tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λαχανοντολμάδες

Μιλάμε για ένα φαγητό τόσο παραδοσιακό , τόσο “μαμαδίστικο” , τόσο κυριακάτικο και τόσο γιορτινό που δε χωράει αμφισβητήσεις…Αν με ρωτήσετε θα σας αποκαλυψω ότι αποτελεί το φαγητό που για χρόνια υποστηρίζω πως είναι το κορυφαίο κι αγαπημένο μου…Κοινότυπη ερώτηση : "Ποιό είναι το αγαπημένο σου φαγητό;” Απόλυτη και σταθερή η απάντησή μου : “λαχανοντολμάδες αυγολέμονο” έτσι γλυκείς και υπέροχοι , αρωματικοί , με μπόλικο λεμονάκι , φρέσκο πιπέρι κι ένα λάχανο μαγειρεμένο να γεμίζει το στόμα γλύκα και νοστιμιά. Η μητέρα μου το έφτιαχνε και ακόμα το φτιάχνει με κάθε ευκαιρία. Δεν εννοείται γιορτινό τραπέζι που να μην περιλαμβάνει τους λαχανοντολμάδες. Εγώ με τη σειρά μου προσπαθώ να τη μιμηθώ...

laxanontolmades1
Υλικά:


1 μέτριο αφράτο λάχανο
Για τη γέμιση:
850 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (όχι τριμμένο) ή δύο μέτρια
1 αυγό
1 μεγάλο μπουκέτο αρωματικά (μαΐντανό , άνιθο και δύοσμο) ψιλοκομμένα
160 γρ. ρύζι (καρολίνα και γλασέ ανάμικτο)
1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι
Αλατοπίπερο
Για την κατσαρόλα:
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
Για το αυγολέμονο:
2 αυγά
Χυμό από 2 λεμόνια
2 κ.γλ. κορν φλάουρ

laxanontolmades2laxanontolmades3laxanontolmades6laxanontolmades7laxanontolmades9laxanontolmades10laxanontolmades11laxanontolmades12laxanontolmades13laxanontolmades14laxanontolmades15laxanontolmades18laxanontolmades20laxanontolmades17laxanontolmades21laxanontolmades22laxanontolmades23laxanontolmades24


Εκτέλεση:
Πρώτα ετοιμάζουμε το λάχανο: Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και περιμένουμε να βράσει. Καρφώνουμε στο κοτσάνι του λάχανου  ένα μεγάλο μαχαίρι ώστε να μπορούμε με αυτό να δουλεύουμε πιο εύκολα χωρίς να καιγόμαστε (χρησιμοποιούμε δηλαδή το μαχαίρι σα μοχλό) και βυθίζουμε το λάχανο στο βραστό νερό . Μετά από λίγα λεπτά βρασμού ,  θα δούμε τα εξωτερικά φύλλα να μαλακώνουν και να ξεχωρίζουν. Τα αφαιρούμε με τη βοήθεια ενός δεύτερου μαχαιριού και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο προχωρώντας προς στο εσωτερικό του λάχανου μέχρι να ζεματιστούν και να ξεχωρίσουν όλα τα φύλλα.
Τότε ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε με τα χέρια πολύ καλά μέχρι να ενωθούν.
Παίρνουμε ένα από τα φύλλα που έχουμε ζεματίσει , το τοποθετούμε σε βάση κοπής , κόβουμε το κεντρικό νεύρο και χωρίζουμε το φύλλο στα δύο , κατά μήκος (όσο προχωρούμε προς τα εσωτερικά φύλλα βέβαια δε χρειάζεται να τα κόβουμε στα δύο , αφού είναι πιο μικρά).
Τοποθετούμε στο πάνω μέρος του φύλλου μια κουταλιά γέμιση και τυλίγοντας τα πλαϊνά ρολάρουμε καί κλείνουμε το ντολμαδάκι. Απλώνουμε στη βάση μιας πλατιάς κατσαρόλας 3-4 ζεματισμένα φύλλα και αραδιάζουμε πάνω τα ντολμαδάκια που τυλίγουμε φροντίζοντας να είναι το ένα πλάι στο άλλο χωρίς κενά. Όταν ετοιμάσουμε όλα τα ντολμαδάκια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τόσο νερό ώστε σχεδόν να σκεπαστούν , προσθέτουμε το λάδι , το χυμό από τα λεμόνια και αλατοπίπερο και σκεπάζουμε το περιεγχόμενο της κατσαρόλας με ένα μεγάλο , ρηχό πιάτο αναποδογυρισμένο ώστε να συγκρατεί τα ντολμαδάκια κατα τη διάρκεια του βρασμού και να μη διαλυθούν. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μία ώρα και ένα τέταρτο. Τότε ετοιμάζουμε τη σάλτσα αυγολέμονο:
Αφαιρούμε το πιάτο και με τη βοήθεια του σκεπάσματος της κατσαρόλας αφήνουμε μια χαραμάδα και αδειάζουμε όλο το ζωμό του φαγητού σε μια δεύτερη , μικρή κατσαρόλα. Αν έχει εξατμιστεί μεγάλο μέρος από το ζωμό του φαγητού προσθέτουμε ένα ποτηράκι ζεστό νερό. Διαλύουμε σε ένα ποτήρι νερό το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στο ζωμό του φαγητού. Ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να “δέσει” η σάλτσα. Παράλληλα χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με το χυμό λεμονιού.
Όταν δέσει η σάλτσα , αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα το αυγολέμονο ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα. Όταν ενσωματωθεί το αυγολέμονο με τη “δεμένη” σάλτσα , το βάζουμε πίσω στη φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πάρει μία και μοναδική βράση! Αδειάζουμε τότε τη σάλτσα αυγολέμονο στους ντολμάδες κάνοντας κυκλικές κινήσεις στην κατσαρόλα για να πάει παντού. Σερβίρουμε αμέσως , πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!

Σημ. : Η μητέρα μου πολύ συχνά προσθέτει στην κατσαρόλα λίγα κομμάτια χοιρινό από ψαρονέφρι ή σπάλα το οποίο χαρίζει τη γεύση του και συνδυάζεται τέλεια με τα λάχανα που έχουμε στρώσει στη βάση της κατσαρόλας ;)

 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...