις “κολασμένες” πατατούλες που το συνοδεύουν . Αν και δεν είμαι λάτρης του αρνίσιου κρέατος , ομολογώ πως μπροστά σ’ αυτό το θεσπέσιο πιάτο δε μπορώ να αντισταθώ…Δε θα το φτιάξω πάνω από δυο-τρεις φορές το χρόνο …μα όταν το φτιάξω γίνεται πραγματικά της…”απόλαυσης” και λίγα λέω!
Δείτε το:
- Details
- Hits: 2157
Από τη μία που ο καιρός είναι τόσο γλυκός παρόλο που διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη , από την άλλη το πανέρι με τις όψιμες μελιτζάνες από τον κήπο του θείου του Παναγιώτη που άφησε έξω από την πόρτα μου τις προάλλες μου έδωσαν την έμπνευση: Σκέφτηκα να ψήσω λοιπόν τον πολύτιμο καρπό , να τον αρωματίσω και να τον χρησιμοποιήσω σαν κύριο υλικό που θα πλαισιώσει την πίτσα μου μαζί με λίγες πιπεριές και λίγα μανιτάρια. Η προσθήκη των τυριών και αλλαντικών ήταν εύκολη υπόθεση…Χωρίς πολλή σκέψη και με διάθεση για ένα μικρό πείραμα προχώρησα στο “δια ταύτα”…Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα και η πίτσα αυτή καταχωρήθηκε στα αγαπημένα…