tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κυρια πιατα

Αυτό το φαγητό , τώρα τελευταία έχει αντικαταστήσει το κλασικό σπανακόρυζο…όχι ότι δεν μας αρέσει , αλλά τα φασόλια όπως και να το κάνουμε …κάνουν τη διαφορά…Είναι  γεμάτα μέταλλα και ιχνοστοιχεία  (υψηλότατη περιεκτικότητα σε σίδηρο , κάλιο , χαλκό , ασβέστιο , φώσφορο) , φυτικές ίνες ,  φυλικό οξύ και  Β1 (βιταμίνη που βοηθά την καλή λειτουργία του εγκεφάλου )  ,  έχουν αντικαρκινική δράση , μειώνουν τη χοληστρόλη του αίματος και , βέβαια , είναι  άριστη πηγή πρωτείνης!!!
Πάμε να δούμε πως τα φτιάχνουμε:

fasolia mayromatika marathos1

Yλικά:


Αν τα λαδερά φαγητά μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια , το σπανακόρυζο με φέρνει πίσω χίλιες φορές περισσότερο…μαμαδίστικο φαγητό μέχρι εκεί που δεν παίρνει , όταν το γευόμασταν είχαμε την αίσθηση ότι μια ιεροτελεστία συνέβαινε εκείνη τη μέρα στο τραπέζι μας…Κάτι ο Ποπάϋ που οι περιπέτειές του έδιναν κι έπαιρναν μαζί με τις προτροπές της μητέρας να αδειάσουμε το πιάτο μας για να είμαστε δυνατοί σαν αυτόν  , κάτι αυτό το τρίχρωμο ενδιαφέρον (το πράσινο του σπανακιού , το κόκκινο της ντομάτας και το λευκό του ρυζιού)  , κάτι το πολύ ψωμί που βουτούσαμε μέσα και το τυρί που καταναλώναμε έκανε αυτό το πιάτο …μαγικό…και εξακολουθεί να φαντάζει μαγικό όταν το σπανάκι είναι σωστά μαγειρεμένο , το ρυζάκι μετρημένο και η ντομάτα ζωντανή και ζουμερή!

spanakoryzo1
Υλικά :

Μα τόσο μεγάλο ρόλο παίζει η διαδικασία του μαριναρίσματος; Τον πιο μεγάλο , μετά την ποιότητα του κρέατος , κατά τη γνώμη μου. Η σωστή μαρινάδα είναι το Α και το Ω προκειμένου να πετύχουμε μια μπριζόλα ζουμερή , μαλακιά , αρωματική και γευστική. Απαραίτητο στοιχείο το όξινο για να μαλακώσει το κρέας…Από’ κει και πέρα τη σκυτάλη παίρνουν τα αρώματα…Σήμερα λοιπόν , θα ραντίσουμε τις μπριζόλες μας με λευκό βαλσαμικό ξύδι , θα τις αλείψουμε με μουστάρδα , θα τις λαδώσουμε ελαφρά και θα τις αρωματίσουμε με θυμάρι και δετρολίβανο…Η παραμονή τους στο ψυγείο είναι θέμα δικό μας…΄Αντε τώρα να περιμένουμε 4-5 ώρες  μέχρι να έρθει η στιγμή να τις ψήσουμε! Γι' αυτό , μια καλή πρόταση είναι να τις έχουμε ετοιμάσει αποβραδίς...

mprizola dentrolivano moystarda1
Υλικά:

Τολμώ να πω ότι το φαγητό αυτό είναι το καλύτερο που υπάρχει! Ολόγλυκο , μυρωδάτο , πεντανόστιμο , ανοιξιάτικο και εξόχως αρωματικό. Είναι ένα φαγητό που δε συνηθίζω να φτιάχνω γιατί πολύ απλά , το μαγειρεύει η μαμά με τα “μαγικά” της χέρια….Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει φαγητό καμωμένο από τα χεράκια της…Με πολύ αγάπη , πολύ φροντίδα , πολύ νοστιμιά…όλα “πολύ” . Είναι αυτή η μαγική συνταγή που υπερβαίνει κάθε μαγειρκή τέχνη , απογειώνει τη γεύση  και ομορφαίνει το αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως συμμετείχα κι εγώ στο μαγείρεμά του (με τη φωτογραφική μου μηχανή) κάτω από το άγρυπνο βλέμμα της και τη μεγάλη αγάπη της…"Βάλε λάδι στο φαγητό" , μου είπε , "μην το λυπάσαι…εκεί είναι το μυστικό" κι εγώ ξέρω καλά πως εκτός από τα λάδι , το φαγητό για να γίνει νόστιμο χρειάζεται το μεράκι , την αγάπη και τη φροντίδα της μάνας....

soupies murvdies1

Υλικά:

Λατρεύω τις βελουτέ σούπες…μου αρέσει που παίζουν με τα χρώματα και τα αρώματα…Ανάλογα με τα υλικά που θα αναμίξει κανείς μέσα , μπορεί να πάρουν κοκκινωπό , ροζ , πορτοκαλί , κίτρινο , ακόμα και πράσινο χρώμα και δεν πρέπει να το αγνοούμε κι αυτό. Το πρώτο που χορταίνει , λένε , είναι το μάτι και τι πιο όμορφο από ένα πιάτο με γλυκό , πορτοκαλί χρώμα , στολισμένο με κόκκινες , μικρές νιφάδες από μπούκοβο…Παράλληλα η υφή τους με γοητεύει , ενώ η γεύση τους κρύβει ένα μυστήριο λόγω της ανάμιξης των υλικών. Τις προάλλες μια μικρή αδιαθεσία (θα το έλεγε κανείς και πρόφαση εκ μέρους μου) μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω μια υπέροχη βελουτέ ψαρόσουπα. Το μπούκοβο , το ψάρι , τα υπόλοιπα υλικά μα κυρίως το τζίντζερ μετέτρεψαν τη σούπα μου σε μια μοναδική βελούδινη απόλαυση με μόνη εναλλαγή του κόκκους από πλιγούρι που χάριζαν μια ενδιαφέρουσα αντίθεση!

veloyte vakalaoy tzintzer1

Υλικά:

Αυτό το φαγητό το ονομάζω “το ψητό της πεθεράς” γιατί η πεθερά μου με έμαθε να το φτιάχνω! Όταν την είδα για πρώτη φορά να το ετοιμάζει παραξενεύτηκα….μα πατάτες μαζί με ψάρι στο φούρνο; (με πολλά ερωτηματικά) Εγώ ξέρω κρέας ή κοτόπουλο να ψήνω με πατάτες…"βάλε πατάτες στο ψάρι σου και θα με θυμηθείς " μου είπε , “θα γίνουν ολόγλυκες” …κι εγώ σαν υπάκουο κορίτσι την άκουσα και δεν έκανα λάθος! Το φαγάκι είναι σκέτη απόλαυση , συνηθίζουμε να το φτιάχνουμε με φιλεταρισμένο ψάρι , μπόλικο σκορδάκι και λεμονάκι και φυσικά μπόλικο ελαιόλαδο…Κανείς (ούτε οι πιο ιδιότροποι στο φαγητό) δε δυσανασχετούν όταν το μαγειρεύω…και πλέον είναι καθιερωμένο κι αγαπημένο!

Δείτε το:

vakalaos patates1

Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...