Χοιρινά φιλετάκια με κυδώνια και δαμάσκηνα
- Hits: 972
Είναι γεγονός ότι οι μνήμες είναι στενά συνδεδεμένες με τις γεύσεις και τα αρώματα…Ανοίγω το ντουλάπι με τα μπαχαρικά και τα αρώματα που σκορπίζονται με συνεπαίρνουν πάντα…Όταν ανοίγω το βάζο με τα γαρύφαλλα , με την κανέλλα και το γλυκάνισο , πάντα ο νους μου ταξιδεύει πίσω , στα παλιά , εκεί όπου τις μέρες των Χριστουγέννων η κουζίνα “έπαιρνε φωτιά” , τα αρώματα ξεχύνονταν άφθονα και χάριζαν απλόχερα την ευωδιά τους σε όλο το σπίτι . Σαν παιδί , τις μέρες που η μητέρα μου μαγείρευε για το γιορτινό τραπέζι αλλά κι όταν έφτιαχνε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες είχα πολλή χαρά και δεν ήθελα να ξεθυμάνουν τα αρώματα αυτά….ήθελα να μυρίζει πάντα έτσι το σπίτι μας , σα να ήθελα να είναι πάντα γιορτή…
Κλείνω λοιπόν σήμερα μέσα σ’ αυτό το αγαπημένο πιάτο τα δώρα του χειμώνα , τα κυδώνια , τα γλυκά δαμάσκηνα και λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων και απολαμβάνω την προετοιμασία για την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου….
Υλικά:
1400 γρ. χοιρινά φιλετάκια
150 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
4-5 κυδώνια (εξαρτάται από το μέγεθός τους)
10-12 αποξηραμένα , απύρηνα δαμάσκηνα
Μισό λεμόνι
Αλάτι , πέπέρι , μπόλικη πάπρικα
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλετάκια με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη σάρκα και τα κουκούτσια τους , τα κόβουμε στα 4 ή στα 6 ανάλογα με το μέγεθός τους και τα περνάμε γύρω-γύρω με το χυμό λεμονιού. Βάζουμε στη φωτιά μια απλωτή και μεγάλη κατσαρόλα με παχιά βάση . Όταν κάψει καλά αραδιάζουμε μέσα τα φιλετάκια και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να “αρπάξουν” χρώμα. Όταν είναι έτοιμα θα ξεκολλήσουν από μόνα τους . Οπότε τα γυρίζουμε ώστε να πάρουν το ίδιο χρώμα κι από την άλλη πλευρά. Τα βγάζουμε τότε από την κατσαρόλα , ρίχνουμε το λάδι κι όταν κάψει προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για λίγο και όταν ροδίσει και “μελώσει” προσθέτουμε τα κυδώνια για να σωταριστούν κι αυτά για λίγα λεπτά. Γυρίζουμε τότε πάλι πίσω στην κατσαρόλα τα φιλετάκια και τα σκορπίζουμε ανάμεσα στα κυδώνια. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα , σβήνουμε με το κρασί , ρίχνουμε αλάτι και τα μπαχαρικά και αφού σκεπάσουμε την κατσαρόλα και χαμηλώσουμε τη φωτιά μαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να “γινει” το κρέας.
Αν θέλουμε το συνοδεύουμε με πουρέ γλυκοπατάτας! (συνταγή εδώ!) και το συνοδεύουμε με ένα καλό , παγωμένο ροζέ κρασί!
Καλή όρεξη!