tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χοιρινά φιλετάκια με κυδώνια και δαμάσκηνα

Είναι γεγονός ότι οι μνήμες είναι στενά συνδεδεμένες με τις γεύσεις και τα αρώματα…Ανοίγω το ντουλάπι με τα μπαχαρικά και τα αρώματα που σκορπίζονται με συνεπαίρνουν πάντα…Όταν ανοίγω το βάζο με τα γαρύφαλλα , με την κανέλλα και το γλυκάνισο , πάντα ο νους μου ταξιδεύει πίσω , στα παλιά , εκεί όπου τις μέρες των Χριστουγέννων η κουζίνα “έπαιρνε φωτιά”  , τα αρώματα  ξεχύνονταν άφθονα και χάριζαν απλόχερα την ευωδιά τους σε όλο το σπίτι . Σαν παιδί , τις μέρες που η μητέρα μου μαγείρευε για το γιορτινό τραπέζι αλλά κι όταν έφτιαχνε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες είχα πολλή χαρά και δεν ήθελα να ξεθυμάνουν τα αρώματα αυτά….ήθελα να μυρίζει πάντα έτσι το σπίτι μας , σα να ήθελα να είναι πάντα γιορτή…

Κλείνω λοιπόν σήμερα μέσα σ’ αυτό το αγαπημένο πιάτο τα δώρα του χειμώνα , τα κυδώνια , τα γλυκά δαμάσκηνα και λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων και απολαμβάνω την προετοιμασία για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου….

xoirino kydonia1

Υλικά:

1400 γρ. χοιρινά φιλετάκια

150 ml ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο

1 κρασοπότηρο λευκό κρασί

4-5 κυδώνια (εξαρτάται από το μέγεθός τους)

10-12 αποξηραμένα , απύρηνα δαμάσκηνα

Μισό λεμόνι

Αλάτι , πέπέρι , μπόλικη πάπρικα 

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

xoirino kydonia2xoirino kydonia3xoirino kydonia4xoirino kydonia5xoirino kydonia6xoirino kydonia7xoirino kydonia8xoirino kydonia9xoirino kydonia10xoirino kydonia11

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλετάκια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη σάρκα και τα κουκούτσια τους , τα κόβουμε στα 4 ή στα 6 ανάλογα με το μέγεθός τους και τα περνάμε γύρω-γύρω με το χυμό λεμονιού. Βάζουμε στη φωτιά μια απλωτή και μεγάλη κατσαρόλα με παχιά βάση . Όταν κάψει καλά αραδιάζουμε μέσα τα φιλετάκια και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να “αρπάξουν” χρώμα. Όταν είναι έτοιμα θα ξεκολλήσουν από μόνα τους . Οπότε τα γυρίζουμε ώστε να πάρουν το ίδιο χρώμα κι από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε τότε από την κατσαρόλα , ρίχνουμε το λάδι κι όταν κάψει προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για λίγο και όταν ροδίσει και “μελώσει” προσθέτουμε τα κυδώνια για να σωταριστούν κι αυτά για λίγα λεπτά. Γυρίζουμε τότε πάλι πίσω στην κατσαρόλα  τα φιλετάκια και τα σκορπίζουμε ανάμεσα στα κυδώνια. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα , σβήνουμε με το κρασί , ρίχνουμε  αλάτι και τα μπαχαρικά και αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα και χαμηλώσουμε τη φωτιά μαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να “γινει” το κρέας. 

Αν θέλουμε το συνοδεύουμε με πουρέ γλυκοπατάτας! (συνταγή εδώ!) και το συνοδεύουμε με ένα καλό , παγωμένο ροζέ κρασί!

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...