tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κυρια πιατα

Αυτό το φαγητό , το  απόλυτο φαγητό του καλοκαιριού , το φτιάχνω πολύ συχνά , όπως όλοι μας άλλωστε. Εγώ το φτιάχνω όπως ακριβώς το έφτιαχνε η γιαγιά μου στο χωριό  , χωρίς να προεθέσω ούτε να αφαιρέσω κάτι με σκοπό να το εξευγενίσω ή να το βελτιώσω , χωρίς τσιγαρίσματα , σωταρίσματα κλπ. Πολλοί το αποκαλούν "σύβραση" , κάπου έχω ακούσει να το αποκαλούν "τουρλού" και νομίζω πως η ονομασίες αυτές έχουν να κάνουν με την απλοποιημένη διαδιακσία μαγειρέματος : Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα και απλά τα βράζουμε... Ακριβώς αυτά τα υλικά είναι που κάνουν τη διαφορά , είναι που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι , χωριό , κήπο και εξοχή! Το ζυμωτό ψωμί και το τυρί "φέτα" δεν τα προτείνω , τα επιβάλλω :

Ας το μαγειρέψουμε κι ας το απολαύσουμε :

fasolakia tsaoulia2

Υλικά:

Κανονικά πρέπει να ζητήσω άδεια από την Άννα , τη μεγάλη μου κόρη , για να δημοσιεύσω τη συνταγή αυτή μιας και τα πνευματικά διαιώματα της ανήκουν…Ομολογώ πως μου αρέσει πολύ η μαγειρική της και ο τρόπος που “κινείται” στην κουζίνα…έχει μια φρεσκάδα και μια ανάλαφρη διάθεση που ταιριάζει στην ηλικία της και καλά θα κάνουμε εμείς οι μαμάδες να συμμορφωνόμαστε λιγάκι με αυτό το "πνεύμα" γιατί όσο ανάγκη έχουν εκείνες  τις δικές μας πείρες άλλο τόσο έχουμε κι εμείς ανάγκη τη δική τους φρεσκάδα , έμπνευση και ανανέωση.
Το πιάτο αυτό είναι ένα πιάτο express νόστιμο , αρωματικό και υπέροχο , ένα καλοκαιρινό πιάτο “δια χειρός Άννας” . Παρακάμπτω τις νόμιμες διαδικασίες , της το"κλέβω" και το μοιράζομαι μαζί σας…

taliateles Annas1

Υλικά:

Μπορεί για τους περισσότερους η γαλοπούλα να είναι ένα είδος κρέατος που το θυμούνται μόνο μια φορά το χρόνο ή να το έχουν συνδυάσει με την ειδική διατροφή μιας και είναι απαλλαγμένο από λιπαρά και ίσως η γεύση του να είναι αδιάφορη αλλά για μένα είναι ένα αγαπημένο κρεατικό που το χρησιμοποιώ πολύ συχνά ενώ συνήθως φροντίζω να το εμπλουτίζω με υλικά που το αναδεικνύουν και το απογειώνουν. Απαραίτητη διαδικασία ωστόσο θεωρώ το μαρινάρισμά του…Σήμερα θα μαρινάρουμε το φιλέτο γαλοπούλας με το εκπληκτικό σουμάκ , με σκορδάκι , φρέσκια ρίγανη και άλλα πολλά , θα το ψήσουμε ολόκληρο και θα το απολαύσουμε κομμένο σε ζουμερές φέτες…

galopoyla soymak1
Υλικά:

Αυτή την περίφημη πίτσα όλοι τη γνωρίζουμε καθώς και την ιστορία που την πλαισιώνει…Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια λιτή και απέριττη συνταγή κι εκεί για μένα είναι η ομορφιά της. Κατά τ’ άλλα η ιστορία της ξεκινάει κάπου στα τέλη του 18ου αι. όταν ο βασιλιάς Ουμπέρτος ο Α’ με τη σύζυγό του Μαργαρίτα επισκέφτηκε τη Νάπολη…Εκεί κάποιος Ιταλός μάγειρας για να ευχαριστήσει τη βασίλισσα έφτιαξε τρεις πίτσες . Οι δυο πρώτες ήταν με περίπλοκους συνδυασμούς υλικών ενώ την τρίτη την εμπνεύστηκε από τα χρώματα της ιταλικής σημαίας (πράσινο=βασιλικός , κόκκινο=ντομάτα , λευκό=μοτσαρέλα)…η βασίλισσα ενθουσιάστηκε από την τρίτη αυτή πίτσα και "τιμής ένεκεν" φυσικά δόθηκε στην περίφημη πίτσα το όνομά της…

pitsa margarita1
Υλικά (για 2 πίτσες 30 εκ.) :

Υπάρχουν δύο θεωρίες γύρω από την ετοιμασία αυτού του πιάτου : Η μία λέει “τα υλικά κάνουν το φαγητό” οπότε βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί , τα μαγειρεύουμε για μία-μιάμιση ώρα φροντίζοντας να μελώσει η σάλτσα και το στιφάδο μας είναι έτοιμο! Η άλλη θεωρία λέει “το φαγητό αυτό έχει μια ιεροτελεστία , δεν είναι ένα απλό φαγητό…ή το απολαμβάνεις ή δεν το φτιάχνεις καθόλου…Βέβαια θα μου πεί κανείς “περί ορέξεως λόγος ουδείς” και φυσικά θα συμφωνήσω γιατί ο καθένας έχει τα δικά του γούστα..εγώ πάντως αν δεν το διασκεδάσω το μαγείρεμα αυτού του φαγητού , αν δεν καραμελώσω τα κρεμμύδια , αν δε μοχοβολήσει η κουζίνα από τα αρώματα της μαυροδάφνης και των μπαχαρικών , καλύτερα να μην το φτιάξω αφού για μένα είναι φαγητό-μύθος…

koyneli stifado1

Υλικά:

Τα θαλασσινά αγαπούν τα ζυμαρκά κι αυτό το ξέρουμε όλοι μας! Δεν ξέρω για σας αλλά εμένα αν με ρωτήσετε ποιά είναι η αγαπημένη μου μακαρονάδα …δε θα απαντήσω ούτε μπολοναίζ , ούτε καρμπονάρα ούτε 4 τυριά…ούτε μακαρονάδα με κοκκινιστό κρέας…"μαρινάρα" είναι η αγαπημένη μου με ποικιλία θαλασσινών…αυτό το μαμαδίστικο φαγητό που η μητέρα μου το έφτιαχνε μόνο τις περιόδους νηστείας και το περίμενα πως και πως….τώρα λοιπόν που πήρα …"την κουτάλα στα χέρια” το φτιάχνω πολύ συχνά και το απολαμβάνω! (τα περί χοληστερίνης και χταποδιού είναι απλά ένας μύθος )

Ας το δούμε :

xtapodi makarotsini5
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...