Αρακάς λαδερός με ντομάτα!
- Hits: 2633
Αυτό το τόσο συνηθισμένο και ταπεινό φαγητό αξίζει πολλά. Όταν ήμουν μικρή πολύ δυσφορούσα την ώρα που με σέρβιρε η μητέρα…δεν έτρωγα ούτε το τυρί φέτα και όλα έμοιαζαν βαρετά και δυσάρεστα εκείνη τη μέρα….. Άλλαξαν όμως τα πράγματα με τον καιρό και όταν άρχισα να μαγειρεύω μόνη μου είπα να του κάνω το χατίρι και την…τιμή να τον μαγειρέψω κι αυτόν. Τότε ανακάλυψα ένα φαγητό-θαύμα!Μα τόσο γλυκός , γευστικός , αρωματικός και τόσο ταιριαστός με το τυρί και το ψωμί....Παραδέχτηκα πως είχα κάνει λάθος να τον περιφρονώ και φροντίζω τώρα πια να του αποδίδω τη ...χαμένη τιμή!
Ας το φτιάξουμε κι ας τον απολαύσουμε :
450 γρ. αρακά
1 μέτριο καρότο κομμένο σε χοντρές ροδέλες
1-2 μέτριες πατάτες κομμένες σε μικρά καρέ
3 ώριμες , φρέσκιες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
2 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλ. ελαιόλαδο
Μισό ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι , στη συνέχεια τις πατατούλες και το καρότο ώστε να σωταριστούν και να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε συνεχώς και όταν ροδίσουν καλά , προσθέτουμε και τον αρακά , τον γυροφέρνουμε κι αυτόν για λίγο μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά και τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες , τον πελτέ (αραιωμένο σε λίγο νεράκι) , τον άνιθο και το αλατοπίπερο , τα ανακατεύουμε για λίγο όλα μαζί , χαμηλώνουμε τη φωτιά , σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά περίπου .
Στο τέλος αν χρειαστεί να απορροφήσει τα πολλά υγρά δυναμώνουμε για λίγο τη θερμοκρασία….
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε τον αρακά μας με φρέσκο , ζυμωτό ψωμί και τυρί φέτα ή άλλο λευκό , πικάντικο τυρί.
Καλή όρεξη!