Κυρια πιατα
- Details
- Hits: 4044
Macaroni & cheese σημαίνει μακαρόνια με τυρί! Μα τι φαντάζεστε; Απλά , βρασμένα ζυμαρικά με τυρί από πάνω; όχι βέβαια…Όταν λέμε mac & cheese μιλάμε για την τυπική Αμερικάνικη συνταγή με κοφτό μακαρονάκι και ποικιλία τυριών , λιωμένα σε μια βουτυρένια κρέμα που συνθέτουν ένα δελεαστικό πιάτο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για αυτό το περίφημο φαγητό , βασισμένες στην προσθήκη ποικιλίας τυριών μα και σε άλλα υλικά και μπαχαρικά . Πολλοί μάλιστα το γκρατινάρουν για λίγο στο φούρνο. Εγώ ωστόσο παραμένω στη βασική , αξεπέραστη λιτή εκδοχή της με τρία λατρεμένα τυριά και την κρεμώδη σάλτσα τους να γεμίζει το στόμα άρωμα και γεύση…Αν….λέω , αν μείνει μια ποσότητα , τότε μπορούμε να την γκρατινάρουμε και να έχουμε μια ακόμα γευστική εμπειρία.
- Details
- Hits: 1778
Από όσο ξέρω η καταγωγή αυτού του πιάτου είναι πολίτικη και η βάση της είναι οι περίφημες και ολόγλυκες αγκινάρες. Ο τρόπος που το μαγειρεύω είναι αυτός που θυμάμαι από παιδί από τη γιαγιά και τη μητέρα μου , που μας άρεσε πολύ και μας άφηνε αυτή τη γλύκα στο στόμα ενώ το λεμονάτο και πικάντικο ζουμάκι του μας παρέσυρε να καταναλώνουμε ένα καρβέλι ψωμί τη φορά. Δεν είμαι σίγουρη ότι η αυθεντική συνταγή είναι αυτή που περιγράφω (κάποιοι το φτιάχνουν ακόμα κι αυγολέμονο) εκείνο για το οποίο είμαι σίγουρη είναι ότι πρόκειται για ένα υπέροχο , ανοιξιάτικο φαγάκι που το λατρεύουμε και το προτιμάμε πολλές φορές το χρόνο (κυρίως σε περιόδους νηστείας).
Υλικά:
- Details
- Hits: 2632
Αυτό το τόσο συνηθισμένο και ταπεινό φαγητό αξίζει πολλά. Όταν ήμουν μικρή πολύ δυσφορούσα την ώρα που με σέρβιρε η μητέρα…δεν έτρωγα ούτε το τυρί φέτα και όλα έμοιαζαν βαρετά και δυσάρεστα εκείνη τη μέρα….. Άλλαξαν όμως τα πράγματα με τον καιρό και όταν άρχισα να μαγειρεύω μόνη μου είπα να του κάνω το χατίρι και την…τιμή να τον μαγειρέψω κι αυτόν. Τότε ανακάλυψα ένα φαγητό-θαύμα!Μα τόσο γλυκός , γευστικός , αρωματικός και τόσο ταιριαστός με το τυρί και το ψωμί....Παραδέχτηκα πως είχα κάνει λάθος να τον περιφρονώ και φροντίζω τώρα πια να του αποδίδω τη ...χαμένη τιμή!
Ας το φτιάξουμε κι ας τον απολαύσουμε :
- Details
- Hits: 22746
Αυτό το φαγητό , τώρα τελευταία έχει αντικαταστήσει το κλασικό σπανακόρυζο…όχι ότι δεν μας αρέσει , αλλά τα φασόλια όπως και να το κάνουμε …κάνουν τη διαφορά…Είναι γεμάτα μέταλλα και ιχνοστοιχεία (υψηλότατη περιεκτικότητα σε σίδηρο , κάλιο , χαλκό , ασβέστιο , φώσφορο) , φυτικές ίνες , φυλικό οξύ και Β1 (βιταμίνη που βοηθά την καλή λειτουργία του εγκεφάλου ) , έχουν αντικαρκινική δράση , μειώνουν τη χοληστρόλη του αίματος και , βέβαια , είναι άριστη πηγή πρωτείνης!!!
Πάμε να δούμε πως τα φτιάχνουμε:
Yλικά:
- Details
- Hits: 2515
Αν τα λαδερά φαγητά μου θυμίζουν τα παιδικά μου χρόνια , το σπανακόρυζο με φέρνει πίσω χίλιες φορές περισσότερο…μαμαδίστικο φαγητό μέχρι εκεί που δεν παίρνει , όταν το γευόμασταν είχαμε την αίσθηση ότι μια ιεροτελεστία συνέβαινε εκείνη τη μέρα στο τραπέζι μας…Κάτι ο Ποπάϋ που οι περιπέτειές του έδιναν κι έπαιρναν μαζί με τις προτροπές της μητέρας να αδειάσουμε το πιάτο μας για να είμαστε δυνατοί σαν αυτόν , κάτι αυτό το τρίχρωμο ενδιαφέρον (το πράσινο του σπανακιού , το κόκκινο της ντομάτας και το λευκό του ρυζιού) , κάτι το πολύ ψωμί που βουτούσαμε μέσα και το τυρί που καταναλώναμε έκανε αυτό το πιάτο …μαγικό…και εξακολουθεί να φαντάζει μαγικό όταν το σπανάκι είναι σωστά μαγειρεμένο , το ρυζάκι μετρημένο και η ντομάτα ζωντανή και ζουμερή!
- Details
- Hits: 947
Μα τόσο μεγάλο ρόλο παίζει η διαδικασία του μαριναρίσματος; Τον πιο μεγάλο , μετά την ποιότητα του κρέατος , κατά τη γνώμη μου. Η σωστή μαρινάδα είναι το Α και το Ω προκειμένου να πετύχουμε μια μπριζόλα ζουμερή , μαλακιά , αρωματική και γευστική. Απαραίτητο στοιχείο το όξινο για να μαλακώσει το κρέας…Από’ κει και πέρα τη σκυτάλη παίρνουν τα αρώματα…Σήμερα λοιπόν , θα ραντίσουμε τις μπριζόλες μας με λευκό βαλσαμικό ξύδι , θα τις αλείψουμε με μουστάρδα , θα τις λαδώσουμε ελαφρά και θα τις αρωματίσουμε με θυμάρι και δετρολίβανο…Η παραμονή τους στο ψυγείο είναι θέμα δικό μας…΄Αντε τώρα να περιμένουμε 4-5 ώρες μέχρι να έρθει η στιγμή να τις ψήσουμε! Γι' αυτό , μια καλή πρόταση είναι να τις έχουμε ετοιμάσει αποβραδίς...