Ψάρια ψητά με λαχανικά και φρέσκια ρίγανη
- Hits: 1454
Όταν μαγειρεύουμε ψάρι το πρώτο που πρέπει να φροντίζουμε είναι να απολαμβάνουμε με κάθε τρόπο τη απαράμιλη γεύση του. Το δεύτερο είναι να μη σκεπάζεται αυτή η διακριτική γεύση από υλικά πιο “δυνατά” από αυτό αλλά να αναδεικνύεται και να ξεχωρίζει . Το ψάρι περισσότερο από κάθε άλλο υλικό χρειάζεται την αρμονία και την ισπορροπία με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το τρίτο είναι να διατηρείται το ψάρι ζουμερό και τρυφερό μέχρι τέλους και όχι να μένει στεγνό και αφυδατωμένο . Η παρακάτω συνταγή , σας το εγγυώμαι ότι εξασφαλίζει όλα τα παραπάνω και χαρίζει ένα πιάτο τόσο γευστικό που αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό.
Υλικά:
2 μεγάλα ψάρια για φούρνο (περίπου 350 γρ. το καθένα)
4 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (απαραίτητο)
2 τρυφερά , φρέσκα κολοκυθάκια
4 μικρά , τρυφερά καρότα
8-10 ντοματίνια
4 ροδέλες λεμόνι
150 ml ελαιόλαδο
Χυμό από μισό ή ένα λεμόνι ανάλογα με το πόσο ζουμερό είναι
Αλάτι και θυμάρι
Και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ σχολαστικά τα ψάρια . Τα αλατίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί 35X25 και βάζουμε ανάμεσά τους τα κλωνάρια ρίγανης. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα . Τα κόβουμε κατά μήκος σε χοντρές φέτες και στη συνέχεια σε λωρίδες . Τα σκορπίζουμε κι αυτά στο ταψί γύρω από τα ψάρια καθώς και τα ντοματίνια. Πάνω σε κάθε ψάρι τοποθετούμε από μια φέτα λεμόνι και τις άλλες δύο ανάμεσα στα λαχανικά. Αλατίζουμε λίγο ακόμα , ρίχνουμε το ελαιόλαδο , το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με θυμάρι.
Ψήνουμε το φαγητό στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε φιλετάροντας το ψάρι , συνοδευόμενο από τα λαχανικά. Ραντίζουμε την πιατέλα με λίγες σταγόνες φρέσκο , ωμό ελαιόλαδο.
Είναι πεντανόστιμο.
Καλή όρεξη.
Σημ. .Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες τα ψάρια που έψησα είναι ακέφαλα , κοκκινόψαρα (κατεψυγμένα ψάρια) που είναι ευρέως διαδεδομένα στην αγορά , σχετικά οικονομικά που όμως δεν υστερούν καθόλου σε γεύση ενώ είναι πολύ πλούσια σε Ω-3 λιπαρά.